Idegenben is nyert a Real, C. Ronaldo duplázott

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.02.11. 20:55
null
C. Ronaldo duplázott, kupadöntős a Real Madrid (Fotó: Reuters)
A spanyol Király-kupában két bajnoki favorit, az Atlético és a Real Madrid küzdött meg egymással egy vérbeli madridi párbajban a fináléba jutásért. A hazai pályán háromgólos előnyt kiharcoló Real idegenben is győzni tudott, Cristiano Ronaldo kétszer is eredményes volt büntetőből, így a blancók 5–0-s összesítéssel jutottak a döntőbe – a sorozat történelmében először kapott gól nélkül.

SPANYOL KIRÁLY-KUPA
ELŐDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ

Atlético Madrid–Real Madrid 0–2
Madrid, Vicente Calderón: V: Mallenco
Atlético Madrid: Aranzubía – Manquillo (Juanfran, a szünetben), Alderweireld, Miranda, Insúa – Koke, Mario Suárez – José Sosa, Diego (Adrián, a szünetben), C. Rodríguez – Raúl García (Gabi, 61.). Vezetőedző: Diego Simeone
Real Madrid: Casillas – Carvajal, Varane, S. Ramos (Nacho, a szünetben), Arbeloa – Xabi Alonso, Modric (Casemiro, 67.), Illarramendi – C. Ronaldo (Jesé, 76.), Isco, Bale. Vezetőedző: Carlo Ancelotti
Gólszerző:
C. Ronaldo (7., 16. – mindkettőt 11-esből)
Továbbjutott: a Real Madrid, 5–0-s összesítéssel

Alighanem a 12. percben jött rá végleg az Atlético Madrid mestere, Diego Simeone, hogy az istenek úgy határoztak, nem juthat be csapata az idén a Király-kupa fináléjába: a Real Madrid az elődöntő „odavágóján" két szerencsés találatot is szerzett, a visszavágón pedig a fiatal jobbhátvéd, Javier Manquillo hamar összehozott egy büntetőt, amelyet Cristiano Ronaldo magabiztosan gólra váltott (0–1), majd pár perc múlva Raúl García remek lövése a kapufán csattant. Nem tért vissza a remény...

Sőt alig léptük át az első negyedórát, amikor Simeonének már reklamálni sem maradt kedve (ami nagy szó egy argentin edzőnél, nála pedig különösképpen): Emiliano Insúa buktatta a 16-oson belül Gareth Bale-t, Cristiano Ronaldo pedig most sem kegyelmezett. 0–2!

Ezt követően nyugodt gurigázásba merült a Real, és a hazai csapat jó tíz percen át sokkos állapotban képtelen volt erre reagálni, majd szép lassan átvette a kezdeményezést. Főképpen az atléticós CR, azaz Cristian Rodríguez volt aktív, de a kaput ő sem találta el, miközben egyre keményebben védekezett a vendégcsapat. A félidő borzalmas jelenettel zárult: Ronaldo lökte a felezővonalnál Manquillót a levegőben, a bekk a szó szoros értelmében fejre állt, szerencsére kiderült, hogy guminyakkal rendelkezik, így nemhogy élve megúszta az esetet, hanem folyatni is tudta a játékot. Igazi nyaktörő mutatvány volt, Ronaldót pedig az öltözőbe menet fejbe dobták egy öngyújtóval, így őt is ápolni kellett.

A szünetben Simeone becserélte Adrián Lópezt, így lett vérbeli csatár a pályán, Manquillót a biztonság kedvéért Juanfran váltotta, a másik oldalon pedig Sergio Ramos helyén Nacho folytatta. Maga a találkozó a korábbiakhoz képest meglepően csendes és kulturált mederben zajlott, jó volt látni, hogy nem eredendően gonoszak egymással a két csapat játékosai, hanem a tét hozta ki belőlük a sötét oldalt.

A hajrá felé közeledve előbb Ronaldo hagyott ki egy helyzetet, majd nem sokra rá Jesé váltotta, a kettő között pedig Mario Suárez fejelt egy szögletet követően nem sokkal a bal sarok mellé.

Az Atlético ellen karrierje során kezdőként soha ki nem kapó Iker Casillas is villantott egyet a végére: kikapta a léc alól José Sosa lövését, tovább nyújtva góltalansági sorozatát, amely 862 percnyire nyúlott. Egy másik rekordot is döntött a kapus és a csapat: soha egyetlen csapat sem jutott még el kapott gól nélkül a Király-kupa fináléjába!

A vártnál sokkal-sokkal könnyedebben lépett tehát tovább a Real Madrid, öt nullás összesítéssel – a fináléban nem lesz ilyen könnyű dolga Ronaldóéknak, hiszen alighanem a Barcelona vár majd ott rájuk.

CRISTIANO RONALDO KÉT GÓLJA



PERCRŐL PERCRE

A fináléra április 19-ig kell várnunk.

A másik elődöntő visszavágóját holnap rendezik. Ott az első mérkőzésen:
Barcelona–Real Sociedad 2–0 (Busquets 44., Zubikarai ög., 60.)

Casillas: 20 győzelem és 6 iksz az Atlético ellen.

90. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

Hiába.

Megy még előre a szépítő találatért az AM.

84. perc Casillas kikapja a léc alól Sosa 15 méteres, jobblábas bombáját.

Az első mérkőzésen is betaláló Jesé, ha ma is eredményes lenne, elmondhatná magáról, hogy egy idényen belül gólt szerzett a Camp Nouban, a San Mamésben, a Mestallában és a Vicente Calderónban is (a Bernabéuról nem is beszélve…).


76. perc Jesé be, Ronaldo le.

75. perc
Rodríguez 16 méteres lövése pattan Varane-ról a bal alsó mellé, majd Suárez fejel a jobb oldali szöglet után nem sokkal a bal alsó mellé, Xabi Alonsót túlugorva. Koke készített elő, fejjel.

73. perc Micsoda helyzet marad ki: alszik a hazai védelem, José Sosával az élen, CR hat méterről lőhet kapura, de jobbal a kimozduló Aranzúbia mellkasát döngette meg.

67. perc Casemiro a pályán, Luka Modric mehet pihenni.

63. perc
Isco kiharcol Gabi mellől egy szabadrúgás a kaputól 30 méterre. Bale áll a labda mögé, ballal a bal alsó felé teker, Aranzúbia vetődve ment.

61. perc Gabi
váltja Garcíát.

54. perc
Isco összefut az ötösön egy csel után Mirandával, tovább.

51. perc
Nacho mellett elviharzik a jobbon Adrian, beadását Varane a kapu fölé vágja. Korner.

Jelentjük, a Videoton játékosai is a városi derbit nézik.

Manquillo csak nem folytatja, vérbeli csatár a pályán, Ramost sárga lapjai miatt óvják.

46. PERC FOLYTATJUK!

46. perc Adrian López, Juanfran
és Nacho is a pályán. Diego, Manquillo és Sergio Ramos maradt az öltözőben.



Ronaldót fejbe dobják egy sárga öngyújtóval, ápolni kell a fejét az öltözőfolyosón.

45. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

44. perc Szegény
Manquillo! Cristiano Ronaldo löki a levegőben a védőt, aki fejre áll, de szó szerint, szerencsére nem tört ki a nyaka. BORZALMAS LÁTVÁNY!

43. perc Álvaro Arbeloa
nagyot rúg Manquillóba, sárga és szabadrúgás a 16-os jobb csücske elől. Koke beadását végül oldalra simogatja Casillas.

40. perc
Egy szabadrúgás utáni kavarodást zár le a realos CR egy 16 méteres, pontatlan jobblábas lövéssel.

38. perc:
Diego kiugratja a hazai CR-t, aki ballal a 16-os bal sarka elől a rövid felső sarok fölé bombáz, nem is sokkal.

36. perc Asier Illaramendi
lerántja Mario Suárezt, sárga.

35. perc
Ramos elalszik, de Varane kisegíti, elrúgja a labdát Rodríguez elől.

Amióta Cristiano Ronaldo Spanyolországba igazolt, senki sem lőtt nála több gólt a Király-kupában, azóta Lionel Messi is „csak" 19-ig jutott a portugál csillag 20-ával szemben.

Szintén az Atlético ellen szól, hogy Iker Casillas még sohasem kapott ki az Atlético elleni derbin, amelyen kezdőként kapott lehetőséget. A huszonöt ilyen találkozóból tizenkilencet a Real Madrid nyert meg.

32. perc
Megúszta a Real, C. Rodríguezt löki az ötösön Daniel Carvajal, de lesen állt már az uruguayi.

31. perc
Illaramendi felrúgja csúnyán Diegót, majd García indít kifejezetten pocsékul.

28. perc
Koke lő jobbal 23-ról méterekkel a jobb felső fölé.

Percek óta okosan gurigázik a Real, nyomozza a labdát nem túl lelkesen az AM.

18. perc
Iker Casillas kiöklözi a kapu elől Diego jobb oldali szögletét, majd lehúzza Cristián Rodríguez lagymatag beívelését.

Déja vu.

16. PERC CRISTIANO RONALDO JOBBAL A JOBB ALSÓ SAROKBA LŐ! A veterán Daniel Aranzúbia érezte az irányt, de ezt sem érhette el. 0–2!

15. PERC ÚJABB TIZENEGYES!
Bale meglódul a jobbon, Emiliano Insúa elkaszálja őt a 16-oson belül, egyértelmű büntető!

12. perc
KAPUFA! Raúl García találja el félmagas lövésével a bal oldali kapufát jobbal, 15 méterről, Sergio Ramos mellől.

11. perc
Asier Illaramendi jobb oldali beadását nem sokkal a jobb sarok mellé bólintja CR, nyolc méterről, két védőt is túlugorva.

7. PERC CRISTIANO RONALDO JOBBAL A JOBB ALSÓ SAROKBA BOMBÁZ! A veterán Daniel Aranzúbia érezte az irányt, de ezt ember nem érhette el. 0
–1!

6. perc TIZENEGYES!
Cristiano Ronaldo a 16-oson belül, hátulról Javier Manquillo belegyalogol, büntető!

4. perc
Xabi Alonso szabadrúgását Gareth Bale csúsztatja fejjel nem sokkal a jobb sarok mellé 14 méterről.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak piros-fehérben, a vendégek hófehérben.

A Tippmixpro szorzói alapján a Real Madrid győzelme fizet a legkevesebbet, míg a hazai siker és a döntetlen csaknem ugyanannyit, több mint háromszoros pénzt hozhat a konyhára.

A trófeát a királyi csapat 18-szor (legutóbb 2011-ben) hódította el, míg az Atlético 10-szer.

A tavalyi fináléban éppen az a két csapat találkozott egymással. Ugyanitt.

Az atléticós Juanfran egykoron hatszor is pályára lépett a Realban.

JÖTTEK-MENTEK!
A Real Madridtól az Atléticóhoz:
2006, José Manuel Jurado, 3.000.000 euró
1991, Losada
1991, Bernd Schuster
Az Atléticótól a Real Madridhoz:
2000, Santiago Solari, 3.500.000
1989, Parra
1987, Paco Llorente
1985, Hugo Sánchez

Egy kis örökmérleg: 164 találkozó, 90 realos és 41 atléticós siker, 292, illetve 217 szerzett góllal.

Eltiltott a hazai Diego Costa (sárga lapok miatt).

A hazaiaktól Sami Khedira sérült, a vendégektől David Villa, Thibaut Courtois, Tiago Mendes és Filipe Luis maródi.

„Mindig azt mondom, hogy az Atlético mindenki számára kellemetlen ellenfél – vélekedett Diego Simeone, a hazaiak vezetőedzője. – Az utóbbi gyenge eredményekre nem kell kifogásokat keresni. A játékosoknak, a klubvezetőknek és a szurkolóknak is ezt mondom. Ne mentegetőzzünk, menjünk előre, dolgozzuk, fogjunk össze, s ha a száz százalék nem elég, jöjjön a százegy és a százkettő, és így tovább.”

„A játékvezetők nagyobb nyomás alatt vannak a La Ligában, mint mondjuk Olaszországban – tért ki az olasz mester a mostanában rengeteget hibázó spanyol sípmesterekre a mérkőzés előtt. – A nyomás alatt nem egyszerű kihozni magadból a maximumot. Cristiano Ronaldo egyébként kezdeni akar, mint minden mérkőzésen, felépült Raphael Varane is, Pepe vagy Sergio Ramos így pihenhet. Jeséről senki sem gondolta volna, hogy kezdő lesz ebben az idényben, most viszont nélkülözhetetlen. Az Atlético otthonában nem szabad arra gondolni, hogy előnnyel érkezünk, erős az ellenfél, úgy kell játszanunk most is, mint az első mérkőzésen. Nem hinném, hogy gondok lesznek koncentrációnkkal.”

A túloldalon Carlo Ancelotti sem lehet nyugodt a háromgólos előny tudatában. Tíz szezonnal ezelőtt, a Bajnokok Ligájában Ancelotti Milanja 4–1-es előnnyel utazhatott a spanyolországi visszavágóra, a SuperDepor otthonába, ami pedig ott történt, az már történelem. A Deportivo 4–0-ra kiütötte a milánóiakat a legjobb nyolc között.

Az első meccsen született eredmény (3–0 a Realnak) viszont adhat némi reményt az Atléticónak. Négy évvel korábban, 2010 februárjában a Recreativo Huelva elleni 0–3 után otthon 5–1-re diadalmaskodtak a „matracosok” a kupában, ami az egyetlen alkalom a klub történetében, amikor háromgólos hátrányt sikerült ledolgozniuk. Más kérdés, hogy most a Real Madrid az ellenfél, nem a Recreativo Huelva…

„Nem ez az első eset, hogy három gólt kell szereznünk a Real Madrid ellen” – nyilatkozta Enrique Cerezo, az Atlético Madrid elnöke az esti derbi kapcsán. Igen ám, de az Atlético 1977 óta (4–0) nem tudott olyan különbséggel nyerni az ősi rivális ellen a Vicente Calderónban, amivel ma is továbbjutna. A bajnoki és egyéb meccseket nem nézve, a Király-kupában 49 évvel ezelőtt, 1965-ben tudott 4:0-ra diadalmaskodni a piros-fehér együttes.

Az első mérkőzésen háromgólos előnybe került a Real.

A billentyűknél: B. J.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT AZ ATLÉTICO MADRID–REAL MADRID SPANYOL KIRÁLY-KUPA-ELŐDÖNTŐ VISSZAVÁGÓJÁNAK ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik