Bilbao: Iraola szerint a baszk labdarúgó harcos, verekedős

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.09.17. 16:35
A baszk kirakatcsapat, az Athletic Bilbao egyik vezéregyénisége, Andoni Iraola exkluzív interjút adott Lezamában, a csapat főhadiszállásán Farkas Norbertnek, a Sport Tv utazó riporterének. Természetesen a baszk öntudat is szóba került.

Tegnap avatták fel az Athletic Bilbao új, közel 55 ezer néző befogadására alkalmas arénáját, a San Mamés stadiont. A premieren a baszkok 3–2-re legyőzték a Celta Vigót, a találkozón az Athletic egyik legnagyobb sztárja, Andoni Iraola is betalált. A spanyol válogatott hátvéd nem is olyan régen exkluzív interjút adott a Sport Tv-nek. A beszélgetés során megkerülhetetlen téma volt, hogy az ismert baszk játékos gondolkozott-e már valaha azon, hogy elhagyja klubját.Tegnap avatták fel az Athletic Bilbao új, közel 55 ezer néző befogadására alkalmas arénáját, a San Mamés stadiont. A premieren a baszkok 3–2-re legyőzték a Celta Vigót, a találkozón az Athletic egyik legnagyobb sztárja, Andoni Iraola is betalált. A spanyol válogatott hátvéd nem is olyan régen exkluzív interjút adott a Sport Tv-nek. A beszélgetés során megkerülhetetlen téma volt, hogy az ismert baszk játékos gondolkozott-e már valaha azon, hogy elhagyja klubját.

„Boldog vagyok, hogy az Athletic játékosa lehetek. A szerencse fia vagyok. A kezdetektől fogva az Athletic Bilbaóban játszom, ide tartozom. Nagyon büszke vagyok a Bilbaóra, ennél ideálisabb helyet nem tudok elképzelni egy futballista számára. Az Athletic-életérzés csak rá jellemző jegyekkel bír, amit sehol máshol nem találsz meg, nagy büszkeség számomra, hogy itt játszhatok – árulta el Farkas Norbertnek, és azt is hozzátette, hiába keresné a Barcelona vagy a Real Madrid. – Számomra sokkal fontosabb kupát nyerni a Bilbaóval, mint esetleg más csapattal. Ez rendkívüli érzés."

Adódik a kérdés, vajon kihasználják-e azt, hogy a keret minden tagja beszél baszkul. „Szögleteknél, szabadrúgásoknál gyakran szólunk egymáshoz baszkul. Még szép, hogy kihasználjuk ezt a lehetőséget – vallotta be Iraola, aki azt is elmondta, milyenek a baszk labdarúgók. – A baszk labdarúgó harcos, verekedős, a szó nemes értelmében, egy picit olyan, mint a brit labdarúgó. Egy baszk játékos nagyon szépen vegyíti az angol és a spanyol futballistára jellemző tulajdonságokat. Most tegyél egymás mellé tizenegy ilyen típusú játékost, és választ kapsz arra a kérdésre, hogy milyen is valójában egy baszk futballcsapat."

Azzal ő is tisztában van, hogy jelenleg még az olyan nagycsapatok, mint a Bilbao vagy a Valencia sem tudnak versenybe szállni a két sztárcsapattal, a Barcelonával és a Real Madriddal. Beismeri, az ő generációja nem tudott kupát nyerni, de bizakodóan tekint a jövőbe. „Nem mondtunk le az álmainkról, és biztos vagyok benne, hogy azok a srácok, akik itt nevelkednek nálunk, szintén arra készülnek, hogy fel tudjanak mutatni valamit az Athletic Bilbao mezében" – mondta el reményeit a jobbhátvéd.

A Galatasaray–Real Madrid BL-mérkőzés előtt 19 órakor kezdődő Fiesztában – ahol az interjú teljes egészében látható lesz – szerepel majd a téma szakértője, dr. Váczi Mariann sportantropológus-szociológus is, akinek egyik legfőbb kutatási területe a baszk öntudat és az Athletic Bilbao arra gyakorolt hatása.

Fieszta: szeptember 17., kedd, 19.00, Sport1 HD – Műsorvezető: Molnár Mátyás, szakértők: Hajdu Attila és Vincze Ottó

Galatasaray–Real Madrid, majd a játéknap összefoglalója: szeptember 17., kedd, 20.00, Sport1 HD (élő) – Kommentátor: Fülöp László

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik