HIRDETÉS
www.mlsz.hu/NSO 2009.09.24 18:57 Frissítve: 2015.03.28 01:19

Barcelona: leleplezték Kubala László bronzszobrát a Camp Nou előtt

Csütörtök délután a legutóbbi Bajnokok Ligája-győztes Barcelona otthonában, a Camp Nouban leleplezték a klub valaha élt egyik legnépszerűbb játékosa, Kubala László szobrát. Az avatáson az MLSZ képviseletében jelen volt két alelnök, Dunai Antal és Nemes Ferenc - előbbi beszédet is mondott az ünnepségen - valamint Bánki Erik, az Országgyűlés sport- és turisztikai bizottságának elnöke is. Felszólalt Joan Laporta klubelnök és ifj. Kubala László is.

A két méter magas szobrot Montserrat García Rius készítette, s a leleplezésre több mint húszezer néző előtt került sor. Az ünnepségen ott volt a Barcelona teljes vezérkara, beszédet mondott Joan Laporta, a klub elnöke, Ramon Alfonseda, a Kubala részvételével alapított Barcelona Veteránjainak Szövetsége elnöke, ifjabb Kubala László, a legendás játékos fia, valamint Dunai Antal is.

„Nagy megtiszteltetés, hogy részt vehettem Laci, vagy ahogy a katalánok mondják, Lászi szobrának átadásán - nyilatkozta az MLSZ honlapjának Dunai Antal. - Megköszöntem a meghívást, és elmondtam Kubaláról azt, amit egyébként mindenki tud róla, aki ismerte: nagyszerű játékos és remek ember volt. Büszke vagyok arra, hogy ismerhettem, és azt gondolom, ahogyan a Barcelona, úgy Kubala is kiemelkedik a világ labdarúgásából.

„Kubala rendkívül kedves, nagyvonalú és alázatos ember volt - ezek már Joan Laporta elnök szavai voltak. - Ő vezette az öt kupa megnyerésére a csapatot, amelyre most bizonyos értelemben Pep Guardiola együttese is emlékeztet minket. Ez az emlékmű azokra a fontos emberekre emlékeztet, akik már nem lehetnek köztünk, mint az édesapán. Mindig Cruyff játékát dicsértem neki, de ő elmondta, ha láttam volna Kubalát, róla beszélnék."

Kubala három Spanyolországban élő fia, Branko, Carles és László is részt vett az ünnepségen, és utóbbi beszédében kiemelte, a Barcelona legendája és futballista kortársai nem csak a labdarúgásban alkottak maradandót.

Az ünnepség után Joan Laporta késői ebédet adott a díszvendégek számára, a magyar meghívottak természetesen ott voltak a rendezvényen.

„Európa egyik legjobb klubcsapatának elnöke szűk körben ünnepelt velünk, barátként kezelt minket, megtisztelő, hogy itt lehettünk - mondta el az mlsz.hu-nak Nemes Ferenc. - Dunai Antal beszéde láthatóan nagy hatást tett a hallgatóságra, láttam, hogy többek szemébe is könnyek szöktek. Kubala Lászlót bálványként tisztelik Barcelonában, felemelő, hogy itt lehettünk az ünnepségen.

A szobor a Camp Nou központi helyén, a shop és a múzeum közötti terén került átadásra. A magyar küldöttség az avatás előtt ellátogatott a temetőbe is, és lerótta kegyeletét Kubala László sírjánál.

„Nagyon megható ünnepség volt, és külön öröm, hogy igen sok fiatal is eljött, ami azt mutatja, hogy a jövő nemzedéke is tisztelni fogja Kubala László nevét - fogalmazott Bánki Erik. - Jó emlékezni a múlt legendáira, és reméljük, a jelen, a jövő is ad majd hasonló nagyságokat az egyetemes magyar sportnak.

„LÁSZI” AZ ÖRÖKKÉVALÓSÁG RÉSZE
 A Barcelona magyar legendájának portréja, aki miatt megépítették a Camp Nout.

 

2019.03.17 19:43:27

Spanyol labdarúgás nemzetisport.hu

Az argentin csodagólt szerzett, a Barca visszavágott az őszi vereségért, és már tíz pont az előnye.

2019.03.16 23:36:06

Spanyol labdarúgás MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Úriemberként viselkedett, önmagát adta.

2019.03.16 14:33:36

Spanyol labdarúgás nemzetisport.hu

Zinédine Zidane 294 nap után ült le újra a Real Madrid kispadjára – másodszor is győzelemmel debütált.

2019.03.12 23:56:55

Spanyol labdarúgás SZELI MÁTYÁS

NS-VÉLEMÉNY. Pérez elnök tíz hónap késéssel adta meg neki, amit kért.

2019.03.12 10:48:04

Spanyol labdarúgás R. B.

A Real Madrid 27 éves brazil játékosát profi pályafutása során először állították ki.