Géniusznak tartják vagy megvetik: az idei végre Vinícius Júnior idénye lesz?

SMAHULYA ÁDÁMSMAHULYA ÁDÁM
Vágólapra másolva!
2021.10.07. 15:07
null
Még nem volt 18 éves, amikor a Real Madrid leigazolta – Vinícius Júnior idén beérhet (Fotó: AFP)
A kritika sohasem zavarta Vinícius Júniort, de azt ő is tudja, hogy Brazíliában és Madridban is rengeteget várnak tőle. És továbbra is kérdés, beváltja-e a hozzá fűzött reményeket.


A Real Madridban meghatározó futballistának számít, a brazil válogatottban továbbra is peremember. Vinícius Júnior megítélése egyébként is meglehetősen szélsőséges: nehéz megmondani, valóban annyira tehetséges-e, amilyennek a „világ egyik fele” tartja. A 21 éves szélső játéka a madridi szurkolókat is megosztja: vannak, akik szerint klasszis válik belőle, míg sokaknak az is érthetetlen, mit keres még mindig a világ egyik legnépszerűbb klubjánál.

Ám az is lehet, hogy csak megfelelő inspirációra, és némi bizalomra van szüksége. Egyelőre úgy tűnik, jót tett neki az edzőváltás, és nemcsak élvezi, de meg is hálálja Carlo Ancelotti bizalmát. Az eddigi hét bajnoki mérkőzésen öt gólt és három gólpasszt jegyez, miközben az előző két idényben három-három góllal zárt a La Ligában. Sokszor öncélúnak, felelőtlennek tűnt a játéka, a kapu előtt pedig rendre rossz döntéseket hozott. Emiatt nemcsak a szurkolók kritizálták, a csapattársaival is nehezen találta meg a közös hangot.

 

VINÍCIUS JOSÉ PAIXÄO DE OLIVEIRA JÚNIOR
Született: 2000. július 12., Sao Goncalo
Nemzetisége: brazil
Sportága: labdarúgás
Posztja: szélső
Válogatottság/gól: 6/–
Klubjai: Flamengo (2017–2018), Real Madrid (2018–)
Kiemelkedő eredményei: spanyol bajnok (2020), spanyol Szuperkupa-győztes (2020), klubvilágbajnok (2018), az U15-ös dél-amerikai bajnokság győztese (2015), az U17-es dél-amerikai bajnokság győztese (2017)

Tavaly októberben, a Mönchengladbach elleni Bajnokok Ligája-mérkőzés szünetében a kamera felvette, amint Karim Benzema azt kéri Ferland Mendytől, hogy ne passzoljon a brazil támadónak... „Ne passzolj neki! Anyám életére mondom, ellenünk játszik!” – idézte akkor a Telefoot a francia csatárt. A klub persze próbálta „megmagyarázni” az esetet, de így is kínos volt. A konfliktus azonban már a múlté. A két támadó nagyszerűen megérti egymást a pályán, amiből a csapat is profitál. „Nem számít, mit mondtam róla tavaly, csak az a fontos, miként teljesít idén, a többit el kell felejteni – idézte a Marca szeptember közepén Benzemát. – A góljai mellett a gyorsaságával is sokat segít a csapatnak. Látszik rajta, hogy topfutballista. Még fiatal, de már sok tapasztalatot szerzett. Hiszek benne, és mindig támogattam. A célom az volt, hogy éljen a tehetségével, és minél sikeresebben futballozzon.”

A Marca szerint az edzőváltás mellett más tényező is szerepet játszik a megtáltosodásában. Az étkezésére és a pihenésre is jobban figyel, és bár elmondása szerint nem kérte szakember segítségét, érezhető, hogy mentálisan is sokat fejlődött. És az is lényeges, hogy Florentino Pérez klubelnök mindig kiállt mellette. A klub első embere többször hangsúlyozta, a kritika ellenére sem hajlandó eladni a brazil támadót, aki egyébként a keret egyik legrosszabban kereső futballistája, ennek ellenére a szerződtetése óta egyszer sem kérte, hogy emeljék a fizetését. Egyelőre nem vágyik többre, és boldog, hogy Madridban futballozhat.

„Jóban vagyok önmagammal” – állítja, s ez látszik is rajta (Fotó: Imago Images)
„Jóban vagyok önmagammal” – állítja, s ez látszik is rajta (Fotó: Imago Images)


Még szép, elvégre kiskora óta a csapatnak szurkol, és neki valóban az álma vált valóra, amikor 2017 májusában eldőlt, hogy a királyiak szerződtetik a Flamengótól. Igaz, hivatalosan csak 2018 júliusában, a 18. születésnapja után lépett életbe a megállapodás. A Barcelona, az Arsenal és a Manchester City is figyelte, de neki egyértelmű volt, hol akar futballozni. A madridiak 46 millió eurót fizettek érte, ezzel akkoriban Neymar után ő volt a legdrágább brazil labdarúgó.

Ő is azon dél-amerikai tehetségek közé tartozik, akire már nagyon fiatalon felfigyeltek az európai topklubok, másfelől azt is tapasztalhatta, hogy ez mekkora nyomással jár. Elsőként akkor vétette észre magát, amikor a torna legjobbjának választották az U15-ös dél-amerikai kontinensbajnokságon. Emellett egy népszerű brazíliai ifjúsági tornán, a Copa Sao Paulón is lenyűgözte a szakembereket. Már 16 évesen kitűnt a nála három esztendővel idősebb játékosok közül, s korábbi edzői szerint már kicsi korában látszott rajta, hogy tehetségének köszönhetően megállja a helyét a nagyobbak között. Vinícius áprilisban a Marcának beszélt arról, hogy sok brazil sráchoz hasonlóan ő is az utcán sajátította el a játék fortélyait, és ott alakult ki a ma ismert stílusa.

„Négyévesen kezdtem el játszani az utcán, és arról álmodtam, hogy később majd a Flamengóban és a Real Madridban futballozhatok – idézte őt a madridi lap. – Időnként az édesapámat is felbosszantottam, mert annyira elvarázsolt a játék, hogy enni is elfelejtettem hazamenni. Imádtam focizni. Hat- és tízéves korom között futsaloztam is, ezt később abbahagytam, de ennek köszönhetően sokat fejődött a játékom, a nagypályán is hasznosítom az ott tanultakat. Sokszor hallom, hogy a brazil játékosok milyen magas minőséget képviselnek. Ez szerintem azért van, mert már gyerekként a nagyok ellen játszunk az utcán, és megtanulunk kis területen futballozni. Igaz, így sem volt könnyű, amikor fiatalon Madridba kerültem. Minden új volt, és a spanyol futballkultúra teljesen más, mint a brazil. Idő kellett, amíg hozzászoktam. Ráadásul hirtelen egy csapatba kerültem azokkal a sztárokkal, akiket addig csodáltam, csak a televízióban láttam és videojátékozás közben irányíthattam. Most viszont már azt az együttest is mozgathatom, amelynek én is tagja vagyok... Sokat játszunk a többiekkel, a csapatban Marco Asensio és Daniel Carvajal a legjobb ebben a műfajban.”

A legfontosabb persze az, hogy a pályán jól menjen neki a játék. Az As-nak szeptember közepén adott interjújában elmondta, ő sohasem kételkedett magában, és tudta, eljön majd az ideje, amikor bizonyíthatja, hogy helye van a Real Madridban.

„Jóban vagyok önmagammal, és hiába kritizáltak, végig nyugodt maradtam – idézte őt az As. – A Flamengóban sok gólt szereztem, és tudtam, eljön majd az ideje, amikor a Real Madridban is sorozatban lövöm a gólokat. Nagyon sokat dolgoztam az utóbbi időszakban, hogy eredményesebb legyek a kapu előtt. De az is sokat számított, hogy Carlo Ancelotti érezhetően bízik bennem. Egy csatárnak ez kulcsfontosságú. Az viszont meg sem fordult a fejemben, hogy kölcsönben máshol játsszak. Csak a Real Madridban akarok futballozni. A családom is remekül érzi itt magát, nem vágyom máshova. Amikor fiatalon ide jöttem, hosszú távra terveztem. Tudtam, hogy sokáig akarok maradni. A kritikát pedig jól kezelem. Amikor ide szerződtem, tisztában voltam vele, hogy mekkora nyomással jár ez. Rengeteg pénzt fizettek értem, érthető, ha sokat várnak a szurkolók. De nem azért játszom, hogy elcsendesítsem a kritikusokat, hanem azért, hogy jól érezzem magam, és boldoggá tegyem a szurkolókat.”

Brazília válogatottjában még csak hatszor kapott játéklehetőséget (Fotó: AFP)
Brazília válogatottjában még csak hatszor kapott játéklehetőséget (Fotó: AFP)


Az önbizalmával tehát nincs gond, ám bármilyen jól megy neki Madridban, akkor válik belőle sztárfutballista, ha a brazil válogatottban is meghatározó játékossá növi ki magát. Ha így folytatja, erre is sor kerül, de egyelőre kevés lehetőséget kapott a nemzeti csapatban. Először 2019 februárjában hívták meg a válogatottba, de sérülés miatt nem léphetett pályára. Végül szeptemberben, a Peru ellen 1–0-ra elveszített felkészülési mérkőzésen mutatkozott be, majd a 2021-es Copa Américáig kellett várnia, hogy újra felhúzhassa a címeres mezt. Értelemszerűen a 2019-es Copa América-győztes keretnek sem volt tagja, de a két évvel későbbi tornán is csupán 64 percet játszott összesen.

A brazil válogatott szövetségi kapitánya, Tite tavaly az As-nak azt nyilatkozta, hogy Vinícius még nagyon fiatal, és fejlődnie kell, de nem aggódik miatta, mert látszik rajta, hogy valóban óriási tehetség. Egy másik, a goal.com által idézett, szintén 2020-as interjújában pedig egy autóhoz hasonlította a brazil szélsőt, amelynek lenyűgöző a gyorsasága és a robbanékonysága. A következő évek kérdése tehát, hogy sok brazil támadóhoz hasonlóan Vinícius is megmarad-e örök tehetségnek vagy valóban eljön az ő ideje, s a világ legjobbjai közé emelkedik. Elképzelhető, hogy a mostani idény után már a jövő évi vb-n berob­ban.

VÉLEMÉNY
„Vinícius és Rodrygo is topjátékos. A Real Madridban is bizonyítottak, és ahogy tapasztalatot szereznek, még jobb futballistákká válnak. Brazíliában kissé siettetik a dolgokat, és azt várják a tehetséges fiataloktól, hogy egyből a bajnokság sztárjai legyenek. De a beilleszkedés kemény meló, főleg, ha valaki olyan európai topklubba igazol, mint a Real Madrid vagy a Barcelona.”
NEYMAR, 113-szoros válogatott brazil labdarúgó
(Forrás: Globo Esporte)


(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2021. október 2-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik