HIRDETÉS
nemzetisport.hu 2017.05.27 21:20 Frissítve: 2017.05.28 10:14

Kupagyőzelemmel búcsúzott a Barcelonától Luis Enrique

Kupagyőzelemmel búcsúzott a Barcelonától a csapat vezetőedzője, Luis Enrique: a katalánok könnyedén verték a Király-kupa fináléjában a Deportivo Alavést.

 

Messi gólja alapozta meg a kupasikert (Fotó: AFP)

SPANYOL KIRÁLY-KUPA
DÖNTŐ
Barcelona–Deportivo Alavés 3–1
(3–1)
Madrid, Vicente Calderón.
V: Clos Gómez
Barcelona:
Cillessen – Mascherano (A. Gomes, 11.), Piqué, Umtiti, Jordi Alba – Rakitic (Al. Vidal, 82.), Busquets, Iniesta – Messi, Alcácer, Neymar. Vezetőedző: Luis Enrique
Alavés: F. Pacheco – Kiko Femenia, Feddal, Ely, Vigaray, Th. Hernández (O. Romero, 80.) – E. Méndez (Camarasa, 59.), M. Llorente, M. García, I. Gómez (R. Sobrino, 60.) – Deyverson. Vezetőedző: Mauricio Pellegrino
Gólszerző: Messi 30., Neymar 45., Alcácer 45+3., ill. Th. Hernández 33.

Egyszer már majdnem megviccelt ez jóval esélyesebb csapatot egy kupadöntőben a kicsiny Deportivo Alavés: a 2001-es UEFA-kupa fináléjában csak véres verejtékkel nyert a Liverpool a Dan Eggen, Cosmin Contra, Jordi Cruyjff, Javi Moreno, Iván Alonso fémjelezte gárda ellen, 5–4-re.

Akkor 1–3-ról egyenlített az Alavés, és most a Barcelona elleni Király-kupa-döntőben is megtehette volna, elvégre eljutott ilyen mérkőzésállásig.

Lionel Messi ugyan viszonylag hamar megszerezte a maga találatát, hogy gólkirály legyen ebben a sorozatban is, de egyenlített Theo Hernández, aki háromszorosan is örülhetett: egyrészt az Alavés miatt, másrészt hazai pályán pókhálózta ki a jobb felső sarkot, az ezzel a találkozóval búcsúzó Vicente Calderónban, lévén az Atlético Madrid adta kölcsön erre az idényre – harmadrészt pedig azért, mert a nyártól már a Real Madridot szolgálja.

Ám még a szünetig visszaállt a világ rendje, Neymar, majd az eltiltott Luis Suárezt helyettesítő Paco Alcácer gólja megnyugtatta a katalánokat.

Kissé talán túlságosan is, mert a fárasztó idény után a könnyedén vette a második félidőt a Barcelona, és bizony több kis helyzetig is eljutott az Alavés, de 2001-es (majdnem) csoda nem ismétlődött meg.

Király-kupa-győzelemmel búcsúzik tehát a Barcától Luis Enrique, katalán kupaörömmel pedig a legendás stadion, a Vicente Calderón.

A mostani sorozatban a legtöbb gólt Messi és a sevillai Ben Yedder szerezte, ötöt-ötöt.

Korábban csak a Barca nyert háromszor zsinórban a kupában, 1951 és 1953 között.

 

PERCRŐL PERCRE


Három Király-kupa-aranyos edzők: Kubala László sógora, Ferdinand Daucík, a Barcával, Enrique, és a két bilbaói mágus, Fred Pentland és Juan Urquizu.


94. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS, KUPAGYŐZTES A BARCA!

92. perc Messi jobbos beadása hosszú Neymarnak.

Három perc a ráadás.

88. perc Deyverson
odakönyököl Iniestának, sárga ez is.

83. perc Gesztus: Aleix Vidal
be, Rakitic le.

80. perc Óscar Romero
be, Hernández eddig bírta. Romeróért nemrégiben 8.2 milliót fizetett a Sanghaj, itt kölcsönjátékoskodik most.

A rejtély kulcsa: Sobrino Real Madrid-nevelés. Benne maradt a bugie.

75. perc Újabb lökdösődés, Neymaron előtte nagyot taszajtott Rubén Sobrino. Aki ellöki aztán magától Messit, annak nyakánál fogja. Andrés Iniesta reklamál, sárga neki is, meg a Sobrinóba belekötő, őt meglökő Lionel Messinek is.

70. perc Deyverson lő gólt, lesgólt. Hernández meg görcsöt kap. Kihúzzák.

69. perc
Sobrino ballábas, 15 méteres lövése Gomes hátán csattan, majd Femenía jobb oldali beadását a túlsó sarok elől kapura piszkálja Ely, négy méterről, ám véd jobb lábbal a holland kapus.

65. perc Iniesta jobbal nem sokkal lő a léc fölé, 21-ről, középről. Pacheco biztosított. Előtte Alcácer próbált szerencsét éles szögből, de nem nyert.

61. perc
Cillessen ment lábbal Sobrino elől.

60. perc Rubén Sobrino be, Ibai Gómez le.

59. perc Méndez le, Víctor Camarasa be.

Az Alavés 2001-ben felállt 1–3-ról. Pellegrino is erre gondolhat.

56. perc Méndez nagyot rúg Iniestába, de nem kap második sárgát. Megúszta.

50. perc
Messi teker balról középre, a bal sarok előtt Alcácer kapura tuszkolja a labdát, de véd a bal, azaz a rövid kapufa előtt Pacheco.

Puskás Ferenc (1962, 1961, 1960) óta Neymar az első, aki zsinórban három Király-kupa-döntőben betalál (2017, 2016, 2015). A nagy Zarra volt még képes ilyesmire.

49. perc Rodrigo Ely kap sárgát Iniesta lekönyökléséért.

48. perc Alavés-lehetőséggel: Ibai Gómez nem sokkal teker a jobb felső mellé egy 24 méteres szabadrúgást, kissé balról, jobbal.

46. PERC FOLYTATJUK!

Aki a jelek szerint újabb hazai Szuperkupával kezdhet.

Valverde a leírások alapján keménykezű, módszeres edző, ám megtalálja a hangot a játékosokkal. Erre most is nagy szüksége lesz, a lehetséges hátrányok között ugyanis azt emlegetik, hogy még nem irányított ekkora, ennyi, adott esetben nagy egójú sztárral teletűzdelt együttest. Ez nem jelenti azt, hogy Valverde tapasztalatlan edző lenne, sőt! Az Espanyolt 2007-ben UEFA-kupa-döntőig vezette, az Olympiakosszal két részletben három bajnoki címet nyert, és rövid ideig irányította a Villarrealt és a Valenciát is. A legjobb szívvel természetesen legutóbbi állomáshelyén emlékeznek rá, a Bilbaót kétszer irányította, mindkét alkalommal a tabella első felében végzett vele. Tavalyelőtt kupadöntőbe jutott a baszkokkal, s a Barcelonát pedig 5–1-es összesítéssel verte meg a spanyol Szuperkupa-mérkőzésen.

Ahogyan ígértük, visszanézünk még Valverdére. A Barcelonánál az is szempont lehetett, hogy a jövőbeni edző adott esetben több lehetőséget ad a saját nevelésű játékosoknak. Ezzel sem lehet gond, hiszen a Bilbao különleges átigazolási filozófiája (csak baszk vagy Baszkföldön nevelkedő játékosokat szerződtet) azt jelentette, hogy Valverdének nagy hangsúlyt kellett fektetnie a saját nevelésűek beépítésére. Mindez fontosabbnak bizonyult annál, hogy több olyan jelölt is volt a kispadra, aki nevesebb kluboknál is dolgozott vagy több trófeát szerzett. Szintén önmagáért beszél a tény, hogy többször fontolgatták kinevezését az elmúlt években, ez is azt jelzi, hogy a vezetőség úgy véli, képes megfelelni a klubnál támasztott elvárásoknak.

45+3. PERC EZZEL VÉGET IS ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

45.+3. PERC ELDŐLNI LÁTSZIK: Messi megindul jobbról, bedob három cselt, remekül ugratja ki PACO ALCÁCERT, aki az ötös jobb sarka elől a túlsó alsóba lő. Jobbal: 3–1!

A Barca még soha nem kapott ki a hazai kupadöntőben, ha ő szerezte meg a vezetést.

Három perc a ráadás.

45. PERC VEZET A BARCA! Messi passzol André Gomeshez, aki az ötös jobb sarka elől középre gurít, NEYMAR meg jobbal a kapu közepébe passzolja a labdát két lépésről, kicsit lesről indulva. 2–1!

42. perc Samuel Umtiti kap sárgát, lekönyökölte Deyversont.

39. perc Manu García
csúszik oda Iniesta bokájára, minimum sárga. A szabadrúgást jobbal 24-ről Messi Pachecóhoz bombázza.

Hernández egyébként második gólját szerezte a felnőttek között.

Tripla öröm.

A védőnek ez hazai pálya, mert az Atlético Madrid kölcsönjátékosa, de a nyártól a Real Madridé lesz.

33. PERC EGYENLŐ MÁRIS! THEO HERNÁNDEZ ballal a 16-os bal sarka elől a túlsó felsőbe teker egy szabadrúgást. 1–1!

Messi szokásos rekordja, most Busquetszel együtt: ez a hetedik hazai kupadöntőjük a Barca színeiben. Messi utóbbi négy döntőjében ötödször eredményes, és mindig baszkok ellen.

30. PERC EZ MÁR BENT VAN! LIONEL MESSI a jobb alsóba tekeri ballal 16-ról Neymar passzát. 1–0!

27. perc Itt a választ, Iniesta16-os környéki lövése Elyről Pacheco kapus kezébe pattan.

27. PERC KAPUFA, MEGÚSZTA A BARCA! A labdát Piquétől elvevő Ibai Gómez lő az ötös bal sarka elől, 16 méterről jobbal a rövid oldali kapufára tövére, a labda végigcsorog a gólvonal előtt, nem megy be a másik oldalon, Deyverson visszapassza meg már nem az igazi.

23. perc Messi passzol most a brazil elé, aki a léc fölé lő, blokkolt Vigaray.

20. perc
Neymar passzol balról Messi elé, aki lő ballal 20-ról, de ment testtel Ely.

17. perc Edgar Méndez
kap sárgát, nagyot lökött Umtitin, majd kitör a tolongás. Samuel Umtiti majdnem kap egy sárgát a pogó végén, dulakodásért.

A Barca 3 kupadöntőt vívott a Calderónban, kétszer nyert. Enrique meg mind az öt kupadöntőjét nyerte a Barcával (tehát ahol egy meccsen dőlt el a kupa sorsa). Összesen 27 sikerre 10 bukott fináléja jut a Barcának.

13. perc És Gomes bizony jobbhátvéd, Vidal tehát még nem bír sokat.

Az Alavés kezdőjének összértéke 39 millió euró, Gomesért a nyáron 35 millió eurót fizettek.

JELLEMZŐ. Messi ebben az idényben 53 gólnál tart, az Alavés egész csapata jutott el ennyi találatig.

Mi tagadás: nem lett így sem az Alavés a meccs esélyese.

Nem volt ilyen korai kupadöntős csere Spanyolhonban azóta, hogy 1992-ben Gheorghe Hagit Alfonso nem váltotta Madridban a Real Madridban. Az Atlético ellen. A Bernabéuban.

11. perc André Gomes váltja.

10. perc Az arg védő nincs jól. És a hordágyról is majdnem leejtik.

REVÁNS. A kispadon ott van Aleix Vidal. A 27 esztendős jobbhátvéd február 11-én, éppen az Alavés elleni bajnoki mérkőzésen sérült meg Theo Hernández brutális belépője nyomán. Nem szenvedett csontsérülést, de kificamodott a bokája, így az orvosok öt hónapos kihagyást prognosztizáltak számára.

Vidal felépülése azonban a vártnál sokkal jobb ütemben haladt, szombaton zöld utat kapott a játékra, így már csak Luis Enrique vezetőedzőn múlik, hogy beveti-e a madridi Vicente Calderón Stadionban rendezendő kupadöntőn. A spanyol futballistához kapcsolódó hír, hogy az Inter és a Milan érdeklődése ellenére a Barcelona állítólag nem szeretné elengedni a nyáron.

9. perc Mascherano és Llorente összefejel, előbbi húzza a rövidebbet, vérzik.

6. perc Messi jobbról Alba fejére ível, de a védő keresztbe elfejel a kapu előtt, nem érkezett középen Alcácer.

3. perc Méndez passzából Deyverson passzol Piqué és az ötös elől Gómez elé, de közbelép Mascherano, a szöglet meg a kapusé.

1. perc
García megadja az alaphangot, nagyot lök Busquetsen.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A stadion tele, nagyon jó formában van még az öreg hölgy. Búcsúzik a mai spori, Clos is.

Az Alavés kék-fehér mezben és fehér nadrágban, a Barca gránátvörös-kékben és kék nadrágban.

A vendégeket jó 5000 szurkoló kísérte el.

Ennyit az új korról, egyelőre, nézzük, hogyan zárja a régit Enrique!

A katalán vezérkar mindenféleképpen olyan szakembert szeretett volna, aki ismeri a klub sajátos filozófiáját. Ebben nincs hiba, hiszen Valverde 1988 és 1990 között a Barcelonában futballozott, akkor a szellemi ősatyának  tekintett Cruyff volt az edző. A szorgalmas játéka miatt futballistaként Txinguirrinak – baszkul: hangya – becézett Valverde alapvetően támadó szellemű edző, legutóbbi klubjánál, a Bilbaónál gyakran támadott le csapata agresszívan, ezek a tényezők szintén előnyösek lehettek  barcelonai elbírálásakor.

Neve állítólag Johan Cruyff ajánlásával már Frank Rijkaard távozásakor (2008) felvetődött, majd Andoni Zubizarreta, a Barcelona korábbi sportigazgatója (először ő vitte a Bilbaóhoz Valverdét) többször is beszélt vele Josep Guardiola 2012-es lemondása, illetve a már elhunyt Tito Vilanova távozását követően. Úgy tűnik, most érkezett el kinevezésének ideje.

AFTER SÉF. Egybehangzó források szerint már csak idő kérdése, hogy hivatalosan is bejelentsék, hogy Ernesto Valverde lesz a három év után leköszönő Luis Enrique utóda a Barcelona kispadján. A katalán Sport már napok óta arról ír, hogy az Athletic Bilbaótól elköszönő, 53 éves szakember már megtalálta barcelonai lakását, illetve Robert Fernández sportigazgatóval a következő szezon erősítésein töri a fejét, hétfőn pedig bejelentik kinevezését.

Hiába baszk klub az Alavés, a Real Sociedad és az Athletic Bilbao, utóbbi kettő biztosan a Barcelona sikeréért szorít a vasárnapi kupadöntőben. A katalánok győzelme esetén a bajnokság hatodik helyén végző Sociedad automatikusan indulhatna az Európa-ligában, míg a hetedik Bilbao selejtezőt játszhatna. Ellenkező esetben a Bilbao lemarad az európai kupáról, a Sociedad selejtezőt vívna, az Alavés pedig automatikusan indulhatna. Valamint arról se feledkezzünk meg, hogy a kupadöntő győztese játszhat a spanyol Szuperkupáért a bajnok Real Madriddal.

Egy kis örökmérleg: 28 találkozó, 18 barcelonai és 5 vitória-gasteizi sikerrel, 72, ill. 28 rúgott góllal.

JÖTTEK-MENTEK!
A Barcától az Alavéshez:
2016, Adrián Ortolá, kölcsönbe
2012, Sergio Ayala, k.
2005, Andrea Orlandi, k.
2004, Sergio Santamaría, ingyen
2002, Richard Dutruel, 2.900.000
2002, Abelardo, ingyen
1998, Ismael López
1997, Javi Moreno

Eltiltott:
az amúgy is sérült Luis Suárez, Sergi Roberto barcás kettős.

A Barcától Jérémy Mathieu, Javier Mascherano, Sergi Roberto, Luis Suárez és Rafinha sérült, a vendégektől Víctor Laguardia maródi.

„Három évvel ezelőtt szó nélkül aláírtam volna, hogy nyolc vagy kilenc kupát nyerek a csapattal. Szeretnék győzelemmel búcsúzni. Sokat hibáztam a kispadon, hoztam rossz döntéseket, de mindig a maximumra törekedtem. Sohase mondd, hogy soha. Fiatal vagyok, lelkes, ki tudja, egy nap talán visszatérek a Barcelonához” – így is Luis Enrique, a Barcelona vezetőedzője.

Az argentin támadó négy gólt szerzett ebben az idényben, pályafutása során pedig 43-szor volt eredményes a sorozatban. Ha szombat este betalál, megelőzi Alfredo Di Stéfanót a vonatkozó ranglistán, amelyen Puskás Ferenc és Kubala László a hatodik – mindkét magyar legenda 49 gólt szerzett a kupában.

A sérült és eltiltását töltő Luis Suárez biztosan nem lép pályára (a Barcelona támadója ugyanis a csütörtöki edzésen combizomsérülést szenvedett. A két hétre kidőlő uruguayi futballista kihagyja szombaton az Alavés elleni kupadöntőt, és az Írország és Olaszország elleni válogatott mérkőzést), ott lesz viszont Lionel Messi, aki a bajnokság után a kupában is gólkirály lehet.

„Biztos vagyok benne, hogy az Alavés mindent belead majd, de mi ugyanannyira akarjuk ezt a sikert – mondta Ivan Rakitic, a Barca horvát középpályása. – Egyáltalán nem vesszük félvállról a találkozót, tiszteljük az ellenfelet, az egész idényben remekül teljesített, a döntőig pedig egy csapat sem jut el érdemtelenül. Az edzőváltással nem foglalkozunk, de Luis Enriquének rengeteget köszönhetek. Ő ragaszkodott, hozzá, hogy szerződtessenek, nagyon sokat tanultam tőle ez alatt a három év alatt. A legjobbakat kívánom neki, érte is küzdünk a döntőben.”

A motivációval tehát egyik oldalon sem lesz probléma: az Alavés a klub történetének legnagyobb sikeréért harcol, a Barcelonának pedig hatalmas blama lenne, ha jelentős trófea nélkül zárná az idényt, valamint Enriquét is illene szépen búcsúztatni. Ráadásul legutóbb hatvannégy évvel ezelőtt volt példa arra, hogy a katalánok egymás után három alkalommal (1951, 1952, 1953) is megnyerjék a Király-kupát.

A csapatot irányító Mauricio Pellegrino elmondta, hogy az egyik edzést félbe kellett szakítania a héten, annyira haraptak, hajtottak és akartak a játékosai, akik mindent megtesznek azért, hogy meglepetés legyen a meccs vége.

Dicséretes, hogy az Alavés története során először jutott el a döntőig, ám óriási meglepetés lenne, ha megnyerné. Mindazonáltal ne feledjük, a 2001-es UEFA-kupa-döntőben is sokan leírták a baszk kiscsapatot, ehhez képest a Liverpool csak a hosszabbításban tudta megnyerni 5–4-re az azóta is sokat emlegetett finálét.

Ezúttal pedig legjobb esetben is be kell érnie a kupagyőzelemmel, ami valamelyest kozmetikázná a kissé csúnyára sikerült évadot. Erre minden esélye megvan, a találkozónak egyértelműen a 29. sikerére készülő Barcelona az esélyese.

Elérkezett a búcsú ideje. A szombat esti Barcelona–Alavés Király-kupa-döntő lesz az utolsó tétmérkőzés, amelyet a madridi Vicente Calderón Stadionban játszanak, egyúttal ezen a találkozón irányítja utoljára a Barcelonát Luis Enrique. A 47 éves edző 2014 nyarán váltotta Gerardo Martinót, és az első idénye sikertörténet volt, hiszen a bajnoki cím és a kupagyőzelem mellett a Bajnokok Ligáját is megnyerte a katalán együttessel, ám a következőben már „csak" a hazai dupla lett meg.

Lionel Messi megítélésének már adócsalási botránya sem tett jót, és szinte biztos, hogy az ezzel kapcsolatos hercehurca a játékára is hatással volt. Habár 37 találattal gólkirály lett, ebben az idényben több mérkőzése is volt, amelyen önmagához képest szürkén futballozott. A Juventus elleni BL-negyeddöntő első felvonása mellett ilyen volt a Málaga otthonában elszenvedett 2–0-s vereség, ami a csapat címvédésébe került. Messi és a Barcelona szombaton az Alavés elleni kupadöntővel zárja az idényt.

Ha így is van, ez nem menti fel őt, ráadásul a spanyol ABC  információi szerint elképzelhető, hogy hamarosan egy másik ügy miatt ismét bíróság elé kell állnia. A lap hitelesnek látszó dokumentumokkal megerősített cikkében azt állítja, a 29 éves labdarúgó 2007-ben életre hívott alapítványának működése sem makulátlan. Már önmagában az is felvet néhány kérdést, hogy miért csak 2013-ban regisztrálták hivatalosan (épp amikor az adócsalási ügy kirobbant), ám ha igazak a hírek, ennél súlyosabb problémák is vannak. Az alapítvány állítólag bevételeinek csupán csekély részét költötte szociális célokra, noha a törvények szerint legalább a hetven százalékát kellett volna. Ezzel szemben gyanúsan sok pénz ment el bérleti díjra, ügyvédekre és a barcelonai iroda egyetlen alkalmazottjának fizetésére.

Az adóhatóság 2013-ban kezdett el vizsgálódni, majd tavaly ítélet született, amely szerint Messiék 2007 és 2009 között 4.1 millió eurót „felejtettek el” befizetni a spanyol államkasszába. Az ötszörös aranylabdás játékos ezúttal nem szólalt meg az üggyel kapcsolatban, ám tavaly azt mondta, ő csak tette a dolgát, futballozott, a szerződéseket át sem nézte, megbízott édesapjában és az ügyvédeiben.

Ettől még aligha örül, s az édesapja, Jorge sem lehet boldog, bár az ő büntetését 21 hónapról 15-re mérsékelte a bíróság.

Ennyi időt a rácsok mögött tölteni nem kevés, ám a spanyol törvények értelmében a világsztárnak nem kell bevonulnia, mert a két évnél rövidebb időtartamú büntetéseket csak akkor kell ténylegesen letölteni, ha az elítélt korábban más bűncselekményeket is elkövetett.

Négy hónapon múlt, hogy Lionel Messit a következő idényben is a futballpályákon láthatjuk varázsolni, és nem a börtön udvarán cselezi ki ördögi módon a többi elítéltet. A Barcelona argentin támadóját tavaly adócsalás miatt 21 hónap börtönbüntetésre ítélték, és hiába fellebbezett, a legfelsőbb bíróság szerdán helybenhagyta az ítéletet.

A billentyűknél: B. J.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT AZ FC BARCELONA–DEPORTIVO ALAVÉS SPANYOL KIRÁLY-KUPA-DÖNTŐ ONLIVE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

2019.01.18 15:33:48

Spanyol labdarúgás nemzetisport.hu

A forduló előtt az andalúziaiak álltak a blancók előtt, ám a megérdemelt sikerrel már a Real dobogós.

2019.01.17 00:14:45

Spanyol labdarúgás BACSKAI JÁNOS

TÉLI ÁTIGAZOLÁSOK. Veteránok, kettesével? Luis Suárez magára maradt, bővelkedik meglepetésekben a jelöltlista.

2018.12.21 00:14:04

Spanyol labdarúgás FARKAS MÁTÉ

Instagram Stories, Fb-watch, Oculus VR, chatbotok és az indiai LaLiga-közvetítések.

2018.12.09 10:31:49

Spanyol labdarúgás nemzetisport.hu

Gareth Bale gólja döntött a Real javára a sereghajtó ellen, no és az, hogy ziccerek sorát puskázta el a Huesca...

2018.12.08 20:31:26

Spanyol labdarúgás nemzetisport.hu

A látványosan játszó gránátvörös-kékeknél Lionel Messi személyes rekordot állított fel.