Nem tudta megverni a Real Madrid odahaza a Barcelonát

Vágólapra másolva!
2011.08.14. 23:55
null
Döntetlennel ért véget a spanyol Szuperkupa első felvonása (Fotó: Reuters)
Címkék
Általában egy Szuperkupa-mérkőzés annyira izgalmas, mint hangyát gyűjteni bokszkesztyűben, bodzát szedni a helyi nyugdíjasklubbal vagy egy szál  kapával nekiesni egy tízholdas kukoricaföldnek; de ha a bajnok a Barcelona, a kupagyőztes pedig a Real Madrid, akkor olyan rossz találkozó nem sülhet ki a pontvadászat kötelező felvezetőjéből. Most is így történt, és egy élvezetes, fordulatos mérkőzésen a Barcelona döntetlent játszott a királyi gárdával.

Leginkább a Real Madrid keze bizsereghetett a mérkőzés előtt, lévén az elmúlt idényben a bajnokságban és a Bajnokok Ligájában is megfricskázta őket a katalán gigász. A nyári erősítések kimondottan jól sikerültek Mourinho bevallása szerint, de ne feledjük, az új fiúk közül csak a portugál balhátvéd, Fábio Coentrao pályázhat reális reményekkel a kezdőcsapatba.

„Sokat és keményen dolgoztunk, örülök, hogy még dinamikusabbá tudtuk tenni a futballunkat. Az igazolásokról csak annyit, hogy valamennyire mindegyik kockázatot rejt magában. Hiába nézel meg egy játékost százszor, hogy miképpen teljesít az új környezetben, csak akkor dől el, ha már a csapatoddal készül" – értékelte a nyarat a Real mestere, José Mourinho, aki azt már korábban leszögezte, hogy a második idénye mindig jobban sikerül egy csapatnál, mint az első. Keretéből Esteban Granero és Nuri Sahin hiányzott sérülés miatt.

Az ellenlábashoz érkezett a nyáron nem kevés hercehurca után az ördöngös chilei szélső, Alexis Sánchez, hiányzott viszont a kezdőből a válogatottnál megsérült Gerard Piqué, Xavi és Pedro is.

„Igenis van súlya a Szuperkupának: az tekinthető jobb csapatnak, amelyik nyer – mondta a katalán tréner, Josep Guardiola. – Bár Messi és Mascherano csak három hetet pihenhetett, kifogásokkal nem élhetünk. A Madrid nyári eredményei azt mutatják, ott folytatja, ahol a tavasszal abbahagyta, nagyon nehéz lesz legyőzni."

Ennek megfelelően hatalmas elánnal kezdett a Real, és azonnal támadólag lépett fel. A mérkőzés elején Karim Benzema lövésébe még belelépett honfitársa, Éric Abidal, majd közeli fejesét fogta valami hihetetlen bravúrral Victor Valdés, de a 12. percben már nem volt menekvés. Benzema a jobb oldalon Abidal mellett adott középre, ahonnan Mesut Özil 11 méterről ravaszul visszahúzta a bal sarokba a labdát: 1–0.

A gól után Cristiano Ronaldo lőtt kapura, de Valdés résen volt. Érdekes volt megfigyelni, hogy ekkoriban a Real sokkal többet birtokolta a labdát, Lionel Messit pedig teljesen kikapcsolták a játékból.

Ezt követően kissé visszavett a kezdeti gyilkos tempóból a királyi gárda (várható volt, hogy ezt a sebességet nem tudják sokáig tartani), és éledezni kezdett a Barcelona; olyannyira, hogy a 35. percben az első igazán jó Messi-labdát David Villa a 16-os bal oldaláról felvarázsolt a behátráló Sergio Ramos mellől Iker Casillas kapujának hosszú felsőjébe. 1–1

Az egyenlítés megfogta a Realt, de a tartalékos vendégek is nyugodtabban, elégedetten erőltették a mezőnyjátékot. C. Ronaldo és Benzema így is kialakított egy-egy helyzetet az erősen kísérleti jellegű vendégvédelem mellett, de nem éltek a lehetőséggel, nem úgy a másik oldalon a 45. percben Messi, akinek azért erősen besegítettek a fehér mezesek is. Sami Khedirától ugyanis ajándéklabdát kapott a 16-oson, Pepe pedig elcsúszott, tíz méterről a kapuba lőni pedig nem is volt olyan bonyolult. 1–2

Úgy indult ez a mérkőzés a Real számára, mint egy csodás álom, ám miután visszavettek a tempóból, a katalánok egy tökéletesen kivitelezett és egy ajándékba kapott góllal megfordították az állást. Plusz jó hír volt ekkor a Barcelona-szurkolóknak, hogy immáron hivatalosan is „övék" lett Fabregas.

Tanult úgymond az első félidőből a Real, mert Marcelo kezdésként csúnyán odalépett Messinek, majd Alexis Sánchez tesztelte a hazai védelmet sorozatosan. Ám ma váratlanul esett a legtöbb gól: az 54. percben egy bal oldali szöglet után Pepe kevergetett a rövid ötösön, visszagurított Xabi Alonsónak, aki 16 méterről a lábak sűrűjében a bal alsóba lőtt. 2–2

Feldobta az egyenlítés a hazaiakat, futószalagon alakították ki a helyzeteket, amelyeket aztán a C. Ronaldo, Benzema kettős nagy lelkesedéssel el is puskázott. Ritka élvezetes negyedórát produkáltak ekkor a felek. A szokásos magasfeszültség természetesen nem maradt el: Pepe – hogy, hogyan nem – kirobbantott egy kisebb tömegverekedést, ezúttal Daniel Alves „lemészárlásával", majd jellemző módon a csereként beállt Pedrót Ramos az első adandó alkalommal alaposan megcsapkodta kezével, a kegyetlen Pepe pedig derékon rúgta.

Sajnos az utolsó negyedórában a játékvezető, Fernando Teixeira Vitienes volt a főszereplő, aki nem tudta kordában tartani az indulatokat, viszont igazságos módon nem adott meg ide és oda is egy-egy büntetőt.

Jobban kezdett a Real Madrid, de megmutatta a Barcelona, hogy miért tartják a világ legjobb csapatának. A végén többet támadott a Real, aktívabbak és kezdeményezőbbek voltak C. Ronaldóék, de csak helyzetekig jutottak. Egy igazán élvezetes, fordulzatos mérkőzést láthattunk, amelyen lépéselőnybe került a szerdai visszavágó előtt a Barcelona

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

PERCRŐL PERCRE
1. perc Elkezdődött a találkozó.
2. perc Támadólag lép fel a Real: C. Ronaldo húzza meg a bal szélt, de elhagyja a labdát, majd Benzema lövését menti szögletre Abidal.
5. perc Di María lőtt jobb oldalról 18 méterről, két méterre a jobb sarok mellé, laposan.
8. perc Éledezik a Barcelona, de csak a középpályán - egyelőre.

9. perc: C. Ronaldo adott be a bal oldalról, és Dani Alves mellől az ötösön, középről fejelhetett Benzema, de Valdés valami földöntúli vetődéssel kipiszkálta a labdát a jobb felsőből. Elképesztő! A szöglet után Ramos lőtt, Mascherano blokkolt, mint egy pontos gyári munkás. Újabb korner, de ez veszélytelen volt.

13. perc: Megszerezte a vezetést a Real! Benzema adott be a 16-os jobb oldaláról Abidal mellől, labdájából középre húzott Mesut Özil, akiről meg Keita maradt le, és a német a bal sarokba helyezett 11 méterről. 10
15. perc: CR lő 17 méterről, de a kapus biztosan fogja a jobb sarok előtt a labdát.
20. perc Nincs a Barcánál a labda, Messi mintha a pályán se lenne.
26. perc Khedira arcon talpalja Abidalt, de megúszta mind a kettő. Előbbi lap, utóbbi sérülés nélkül...

27. perc Benzema 22 méteről lőtt a bal sarok mellé jó egy méterrel.

30. perc Valdés is megzavarodik, de megússza egy bedobással.
32. perc Khedira kap sárgát, mert visszahúzta Thiagót.
33. perc Messi ad csodalabdát Villának a bal szélen, de les.
36. perc Egyenlít a Barcelona! Messi indította a bal oldalon David Villát, aki az átvétel után a behátráló Ramos mellől a 16-os bal oldaláról lőtt is, egyenesen a hosszú felsőbe. 11
42. perc Alonso szerzett labdát a bal szélen, középre adását 15-ről Benzema lőtte rá, de Alves belépett a labda útjába.
43. perc Özil adott egy labdát C. Ronaldonak, aki Adriano szorításában nem sokkal fölé bombázott.
45. perc Újra megvillan Messi: egy Khedira-féle ajándéklabdával lódult meg középen, Pepe még megállíthatta volna, de inkább elcsúszott, az argentin pedig a kapus hóna alatt tíz méterről a kapu bal oldalába gurított.12
45. perc Khedira tulajdonképpen visszaadta az Abdial elleni merényletet.
45. perc Véget ért az első félidő.
Barca-gyilkolásnak indult, szerényebb győzelemként folytatódott, szégyennel és ellen-vezetéssel végződött a Real Madrinak.
Plusz jó hír a Barcelona-szurkolóknak, hogy immáron hivatalosan is "övék" lett Fabregas.
46. perc Elkezdődött a második játékrész.
46. perc Adriano ment Benzema elől.
47. perc Marcelo tanult az első félidőből: hátulról alaposan megtapossa Messit.
48. perc Sánchez oktatja Marcelót a jobb szélen, de Pepe szögletre ment előle.
49. perc Újfent Sánchez variálgat a szélen, de Pepében emberére talált; majd Thiago "etette meg" három négyzetméteren a Kheira, Alonso, Marcelo triót.
53. perc Valdés lép ki a 16-osról, és ment lábbal Khedira elől, majd CR cselezget, de Alves szögletre ment. Előle.
54. perc A láthatatlan embert nagy odaadással alakító Di María helyén Fábio Coentrao.
54. perc A bal oldali szöglet után Pepe kevergetett a rövid ötösön, pontosabban ügyesen tartotta meg a labdát, amelyet visszagurított Xabi Alonsónak, aki 16 méterről a lábak sűrűjében a bal alsóba lőtt. 22
54. perc Mascherano állt a játékszerhez a legközelebb.
55. perc Sánchez kap sárgát, mert lekezezte CR átadását.
55. perc Alakul: Pepe mészárolja le Daniel Alvest, de maradhat a pályán érdekes módon.
58. perc Thiago Alcántara helyett Xavi, Kdehira helyett José Callejón a gyepen.
63. perc Benzema cselezi le Alvest, de Adriano kisegíti. Alvest.
64. perc Adrianót Piqué váltja.
65. perc Coentraót rúgja fel 20 méterre a kaputól az indiszponált Mascherano. C. Ronaldo rúgja a szabadot, centikkel a bal felső mellé.
65. perc Újra Valdés véd bravúrra, miután Keita odaadta a labdát Özilnek, aki kijátszotta azt a bal szélre, CR pedig a hosszú felső felé nyeste 11 méterről.
66. perc Özil ível be a bal oldalról középre magasan, Piqué és Abidal is csak nézte, ahogyan Benzema fejelhetett öt méterről, középről éppen Valdés ölébe.
68. perc C. Ronaldo lőtt nem sokkal mellé balról, 17 méterről. Egy védő segítette a játékszert a jobb sarok mellé.
68. perc Benzvema ugratja ki CR-t, aki estében lő 14 méterről Alves szorításában, de középre. Nem sokkal később Özil ugratja ki Benzemát, de Valdés felszedi a labdát, veszélyes helyzetben.
73. perc Az eltűnő Villát Pedro váltja. Villa nehezen hiszi, hogy ő jön le és nem Sánchez.
73. perc Beavatási szertartás: Pedrót Ramos megcsapkodja, Pepe derékon rúgja...
78. perc Xabi Alonso hátulról, nyújtott lábbal térden rúgja Messit. Sárga.
78. perc Messi a szabadot 25-ről a jobb felső mellé tekeri.
79. perc Pedrót most Ramos rúgja derékon a változatosság kedvéért.
81. perc Benzema le, Gonzalo Higuaín be.
83. perc Callejón ívelt be balról, Valdés elhibázta a labdát, majd odakapott a mellette elfutó C. Ronaldo lábához, aki el is bukott. Sípszó csak a nézőtérről hallatszott...
85. perc Callejón lő balról éles szögből, Abidal mellől, nem sokkal a hosszú mellé.
88. perc Marcelo kirúgja Pedro lábát az ötösön ez sem tizenegyes...
89. perc Sánchez 17 méteres lövése perdült fel Ramoson, Casillas kezébe.
90. perc Özil beadását vágja ki Mascherano a kaputól 8 méterre.
90. perc Coentrao kap sárgát reklamálásért, előtt Marcelo feldűtötte Pedrót.
90+3. perc Alves is besárgul, Özil gáncsolásáért.
90+3. perc Véget ért a találkozó: egy élvezetes, fordulatos mérkőzésen a Barcelona döntetlent játszott a királyi gárdával. Előnyben a katalánok a visszavágó előtt.
SPANYOL SZUPERKUPA
ELSŐ MÉRKŐZÉS
REAL MADRID–BARCELONA 2–2 (1–2)
Madrid, Bernabéu-stadion, 75 ezer néző. Vezette: Fernando Teixeira Vitienes.
Real Madrid: Casillas Ramos, Pepe, Carvalho, Marcelo Xabi Alonso, Khedira (Callejón 57.) Di María (Coentrao, 53.), Özil, C. Ronaldo Benzema (Higuaín 80.)
Barcelona: Valdés Dani Alves, Mascherano, Abidal, Adriano (Piqué, 60.) – Keita, Thiago Alcántara (Xavi, 57.), Iniesta Alexis Sánchez, Messi, Villa (Pedro, 73.)
Gól: Özil (13.), Xabi Alonso (54.) ill. Villa (36.), Messi (45.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik