Fabregas hazatért, öt évre aláírt a Barcához

Vágólapra másolva!
2011.08.15. 13:46
Cesc Fabregas immár papíron is a Barcelona játékosa: az Arsenaltól igazolt spanyol futballista a sikeres délelőtti orvosi vizsgálatok után kora délután aláírta öt évre szóló szerződését, amelynek értelmében 200 millió euró lesz a kivásárlási ára.

Végleg lezárult Cesc Fabregas átigazolásának hosszú ideje nyúló ügye. A két klub tegnap hivatalosan bejelentett megállapodását követően a spanyol világ- és Európa-bajnok sikeresen átesett a ma délelőtti orvosi vizsgálatokon, majd aláírta szerződését.

A fogadtatásra nem lehet panasz
A fogadtatásra nem lehet panasz

A középpályás a korábbi híreknek megfelelően öt évre szóló megállapodást kötött a katalán klubbal, amelyet Sandro Rosell elnök, Josep Maria Bartomeu alelnök, Andoni Zubizarreta sportigazgató és Raül Sanllehí futballigazgató társaságában szignózott.

Mint ismert, Fabregas 40 millió euró ellenében került a Barcelonához: a gránátvörös-kékek 29 milliót fizetnek ki készpénzben az Arsenalnak, hatmilliót bizonyos feltételek teljesülése esetén utalnak át, további egymilliót pedig öt éven át vonnak le a hazatérő futballista fizetéséből.

Nem sokkal az aláírás után a labdarúgó – a jeles eseményre összegyűlt mintegy 25 ezer Barca-szurkolók nagy örömére – kifutott a Camp Nou gyepszőnyegére, és köszöntötte a drukkereket.

„Hosszú évekig vártam arra, hogy eljöjjön ez a pillanat. Különleges nap ez a számomra. Ez életem legnagyobb kihívása, de tudom, hogy veletek sikerül teljesítenem. Bízom benne, hogy számos jó emléket ajándékozhatok nektek itt, a Camp Nouban” – mondta Fabregas.

A középpályás megfelelt az orvosi vizsgálatokon (Fotó: fcbarcelona.com)
A középpályás megfelelt az orvosi vizsgálatokon (Fotó: fcbarcelona.com)

A középpályás a négyes mezben játszhat majd a katalánoknál.

Egy kis dekázás a Camp Nou gyepén
Egy kis dekázás a Camp Nou gyepén

Az Arsenal-drukkerek az elkövetkezendő években szurkolhatnak a katalán sikerekért is – a gazdasági ügyekkel foglalkozók mindenképpen –, hiszen a szerződés egyik opciójaként további eurómilliók érkeznek a londoniak számlájára, ha a Fabregasszal megerősített Barcelona sikeres lesz a hazai és a nemzetközi porondon. A számok nyelvére lefordítva mindez azt jelenti: amennyiben a gránátvörös-kékek két bajnoki, továbbá egy BL-győzelmet aratnak, amíg Fabregas náluk szerepel, úgy még ötmillió eurót kapnak. Ezt Josep Maria Bartomeu alelnök árulta el a sajtótájékoztatón, külön kiemelve: értékelték a középpályás anyagi áldozatát is, amit a szerződésért tett.

A sajtótájékoztatón – amelyen mintegy száz újságíró volt jelen – egy rövidfilmet is levetítettek, amelyben Fabregas gyerekként Barca-mezben csillogtatta kivételes képességeit.

„Látva ezeket a képeket, úgy tűnik, mintha tegnap történt volna, és el sem mentem volna innen” – mondta a főszereplő, aki mindenkinek megköszönte a részvételt és a munkát abban, hogy lehetővé vált az átigazolása.

„Guardiola volt számomra a legfontosabb személy, nagyra értékelem, hogy a bizalmáról biztosított – udvariaskodott egy kört Fabregas főnökének, de nem feledkezett el az előzőről sem. – Wenger egy speciális fajta, olyan számomra, mint a második apám, mert annyi mindent kaptam tőle a futballból. Sohasem lesz elég szó ahhoz, hogy ezért kifejezzem neki a hálámat. Hogy most itt vagyok, azt nagyrészt neki köszönhetem. Mindig megőrzőm ezt a fejemben és a szívemben.”

GUARDIOLA KÖSZÖNETET MONDOTT WENGER ÚRNAK



Fabregas örömmel öltötte magára a Barcelona szerelését (Fotó: Reuters)
Fabregas örömmel öltötte magára a Barcelona szerelését (Fotó: Reuters)

„Nagyon nehéz lesz a feladatom, de nem akarok csalódást okozni senkinek, azon leszek, hogy velem még jobb legyen a csapat – szakmázott szerényen a világ egyik legjobb középpályása. – Fel vagyok készülve minden eshetőségre, akár az első, akár a második sorban kapok szerepet. Természetesen akkor lennék a legboldogabb ember a világon, ha minél több feladatot kapnék ebben a szupercsapatban.”

A klub főnöke és a legújabb alkalmazott
A klub főnöke és a legújabb alkalmazott

A középpályás kihangsúlyozta: sok tapasztalatot szerzett az elmúlt évek során, amire a katalánoknál bizonyára nem lett volna lehetősége. Bár már ezerszer kivesézték a spanyolok, ezúttal is visszatértek a témára, Fabregas anno miért fogadta el az Arsenal ajánlatát.

„Senki sem rabolt el engem innen! Tizenhat éves voltam, amikor bemutatkozhattam a felnőttek között, tizennyolc, amikor már a BL-döntőben léptem pályára, majd jött az Európa-bajnokság és a világbajnokság. Túl gyorsan jöttek egymás után az események, ez elképzelhetetlen volt számomra, amikor eligazoltam.”

És hogy ne csak a múlton merengjenek, hanem a közeljövőn is, szóba került, hogy játszik-e a szerdai Spanyol Szuperkupa-mérkőzésen a Camp Nouban a Real Madrid ellen. (Az első találkozón vasárnap este 2–2-es döntetlent értek el a katalánok a Bernabéuban.)

„Fizikailag rendben vagyok, bevetésre készen állok, de hogy játszok-e a Real Madrid ellen vagy sem, azt a vezetőedző dönti majd el. Majd ő megmondja, készen állok-e vagy sem. A Barca és a Real Madrid a kontinens két legjobb csapata, amelyek brutális versenyt futnak egymással. A Real sohasem dobja be a törülközőt, tisztelnünk kell, mert nagyszerű csapat.”

Zubizarreta elárulta: az átigazolási piac sohasem zárhatja be a kapuit egy olyan nagycsapatnál, mint a Barcelona, de senkit sem keresnek már.

„Már nem maradt pénzünk további szerződtetésekre” – mondta mosolyogva Zubi.

FABREGAS ELSŐ LABDAÉRINTÉSEI


FONTOS DÁTUMOK FABREGAS KARRIERJÉBEN
1997 – Tízévesen bekerül a Barcelona utánpótlás-akadémiájára
2003. augusztus – Az U17-es világbajnokságon gólkirályi címet szerez, és megválasztják a torna legjobb játékosának
2003. szeptember – Remek U17-es szereplése után szerződteti az Arsenal
2003. október – Az Arsenal történetének legfiatalabb játékosaként pályára lép a Rotherham elleni Ligakupa-mérkőzésen
2006. március – Debütál a spanyol felnőtt-válogatottban Elefántcsontpart ellen
2006. június – A spanyol futballtörténelem legfiatalabb játékosa, aki pályára lép világbajnokságon
2008. május – Az év legjobb fiatal futballistája a Premier League-ben
2010. április – Bekerül az év csapatába a Premier League-ben
2011. augusztus – Hosszas egyeztetést követően szerződteti a Barcelona.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik