Spanyol Kupa: elképesztő hangulat, új nézőcsúcs – varázslatos este Bilbaóban

FÜZESI BÁLINT (Bilbao)FÜZESI BÁLINT (Bilbao)
Vágólapra másolva!
2023.04.05. 19:07
null
Navarrai ünnep a pamplonai főtéren (Fotók: Osasuna Twitter)
Felfokozott várakozás, elképesztő hangulat, új nézőcsúcs, Inaki Williams-gól, Nico Williams-meccslabdák, Pablo Ibánez-bomba – majd az Athletic Bilbao szurkolói számára hatalmas csalódás, a pamplonai Osasuna oldalán pedig örömünnep. Íme, helyszíni riportunk a keddi baszk–navarrai párharcról, az Athletic Bilbao–Osasuna Spanyol Kupa-elődöntő 1–1-re végződő visszavágójáról!

 

A Barcelona kölcsönjátékosa, Ez Abde (vagyis a marokkói válogatott, vb-elődöntős Abde Ezzalzuli – a szerk.) góljának köszönhetően 1–0-ra győzött hazai pályán az Osasuna az Athletic Bilbao ellen a Spanyol Kupa elődöntőjének első mérkőzésén, még március 1-jén, így egygólos előnnyel utazhatott a bilbaói visszavágóra.

Felfokozott várakozás előzte meg a párharc második felvonását, ami több mindenben tetten érthető volt. Már napokkal a kezdés előtt elfogyott az összes jegy a keddi meccsre (az Osasuna pártoló tagjai között sorsolással dőlt el, hogy ki nyer jegyet a találkozóra), emellett az előző bajnokik eredményéből kiindulva látszott (a legutóbbi La Liga-játéknapon mindkét együttes csak egy sovány 0–0-ra volt képes), hogy mindkét alakulat erre az összecsapásra helyezi a fókuszt.

Bár az Osasuna érkező csapatbuszát a rendőrség több mint fél órán át feltartotta – emiatt bő tíz percet csúszott a meccs kezdete –, ez cseppet sem zavarta az 51 544 nézőt, akik közül körülbelül ötvenezret a Bilbao szimpatizánsai tettek ki. Az 51 544-es szám egyébként az új San Mamés Stadionban rekordot jelent, ennyien még soha nem láttak futballmérkőzést az Athletic 2014-ben átadott új arénájában!

Csak úgy hömpölygött az éneklő, dalolászó tömeg a stadion irányába. A csapatokat aztán félelmetes hangulat fogadta – a kezdő sípszó előtt az Athletic himnuszát egy helyi énekesnő prezentálta, ezt pedig olyan hangrobbanás és ováció követte, amelyet még a távolabbi pubokban is hallhattak. A hazai drukkerek kétséget sem akartak hagyni afelől, hogy ezen a napon csakis kedvenceiké lehet a siker, gyakorlatilag minden komolyabb labdaérintést éljenzéssel kísértek, az Osasuna játékosai pedig sokszor füttyszóban részesültek.

Az első félidőben a pályán látottak alapján is azt érezhettük, hogy ennek a párharcnak a végkimenetele nem lehet más, mint Ernesto Valverde együttesének továbbjutása. Az egyértelmű hazai fölényt agresszív letámadás és lendületes akciók alapozták meg, a 33. percben pedig egy szöglet után Inaki Williams közeli lövése révén a vezetést is megszerezték, így ledolgozták hátrányukat! Az idősebbik Williams néhány perccel ezt követően lesből is betalált, míg az Osasuna ekkor nem találta a ritmust, támadásban nem sokat nyújtott és csak Sergio Herrera védéseinek, illetve a szerencsének köszönhette, hogy nem nagyobb hátránnyal vonult szünetre.

 

A második félidőben a hazaiak fölénye tompult, nagyobb egyensúlyba került a játék, gólveszély azonban továbbra is az Athletic játékában volt. Nico Williams kétszer is óriási ziccerbe került, de képtelen volt eldönteni a párharcot, mindkétszer fölé bombázott. Az Osasuna pedig megérezte az esélyt, s Jagoba Arrasate edző cseréi után feljavult a játéka. Az 1–0-s rendes játékidőbeli állás után jött a kétszer 15 perces hosszabbítás, és a 116. percében a csereként beállt, saját nevelésű középpályás, Pablo Ibánez Jon Moncayola jobb oldali beadása után kapásból kilőtte a bal alsó sarkot! A lefújás pillanatában aztán ötvenezer hazai drukker döbbent csendje telepedett a stadionra, a navarraiak pedig eksztázisban ünnepeltek!

Hiába a 23 hazai kapura tartó lövés, a 18 szöglet, illetve a 62:38%-os labdabirtoklási fölény, a futball örök törvénye ismét igazolást nyert: a kihagyott helyzetek megbosszulják magukat.

A mai baszk lapok elszalasztott esélyről, nagy csalódásról és igazságtalan végeredményről beszélnek. Tény, ha Nico Williams kihasználja óriási lehetőségeit, valószínűleg simán nyer a bilbaói együttes, amely csak saját magának köszönheti, hogy lemarad a sevillai döntőről.

A nyomást remekül bíró és nagyot küzdő Osasuna 2005 után jutott ismét a Copa del Rey májusi fináléjába, annak reményében, hogy megnyeri első országos trófeáját. A csapat játékosai és szakmai stábja éjjel fél 3-tól a pamplonai főtéren, a Plaza del Castillón a szurkolókkal együtt ünnepelte meg a döntőbe jutást.

SPANYOL KIRÁLY-KUPA
ELŐDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
Athletic Bilbao–Osasuna 1–1 – hosszabbítás után
(I. Williams 33., ill. P. Ibánez 116.)
Továbbjutott: az Osasuna, 2–1-es összesítéssel

 

Megelégelte az Osasuna, hogy a Bilbao időről időre megpróbálja „lerabolni” a csapatot
Bár az Athleticnek a legnagyobb riválisa a szintén baszk Real Sociedad, hasonló gyökerei az Osasunának is vannak, így máig tartó rivalizálás alakult ki eme két klub között is.
A Bilbao 125 éves története során mindvégig szem előtt tartotta, hogy csak baszk futballistákat foglalkoztat; igaz, ez az utóbbi években annyiban enyhült, hogy máshol született, de baszk származású futballisták, illetve – a tágabb értelemben vett, tehát Navarrát is magában foglaló – Baszkföldön született, de más származású játékosok is a keret tagjai lehetnek napjainkban (mint például a Williams testvérek).
A két csapat közös történelmének érdekessége, miszerint évtizedekre visszamenő szokása az Athleticnek, hogy a Pamplonában, illetve a szintén baszk eredetű Navarra tartomány egyéb különböző csapataiban nevelkedő tehetséges, ígéretes fiatalokat is magához csábítja. Ezért van a Bilbao jelenlegi keretében is több navarrai származású játékos (például Iker Muniain, Oihan Sancet).
Az Osasuna ezt az utóbbi időszakban megelégelte, s a saját nevelésű, vagy más navarrai futballisták értékesítése során elérte, hogy olyan záradékot vegyen bele az eladási szerződésbe, amely azt tartalmazza, hogy egy adott labdarúgó bilbaói szerződtetése esetén a pamplonaiakat pénz illesse meg.
Az „anti-Athletic” záradék lényege tehát, hogy az Osasuna játékosai ne kerülhessenek olyan könnyen a Bilbaóhoz – az olasz Torinótól az Athletichez szerződött Álex Berenguerért járó 1.5 millió eurót azonban csak bíróság útján tudja behajtani az Osasuna.
Baszkföldi újságcímlapok a mérkőzés másnapján
Baszkföldi újságcímlapok a mérkőzés másnapján

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik