C. Ronaldo: Mourinho a fő sikerkovács

Vágólapra másolva!
2011.04.21. 11:21
null
Karim Benzema (balra) és Cristiano Ronaldo igen jókedvű volt a kupadöntő után (Fotó: Reuters)
Címkék
A Real Madrid játékosai szerint elsősorban José Mourinho érdeme, hogy szerda este 1–0-ra le tudták győzni a Barcelonát a labdarúgó spanyol Király-kupa döntőjében, maga Mourinho viszont ezúttal igyekezett szerény maradni, és a győzelmet csapatának, valamint kollégáinak ajánlotta. A vesztes fél vezére, Pep Guardiola nem próbálta megmagyarázni a vereséget, és a katalán játékosok sem kerestek kibúvót, bár Sergio Busquets finoman célzott rá, hogy nem a jobbik csapat nyert.

 

Mourinho bárhol edzősködik, mindenhol nyer valamit, játékosai pedig mindig kiemelik, hogy a portugál edző által beléjük plántált győztes mentalitásnak köszönhetik sikerüket. Nincs ez másként Madridban sem, Mourinho az első lehetséges trófeát megnyerte a Reallal, kulcsemberei szerint pedig elsősorban ő áll a diadal mögött.

„Ez nagyon fontos trófea volt számunkra. Ez volt a cél, amiért egész szezonban küzdöttünk, és elértük. Ráadásul a Barcelona ellen tettük, amely kiválóan játszott a második félidőben – mondta Cristiano Ronaldo, aki a hosszabbításban a győztes gólt fejelte. – Mourinho a fő sikerkovács, győztes szellemet adott át nekünk. Most már tudjuk, miként kell nyerni, és ez a fő.”

Sergio Ramos még magasztosabb hangnemben beszélt mesterükről: „Mourinho a hajónk kapitánya, mi pedig a halálba is követjük őt. Csodálatosan működik, amit belénk próbál nevelni – mondta a védő. – Köszönetet kell mondanunk szurkolóinknak, nagyon boldogok vagyunk, hogy még vége sincs a szezonnak, de már van egy trófeánk.”

Mourinho a mérkőzésen szokásához híven hevesen gesztikulált, együtt élt a játékkal, a lefújást követően azonban visszafogottan ünnepelt és nyilatkozott.

„Ez a kupa nem az enyém, hanem a klub minden alkalmazottjáé – kezdte a portugál szakember. – Nagyszerű dolog címet nyerni a Real Madriddal, de nekem itt nemcsak az a feladatom, hogy gyűjtsem a trófeákat, hanem az is, hogy megváltoztassam a klub struktúráját és az emberek gondolkodásmódját. Ha ma nem nyertünk volna, annyi lenne csak a különbség, hogy szomorúak lennénk.”

NEVEK, SZÁMOK, REKORDOK
18 év, 1993 után nyert ismét Király-kupát a Real, ez a 18. elsősége a sorozatban.
A Real Madrid legutóbbi 54 olyan találkozóját megnyerte spanyol földön, amelyen az első gólt ő szerezte.
A legutóbbi öt el clásicón öt Real Madrid-játékos kapott piros lapot.
A 2010–2011-es Király-kupa-sorozat gólkirálya Cristiano Ronaldo és Lionel Messi lett, hét-hét góllal.
Cristiano Ronaldo 42. gólját szerezte az idényben, ezzel beállította korábbi szezoncsúcsát.
Ruud van Nistelrooyt (2006–2007) követően C. Ronaldo szerzett két egymást követő el clásicón gólt.
José Mourinho 2003 óta minden évben nyert aktuális csapatával valamilyen trófeát.
Mourinho 10 nagy kupadöntőjéből kilencet megnyert, csupán a 2004-es Portugál Kupa fináléját veszítette el csapatával.

„Nagyon kevés hibát követtünk el, a taktikánk is végig bevált – tért rá a meccsre Mourinho. – A hosszabbításban a Barcelona játékosai pszichésen fáradtnak tűntek, talán idegesítette őket, hogy a szokásostól eltérően ezúttal nem vezet eredményre a játékuk. Kiegyenlített találkozó volt, az első félidőben mi játszottunk jobban, a másodikban ők, Iker (Casillas) és Pepe remek teljesítményt nyújtott. Néhány újságíró szerint hat csatárral kellett volna játszanunk, sokan úgy gondolják, a sok passz és a labdabirtoklás jelenti a szép futballt, nekem azonban a védekezés, a területvédés nagyon fontos, erre alapoztunk, ami be is vált.”

„Háromszor csaptunk össze eddig ebben az idényben a Barcelonával, egyszer kikaptunk öt góllal, egyszer ikszeltünk, most pedig nyertünk. Bármi megtörténhet ezeken a meccseken” – tette hozzá Mourinho, aki szerint mostani sikerükből nem szabad messzemenő következtetéseket levonni a két csapat egymás elleni BL-elődöntőjére vonatkozóan, hiszen az szerinte egy másik történet lesz.

Guardiola edzői pályafutását eddig nem az elbukott döntők jellemezték, ám a Barca vezetőedzője a kudarcot is jól viseli a jelek szerint.

„Gratulálok a Real Madridnak! – mondta a meccs után Guardiola. – Most az a feladatunk, hogy előre tekintsünk. Biztos vagyok benne, hogy játékosaim fel fognak állni a kudarc után, így kell történnie, mert rengeteget foglalkoznak ezzel a játékkal. Természetesen mindig jobb győzni, mint veszíteni, de most az a feladatunk, hogy felemelkedjünk. Minden csapat annyira játszik, amennyire hagyják, de egy vereség után bármit mondok, kifogásnak hangzik, szóval most az egyetlen dolog, amit tehetek, hogy gratulálok a madridiaknak!”

Dani Alves csatlakozott edzőjéhez, gratulált legyőzőjüknek: „Éltek a lehetőségükkel a hosszabbításban, ezzel megnyerték a kupát – nyilatkozta a brazil védő az Asnak. – Nem kell szégyenkeznünk, mivel jó munkát végeztünk. El kell fogadnunk a vereséget és gratulálnunk a Real Madridnak, mivel egy góllal többet szerzett, mint mi. Mostantól azon kell lennünk, hogy a Bajnokok Ligájában máshogy alakuljanak a dolgok.”

Szégyenkezésre Sandro Rosell, a katalán klub elnöke szerint sincs okuk.

„Nem üres kézzel távozunk, hanem büszkeséggel, mert jól futballoztunk – mondta az elnök. – Örömmel tölt el a mieink játéka, és különösen a szurkolóink viselkedése, akik jó példával jártak elöl. A vereségekből is tanulni kell, a büszkeség pedig segíthet abban, hogy a Barca még jobb legyen.”

„Ilyen a labdarúgás, ennyi a magyarázat: nem mindig a legjobb csapat nyer. Tanulnunk kell belőle, felemelni a fejünket, és már a következő, Osasuna elleni mérkőzésünkre gondolni” – mondta Sergio Busquets, aki köszönetet mondott még az őket Valenciába elkísérő szurkolóiknak.

C. RONALDO GÓLJA

 

SPANYOL KIRÁLY-KUPA
DÖNTŐ
BARCELONA–REAL MADRID 0–1 (0–0, 0–0, 0–1)
Mestalla, Valencia. V: Undiano Mallenco
BARCELONA: Pinto – D. Alves, Mascherano, Piqué, Adriano – Xavi, Busquets (Keita, 108.), Iniesta – Pedro, Messi, Villa (Afellay, 105.)
REAL MADRID: Casillas – Arbeloa, Sergio Ramos, Carvalho (Garay, 120.), Marcelo – Khedira (Granero, 104.), Pepe, Xabi Alonso – Di María, C. Ronaldo, Özil (Adebayor, 70.)
Gólszerző: C. Ronaldo (103.)
Kiállítva: Di María (121.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik