La Liga: elképesztő szigorítások mellett jöhet a májusi folytatás

F. M.F. M.
Vágólapra másolva!
2020.04.24. 09:08
null
A tervek szerint májusban visszatérhetnek a csapatok a pályára – a nézők viszont legalább karácsonyig nem lehetnek jelen a spanyol stadionokban (Fotó: AFP, archív)
Rendkívül szigorú biztonsági előírások mellett akár már május második felétől kezdve visszatérhetnek a spanyol klubok a pályára. A járványhelyzetben súlyosan érintett országban felső szintű megegyezés született arról, hogy a komoly gazdasági károkat megelőzvén zárt kapuk mögött újraindíthatják a bajnokságot, és az idei küzdelmeket lehetőleg a június 30-i határidő előtt be kell fejezni. A visszatérés forgatókönyvét és egészségügyi szabályozását virológusokkal és további orvosszakértőkkel együtt készítették el, a protokollt az UEFA összes tagországa részére nyilvánossá teszik a spanyolok.

 

Az elmúlt néhány nap bejelentései alapján tisztul a kép a nyugat-európai labdarúgó-bajnokságok folytatását illetően. A belgák után a hollandok is törölték az aktuális idényt, a németek ugyanakkor akár már május 9-én, vagyis alig több mint két hét múlva készek újraindulni. Az olasz Serie A május 27-én folytatódhatna. A francia Ligue 1 június 17-re tűzte ki a céldátumot.

A spanyol futball elöljárói a németekhez és az olaszokhoz hasonlóan a májusi folytatást tervezik. Mint ahogyan azt csütörtökön, a televíziós közvetítésekről szóló cikkünkben is kiemeltük, Javier Tebas, a La Liga elnöke május második felére reálisnak tartja a bajnokság beindítását, természetesen a kormányzat intézkedéseivel összhangban, zárt kapuk mögött, a megfelelő járványügyi óvintézkedésekkel.

Az időpont közelsége miatt felvetődik a kérdés, hogy a vírus által súlyosan érintett spanyol városokban eddig otthon, egyedül edző játékosok vajon milyen állapotban vannak, és képesek lesznek-e megfelelő szinten visszatérni a pályára. A spanyolok többlépcsős újraindítási tervéről a The Guardian helyi tudósítója, Sid Lowe által megszerzett részletes információk alapján adunk helyzetjelentést.

A CÉL: A GAZDASÁGI KÁROK MINIMALIZÁLÁSA A LEHETŐ LEGKISEBB EGÉSZSÉGÜGYI KOCKÁZATTAL

Az újrakezdésről szóló döntést Luis Rubiales, a Spanyol Labdarúgó-szövetség elnöke, Javier Tebas,a LaLiga elnöke és a Nemzeti Sporttanács elnöke, Irene Lozano államtitkár hozta meg együttesen. A folytatás mellett elsősorban a gazdasági következményekre legtisztábban rálátó Tebas lobbizott, aki több nyilatkozatában is kiemelte, hogy csak a televíziós bevételekből 500 millió euró veszteség érheti a spanyol futballt, amennyiben nem tudják befejezni a jelenlegi idényt.

A probléma azonban még ezen a nagyságrenden is túlmutat, hiszen Spanyolországban közvetve vagy közvetlenül mintegy 150 ezer ember megélhetése kötődik a labdarúgáshoz, amely a nemzeti össztermék (GDP) 1.67 százalékát adja – a folytatás tehát nemzetgazdasági érdek. A három fél hét eleji, több mint nyolc órán át tartó találkozója egy több hónapos procedúra végére tett pontot, és egy nagyon szigorú feltételeket, szabályozást tartalmazó „visszatérési forgatókönyvet” eredményezett.

Luis Rubiales (balra), Javier Tebas és Irene Lozano a több mint nyolc órán át tartó megbeszélés követően hozott döntést a folytatásról (Fotó: Marca.com)
Luis Rubiales (balra), Javier Tebas és Irene Lozano a több mint nyolc órán át tartó megbeszélés követően hozott döntést a folytatásról (Fotó: Marca.com)

A járványhelyzet által kritikusan érintett spanyoloknál jelenleg is szigorú korlátozások vannak érvényben a lakosság számára, és bár számos területen enyhülni látszik a helyzet, az első és legfontosabb továbbra is az emberek védelme. A visszatérési forgatókönyv is ezzel összhangban készült el, vagyis a gazdasági csapást hivatott elkerülni a minimumra csökkentett egészségügyi kockázattal. Ezt azonban közel sem egyszerű elérni, tekintve, hogy maguk a játékosok között is többen megfertőződtek (a Valencia csapatának például a 35 százaléka), és habár a jelentések szerint mindenki meggyógyult, az újrafertőződés kockázata továbbra is fennáll.

Az első lépésben a jelenleg az otthonukban tartózkodó játékosok, stábtagok és a mérkőzéseken kötelezően jelenlévő személyzet (például a játékvezetők, a fotósok, a pályagondnokok) kollektív tesztelését végzik el jövő keddtől kezdve. Az összes szereplőt háromféle, virológiai szakértők által összeállított tesztelési módszer alapján ellenőrzik, mielőtt zöld utat adnak az edzéseken való részvételre. A nem fertőzött vagy már immunisnak nyilvánított játékosokkal ezután megkezdődhet a felkészülési időszak, három szakaszban: egyéni, kiscsoportos, majd teljes létszámú megjelenéssel. A kiscsoportos edzések megkezdésével egyidejűleg a játékosokat elkülönítik a családjaiktól, ezzel is csökkentve a fertőzés kockázatát.

Természetesen a gyakorlások helyszíne is biztonsági ellenőrzésen esik át. A fertőtlenített edzőközpontokban csak meghatározott helyiségekbe, úgynevezett tiszta területre („clean area”) léphetnek be a játékosok, valamint a klub részéről is csak a szakmai felkészüléshez nélkülözhetetlen személyzet lehet ott a tréningen.

EGY SZAKÁCS FŐZ MINDENKIRE, SZABÁLYOZZÁK A RUHÁZATOT ÉS A KÖZLEKEDÉST

Külön szabályrendszer vonatkozik a napi étkezésre is: egyetlen szakács főzheti meg az előre ellenőrzött és bejelentett helyről származó alapanyagokból az ételeket.

A játékosok csak az edzőközpont mosodájában előkészített tréningruházatban mehetnek az edzésre, majd miután azt otthagyták az öltözőben, az előző napról frissen mosott másik szettben mehetnek haza – vagyis a klub által kijelölt hotelbe, hiszen a családtól ebben az időszakban el lesznek szakítva, a szállodákban mindenki egyedül, a saját szobájában lakik majd. Sok futballista számára fontos részlet lehet, hogy az újraindulás alatt csakis egy, a klub által rendszeresen fertőtlenített autóval járhatnak edzésre és vissza.

Az öltözőben egyébként egyszerre hat fő tartózkodhat, a pályán több hétig egyszerre csak tizenketten gyakorolhatnak. A szabályozás arra is kitér, hogy a zárt légterű konditeremben csak ketten edzhetnek egyszerre. A szakmai munka közben a stábtagoknak minden esetben maszkot és kesztyűt kell viselniük. A teszteket rendszeres időközönként (a játékosoknál egy ideig naponta) megismétlik, és ha minden a terv szerint halad, két héttel a kijelölt újraindulás előtt megkezdhetik a teljes körű, egész csapatos gyakorlást a pályán.

KARÁCSONYIG NÉZŐK NÉLKÜL, A REAL „BELAKJA” A TARTALÉKSTADIONT

Tebas a szurkolók visszatérésével kapcsolatosan már sokkal kevésbé optimista, meglátása szerint nem valószínű, hogy karácsony előtt visszaengedhetik a nézőket a stadionokba. A Real Madrid például kérvényezte, hogy a hazai mérkőzéseit a hatezer fő befogadására alkalmas, sokkal kisebb, és egyébként a tartalékcsapat, a Real Madrid Castilla otthonául szolgáló Alfredo Di Stéfano Stadionban rendezhesse.

A  rendezvények elmaradása miatt gyorsan halad a Santiago Bernabéu Stadion  átépítése – a nézők nélküli időszakban a Castilla otthonába költözhet a  Real Madrid (Pinterest, Besoccer.com)
A rendezvények elmaradása miatt gyorsan halad a Santiago Bernabéu Stadion átépítése – a nézők nélküli időszakban a Castilla otthonába költözhet a Real Madrid (Pinterest, Besoccer.com)

A kérelmet jóváhagyták, így a döntés a madridiak kezében lesz, hogy végül ott, vagy a még üresen is „királyi” hangulatot árasztó Bernabéuban rendezzék meg. Előbbi már csak azért is valószínűnek tűnik, mert a komoly fertőtlenítési feltételeket amúgy is a másik stadionban fogják betartani, a gyakorlásokat is ott végzik majd, valamint a Bernabéu felújítása sem áll le, sőt, az elmaradt mérkőzések lehetőséget teremtettek arra, hogy gyorsabban haladjanak a munkálatokkal.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik