A PSV-re és a Real Madridra is lecsaphat az Európai Bizottság

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.04.05. 14:34
null
A Real Madrid ingatlanügyeit is vizsgálhatja az Európai Bizottság – egyre több klub ellen indul eljárás (Fotó: Action Images)
Elképzelhető, hogy az Európai Bizottság eljárást indít a Real Madrid és a madridi önkormányzat között 2011-ben megkötött ingatlanüzlet tárgyában. Az EU-s kormányzati intézmény vizsgálatának oka az uniós jogot áthágó (ön)kormányzati támogatás.

Az Európai Bizottság hasonló okból a holland PSV, NEC, MVV, Willem II és FC Den Bosch ellen már márciusban eljárást indított. Az említett futballklubok minden esetben vételi ajánlatot kaptak a városi önkormányzattól ingatlanjaikra – az Európai Bizottság szerint a piaci árnak nem megfelelő ármegállapítás történt, tehát az önkormányzatok előbb „túlfizették" a csapatokat, majd a vásárlás után (jutányos áron) bérbe is adták nekik a területet.

A PSV stadionjának (Philips Stadion) területét és a De Herdgang edzőkomplexumot 48 millió euróért vette meg az eindhoveni önkormányzat, majd azonnal bérbe is adta a klubnak. Az Európai Bizottság képviselői úgy vélik, hogy értesítés nélküli kormányzati financiális segítség valósult meg ezzel, így elindították az eljárást. A klubok tiltakoznak a lépés ellen, és bíróságon igyekeznek bebizonyítani: minden az EU-s jogszabályok figyelembe vételével és az uniós intézmények megfelelő értesítésével történt. Az Európai Bizottság szóvivője, Antoine Colombani meglepetésének adott hangot, mondván, még nem is történt ítélet, csak a vizsgálat indult meg az ügyekben.

„Abban hiszek, hogy a profi futballklubokat jól kell irányítani, és nem az adófizetők pénzével kisegíteni őket financiális nehézségek esetén. Ha mégis segítségnyújtás válik szükségessé, akkor ennek viszont az EU előírásainak mindenben meg kell felelnie. Az említett öt klub esetében ez vált kérdésessé" – tudatta Joaquín Almunia, az Európai Bizottság alelnöke és az EU versenyügyi biztosa.
A Real Madrid ugyanilyen eljárásra számíthat az ingatlaneladásaival kapcsolatban. A Real 1998-ban eladta edzőkomplexumának egy részét az önkormányzatnak, részben pénzért, részben pedig földterületekért. Mint kiderült, a Realnak juttatott észak-madridi ingatlanok egy része nem is állt önkormányzati tulajdonban – ezeket Madrid városa visszavette 2011-ben, miután kiderült a „megmagyarázhatatlan hiba”.

A klub 22.3 millió euró értékű kompenzációt kapott ingatlanokban az önkormányzattól (ez tökéletes a Bernabéu bővítését és modernizációját tervező klubnak), ez az 1998-as, eredeti ingatlanárakhoz képest ötvennégyszeres emelkedést jelent. A Real Madrid az ügyet tényfeltáró riportban feszegető Independentnek eljuttatott közleményében jelezte: az értékbecslés az önkormányzat független szakértőinek véleményén alapult, az értéknövekedés az ingatlanpiaci változásokkal reálisan magyarázható.

Angliában a West Ham United Olimpiai Stadionba költözésével kapcsolatban adott hangot aggályainak az Európai Bizottság (ennek eredményeképp meg is kellett változtatni a bérleti konstrukciót), a Valencia esetében pedig egy spanyol regionális bíróság látta bizonyítottnak, hogy a klub meg nem engedett módon kapott önkormányzati segítséget. Ha az EB tényleg „rászáll” a kontinens klubjaira – ez a pénzügyi fair play bevezetése előtti időszakban nem lenne meglepő –, akkor alighanem még csapatok sora kerülhet bajba ingatlanügyeinek okán.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik