A Barcelona röhejes öngóllal került közel a klasszikus kupadöntőhöz

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.02.05. 21:54
null
A háttérben a hitetlenkedő Enaut Zubikarai, az előtérben az öngólhoz asszisztáló Alexis Sánchez (Fotó: Reuters)
A spanyol Király-kupa elődöntőjének első mérkőzésén a Barcelona 2–0-ra legyőzte a Real Sociedad együttesét, így nagy lépést tett a sorozat fináléja felé. A baszk vendégek 43 percig állták a sarat a Camp Nouban, majd jött Sergio Busquets gólja és Inigo Martínez piros lapja, ami megpecsételte sorsukat. A második félidőben a Soicedad védelme összehozta a szezon talán legröhejesebb öngólját, ami bebiztosította a Barcelona győzelmét – így három év után jó eséllyel összejöhet a várva várt el Clásico a Copa del Rey fináléjában, hiszen a másik ágon a Real Madrid 3–0-ról várhatja az Atlético Madrid elleni visszavágót.

SPANYOL KIRÁLY-KUPA
ELŐDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS

Barcelona–Real Sociedad 2–0

Barcelona, Camp Nou V: José González
Barcelona: Pinto – Dani Alves, Piqué, Mascherano, Jordi Alba – Busquets, Xavi, Fabregas (Tello 85.) – Pedro, Alexis Sánchez (Iniesta 73.), Messi. Vezetőedző: Tata Martino.
Kispadon: Valdes, Puyol, Song, Roberto, Adriano.
Real Sociedad: Zubikarai – Zaldua, Mikel González (Carlos Martínez 18.p), Ansotegi, Inigo Martínez, José Ángel – Elustondo, Gaztanaga, Zurutuza – Griezmann (Seferovic 82.), Vela (Canales 73.). Vezetőedző: Jagoba Arrasate
Kispadon: Bravo, Carlos Martínez, Seferovic, Xabi Prieto, Rubén Pardo, Javi Ros.
Gólszerző: Busquets (44.), Zubikarai (60. - öngól)
Piros lap: Inigo Martínez (44.)

A Barcelona a Valenciától elszenvedett hazai vereség (2–3) és a spanyol bajnoki trón elvesztése után a kupában próbált javítani. A Sociedad öt védős felállásával egyértelműen jelezte: bekkelni és továbbjutási reményeit életben tartani érkezett a Camp Nouba. A mérkőzés ennek megfelelően is kezdődött, de a baszk csapat Carlos Vela révén már a 3. percben egy veszélyes kontrával jelezte, taktikája működhet.

A katalánok jóval többet birtokolták a labdát, de a nagy formában védő Zubikarai Messi, Pedro, Fabregas és Alexis Sánchez lövéseinél is nagyszerűen hárított. Messi egy szabadrúgás után a keresztlécet is telibe lőtte – csak nem akart összejönni a Barcelona vezető gólja.

A 43. percben Carlos Vela ismét lefutotta az igen körülményes Mascheranót, de megint hibázott Pintóval szemben. Ha rutinosabb, akár egy tizenegyest és piros lapot is kiharcolhatott volna, de nem akart látványosan elesni. A vendégek elpuskázott lehetőségét azonnal büntette a Barcelona: az ellentámadás során kiharcolt szöglet végén Sergio Busquets talált közelről a hálóba. 1–0

Nem húzta ki kapott gól nélkül az első félidőt a Sociedad, ráadásul a „halálos ítéletét” is aláírta, miután a reklamáló Inigo Martínez közvetlenül a gól után kiállíttatta magát.

A második félidő lassú mederben csordogált, egészen addig, míg a vendégek be nem neveztek az év legröhejesebb öngólja címre.Alexis Sánchez ziccerben a kapufára lőtt, a kipattanót az alapvonal közelében helyezkedő Elustondo könnyedén szögletre tehette volna, de ehelyett az ötösön álló Zubikarait rúgta telibe, akiről a gólvonalon túlra vágódott a labda. 2–0



A folytatásban nem omlott össze a Sociedad, a Barcelona ment előre, de takaréklángon égve, így újabb gól már nem született. A 45 percen át emberelőnyben futballozó hazaiak nagyobb elszántsággal akár több góllal is nyerhetett volna, de Tata Martino –a labdát 78 százalékban birtokló – együttese a mai estén csak ennyit volt hajlandó kihozni magából, vélhetően a fináléhoz ez is bőven elég lesz.

A MÉRKŐZÉS LEGFONTOSABB TÖRTÉNÉSEI PERCRŐL PERCRE

2. FÉLIDŐ

90+3. perc: NINCS TOVÁBB! A Barcelona nyert és már az első mérkőzésen nagy lépést tett továbbjutás felé. Kétgólos előnyről várhatja a jövő heti visszavágót.

90. perc: 3 perc lesz a ráadás.

89. perc: Zaldua is kapott egy sárgát a végére.

89. perc: Xavi végezte el a Barcelona szabadrúgását Zubikarai védte a nem túl erős lövést.

87. perc: a mai estén nagyszerű teljesítményt nyújtó Zubikarai kapott sárga lapot.

83. perc: Iniesta lőtt fölé 14 méterről Messi passza után, ebben bizony több volt.

82. perc: Seferovic váltotta Griezmannt a Sociedad csapatában.

STATISZTIKA: a Király-kupa jelenlegi szezonjában a mai volt a harmadik öngól a Barcelona javára, korábban a Cartagena és a Levante is betalált saját kapujába a katalánok elleni meccseken.

77. perc: három helyzet is kimaradt a Sociedad kapuja előtt. Messi fejjel, Fabregas lábbal, majd Dani Alves is fejjel próbálkozott, a brazil járt a legközelebb a gólhoz.

74. perc: változtatott a Barcelona is, Alexis Sánchez ment le, Iniesta állt be..

73. perc: Lionel Messi kapott sárga lapot.

73. perc: cseréltek a vendégek: Carlos Vela hagyta el a játékteret, Canales a pályán. A korábbi madridistát hangos füttyszóval köszöntötték.

STATISZTIKA: az előbb látott öngól volt a Barcelona szezonbeli 100. találata.

69. perc: Fabregas nyúlt a labda alá, okos passzát Pedro vállalta el kapásból az ötös sarkáról, a spanyol csúnyán mellé durrantott.

65. perc: Xavi vett át kényelmesen egy labdát a 16-os előterében, megnézte a felső sarkot, keményen meglőtte, Zubikarai öklözve védte.

62. perc: Gaztanaga rántotta le Messit, jogos a sárga lap.

60. perc: ÖNGÓL! 2–0!!!KOMÉDIÁBA ILLŐ TALÁLATTAL NÖVELTE ELŐNYÉT A BARCELONA!
Fabregas precíz indítása után Alexis Sánchez ugrott ki ziccerben, a chilei a bal oldali kapufa tövét találta el, a kipattanót Elustondo könnyedén szögletre tehette volna, de helyette az ötösön álló kapusát rúgta telibe, akiről a gólvonalon túlra pattant a labda.

59. perc: Dani Alves mesterien tekert középre a jobb szélről, az ötösön Pedro tette bele a fejét, de nem találta el a kaput.

56. perc: Elustondo sárgult be! Alexis próbálta becsapni egy megkerülős csellel. Próbálta.

55. perc: egyből jött a következő korner, Messinek készítették le lövésre, de elakadt egy védő lábában.

54. perc: Végre egy lövés! Pedro szúrta kapura jobbal, 16 méterről: szöglet!

53. perc: kissé lassú mederben csordogál a mérkőzés, a Barcelona játékára mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy szupermotivált lenne.

STATISZTIKA: az első félidőben Xavi (75), Jordi Alba (60), Fabregas (52) és Dani Alves (51) is több sikeres passzt adott mint a Real Sociedad.

48. perc: Alexist és a Barcelona támadását állították meg lesen.

Igen csak foghíjas ma este a Camp Nou lelátója (Fotó: Twitter)
Igen csak foghíjas ma este a Camp Nou lelátója (Fotó: Twitter)

46. perc: folytatódik a találkozó, a Barcelona hozta ismét játékba a labdát. Rettentő nehéz 45 perc vár a Sociedadra.

1. FÉLIDŐ

45. perc: Véget ért az első félidő! 43 percig tartotta magát a baszk csapat, de két perc alatt nagyot fordult a világ.

44. perc: PIROS! Inigo Martinezt küldte le a játékvezető reklamálás miatt, így gól- és emberhátrányba is került a Real Sociedad!

44. perc: GÓL! VEZET A BARCELONA! 1–0! BUSQUETS!
Xavi jobb oldali szögletébe Piqué fejelt bele, majd Pedro elé került, akinek lövésszerű beadása középen Busquets lábát találta meg, a középpályásnak pedig nem volt nehéz dolga: öt méterről belsővel Zubikarai szinte üres kapujába passzolt.

42. perc: Vela hibázott ziccerben, a lábában maradt a gól! A villámgyors csatár ismét lefutotta Mascheranót, de Pinto védte közeli lövését. Ha elesett volna, talán egy büntetőt és piros lapot is kiharcolhatott volna, hiszen Mascherano rendesen ráncigálta hátulról.

39. perc: Carlos Vela is kapott egy sárga lapot, kezezést látott a játékvezető.

38. perc: KAPUFA! Messi állt a labda mögé, bal belsővel nagyszerűen tekert el a sorfal fölött, lövése hatalmasat csattant a keresztlécen, Zubikarai csak nézte.

37. perc: Dani Alvest vágta fel Gaztanaga, sárga ezúttal nincs, de remek helyről (19 méter) jöhet a katalánok szabadrúgása.

35. perc: Mascherano is besárgult, a Barca hátvédje rátalpalt Velára.

33. perc: a Barcelona okosan és türelmesen passzolgatja körbe a 10 emberrel védekező vendégek tizenhatosát, de egyelőre kevés a ritmusváltás és villámgyors kényszerítő.

31. perc: Ezúttal Jordi Alba adott középre a 16-os közvetlen közeléből, lapos centerezését Ansotegi vágta ki pánikszerű mozdulattal.

STATISZTIKA: a Real Sociedad utolsó 16 Camp Nouban lejátszott mérkőzését kivétel nélkül elveszítette.

28. perc: Pedro bal oldali beadásába Alexis Sánchez fejelt bele, de felszabadított a chilei.

25. perc: Busquets kapott sárga lapot könyöklésért.

24. perc:Újabb bravúrok a Sociedad kapusától! Fabregas beadását Messi tűzte finom mozdulattal, öt méterről kapura, Zubikarai az első kísérletet és az ismétlést is védte. Nagy formában véd ma este.

Bartra és Neymar a lelátóról követik a csapattársak küzdelmét (Forrás: Twitter)
Bartra és Neymar a lelátóról követik a csapattársak küzdelmét (Forrás: Twitter)

19. perc: támadásban a Sociedad és Vela, a csatár szabálytalanságával ért véget a vendégek villámtámadása. Most Dani Alvest és Fabregast kell ápolni. Előbbi a térdét, utóbbi az állkapcsát fájlalta, mindketten folytatni tudják.

18. perc: és Mike González nem tudja folytatni, a hátvédet Carlos Martínez váltotta a védelem háromfős tengelyében.

17. perc: a Barcelona újabb (3.) szöglete előtt ápolás miatt áll a játék.

15. perc: Eddig rettentő egyoldalú a meccs. Xavi bal oldali szögletébe Piqué csúsztatott bele, de nem talált kaput.

12. perc: A BARCELONA KÉT ZICCERT HIBÁZOTT EL EGY PERCEN BELÜL! Dani Alves jobb oldali beadását Fabregas kapu torkából a kapusba lőtte, majd Alexis bikázott az oldalhálóba hat méterről, a kapuval szemben állva.

10. perc: a Real Socedad nagyon mélyen védekezik, így próbálnak területet nyitni a kontráknak és két gyors támadónak. Egyszer már sikerült is megzavarni a Piqué, Mascherano párost, de a vezető gól nem jött össze a 3. percben.

9. perc: gyorsan végezte el szabadrúgását a Barcelona, a felívelt labdát Alexis fejelte le Messinek, de az argentin nem jutott lövéshez.

6. perc: Pedro a 16-os vonaláról két állítás után jobb külsővel vette célba a kaput, Zubikarai szemmel kísérte a kapu fölé érkező lövést.

A mai napon 22. születésnapját ünneplő Neymar sérülés miatt nem lehet ott Tata Martino együttesében. Érdekesség, Cristiano Ronaldo is február 5-én született, a portugál 29 éves.

3. perc:A Sociedadé az első helyzet! Griezmann vágta előre, Vela küzdött nagyot Mascheranoval, le is futotta, majd érkező társa elé tálalt, aki 17 méterről jobbal lőtt, Pintónak nagyot kellett védenie.

2. perc: Pedro beadása veszélytelen volt, de Ansotegi olyan szerencsétlenül ért bele, majdnem becsapta saját kapusát.

1. perc: A Real Sociedad kezdte a találkozót. A vendégek öt védővel állnak fel, kiderül, kifizetődik-e a defenzív taktika a mai estén közel sem teli Camp Nouban.

A csapatok már a pályán, készülődnek a kezdőrúgáshoz. A Barcelona szokásos szerelésében, akárcsak a kék-fehérben futballozó Sociedad.

ELŐZMÉNYEK

A szerda esti kupatalálkozóra mindkét együttes bajnoki vereséggel hangolt. A Barcelona hazai pályán szenvedett 3–2-es vereséget a Valnecia együttesétől, a Primera Divisiónban a hatodik helyen álló baszk Real pedig az Atlético Madrid otthonában futott bele egy súlyos zakóba (4–0).

A Barcelona a sorozat korábbi szakaszaiban a Cartagena, a Getafe és a Levanate együtteseit százszázalékos teljesítménnyel búcsúztatta, a vendégek szintén veretlenül verekedték el magukat az elődöntőig, az Algeciras, a Villarreal és a Racing Santander csapatait kiejtve.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik