Eto’o mindent vihet: spanyol gólkirályi cím és európai Aranycipő

H. D.H. D.
Vágólapra másolva!
2009.04.16. 14:40
A nagy európai bajnokságok góllövőlistáiról készített sorozatunk mai részében a spanyol bajnokság, a Primera División gólkirályjelöltjeit vesszük sorra. Igaz, nem biztos, hogy helytálló a többes szám, mivel a Barcelona kameruni támadóját, Samuel Eto’ót már szinte lehetetlen megállítani a Spanyolországban csak Trofeo Pichichinek nevezett díj megszerzésében. A második helyért azonban még kiélezett csata folyik.
Eto'o eddig 26 alkalommal ünnepelhetett bajnoki gólt ebben az idényben
Fotó: Action Images (archív)
Eto'o eddig 26 alkalommal ünnepelhetett bajnoki gólt ebben az idényben
Eto'o eddig 26 alkalommal ünnepelhetett bajnoki gólt ebben az idényben
Fotó: Action Images (archív)
Eto'o eddig 26 alkalommal ünnepelhetett bajnoki gólt ebben az idényben

Nagy meglepetést okozna, ha az ebben az idényben Josep Guardiola vezetésével nagyszerű teljesítményt nyújtó Barcelona elől a nagy rivális Real Madrid elorozná a spanyol bajnoki címet. A mérkőzéseinek nagy részét könnyedén megnyerő katalán csapat hat ponttal előzi meg a „királyi gárdát” nyolc fordulóval a szezon vége előtt.

AZ ELSŐ HÁROM

Az azonban még inkább meglepő lenne, ha nem − a 2005−2006-os idény után újra − a Barca kameruni támadója, Samuel Eto’o lenne a Primera División gólkirálya. A Spanyolországban Trofeo Pichichinek nevezett díj elnyeréséért folytatott versenyben a katalán csapat csatára 26 góllal vezet, négy találattal megelőzve a Valencia spanyol válogatott gólzsákját, David Villát (22 gól), és hattal az Atlético Madrid uruguayi támadóját, Diego Forlánt (20).

TROFEO PICHICHI

A spanyol gólkirályi címet másképpen Trofeo Pichichinek nevezik, amely a Bilbao legendás játékosáról kapta a nevét. A csak Pichichinek nevezett Rafael Moreno Aranzadi 1892-ben született, és az 1910-es években a baszk csapatban szerzett számos góljáról vált ismertté. Pichichi még 30 éves sem volt, amikor tífuszt kapott, és tragikus hirtelenséggel elhunyt.
A Marca című napilap a 20-as évek végén alapította meg a Trofeo Pichichit, amelyet mindig a liga legeredményesebb gólvágójának ítéltek oda. 1953-ban aztán a Spanyol Labdarúgó-szövetség döntése értelmében hivatalossá vált a díj a Primera Divisiónban, és először éppen egy Bilbao-játékos, Telmo Zarra vehette át a trófeát.
Azt azért hozzá kell tenni, hogy Eto’o a Barcelona eddigi 30 bajnokiján 28 alkalommal pályára lépett, míg a Villa és Forlán „csak” 25 mérkőzésen kapott szerepet. Pedig az elmúlt idény végén, Guardiola kinevezése után úgy tűnt, hogy Eto’ónak nem lesz maradása a katalán együttesnél. Ám a kameruni klasszis megmutatta, hogy érdemes számítani rá, és már ott tart, hogy saját eredményességi rekordját megdöntve vezeti a Primera División góllövőlistáját.

Ráadásul Eto’o − azon felül, hogy csapata még a spanyol bajnokságban, a Király-kupában és a Bajnokok Ligájában is érdekelt − az európai Aranycipő egyik legfőbb várományosa, és az első afrikai futballista lehet, aki elnyeri a nagy presztízsű díjat. A Barca csatára Bodnár László Salzburgban játszó csapattársát, Marc Jankót előzi meg, aki 34 gólnál jár az osztrák élvonalban (amelynél másfeles szorzóval veszik figyelembe a találatokat, míg a Primera Divisiónban kétszeressel). Igaz, az osztrák támadó mindössze 1 ponttal van lemaradva kameruni „kollégájától”.

AKIK MÉG BELESZÓLHATNAK

Visszatérve a spanyol góllövőlistához, Eto’o egyeduralma miatt a második legeredményesebb gólvágó kiléte talán érdekesebb kérdés. A kameruni klasszis csapattársa, a Barcelona motorja, Lionel Messi egyelőre nem került fel a képzeletbeli dobogóra, de tőle az sem nem lenne meglepő, ha egyetlen bajnokin beérné az őt három góllal megelőző, második helyen álló David Villát.

PUSKÁS NÉGY ALKALOMMAL VÉGZETT AZ ÉLEN

A Real Madrid legendás magyar játékosa, Puskás Ferenc négy alkalommal is elnyerte a nagy presztízsű díjat a „királyi gárdában”, és madridi csapattársa, a Buenos Aires-i születésű Alfredo di Stéfano után az első nem spanyol gólvágó volt, aki gólkirály lett a Primera Divisiónban.
Puskás először az 1959−60-as idényben volt a legeredményesebb 26 góllal, majd a rá következő szezonban egy találattal többet szerezve végzett az élen.
Az 1961−62-es idényben a Zaragoza játékosa, a perui Juan Seminario lett a gólkirály, de a következő két szezonban ismét Puskás nyerte el a Trofeo Pichichit.
A góllövőlista ötödik helyén álló, eddig 17 gólos Almería-csatár, Álvaro Negredo valószínűleg nem ér oda a második helyre, de a 23 éves játékos számára az is nagyszerű eredmény, hogy Vicente del Bosque spanyol szövetségi kapitány felfigyelt rá, és Spanyolországban biztosra veszik, hogy hamarosan az A-válogatott stabil tagja lesz.

AZ ELŐZŐ SZEZON KIRÁLYA=A NAGY CSALÓDÁS

A 2007-ben a spanyol válogatottba 28 évesen berobbanó Daniel Güiza meglepetésre az elmúlt idényben 27 találatával a Primera División gólkirálya lett a Mallorca játékosaként, megelőzve a Sevilla brazil csatárát, Luis Fabianót, aki 24 gólig jutott a 2007−2008-as szezonban. Güiza a nyáron a selecciónt Európa-bajnoki címig vezető Luis Aragonésszel a török Fenerbahcéhoz igazolt, ám itt egyelőre nem találta meg a számítását: 25 bajnokin mindössze hat gólt szerzett.

Ha már a csalódásoknál tartunk, Luis Fabianótól is több gólt vártak ebben az idényben, legalábbis a bajnokságban. A brazil játékos 19 alkalommal lépett pályára a Primera Divisiónban, és mindössze hat gólt szerzett. Igaz, a Király-kupában is éppen ennyiszer volt eredményes, valamint a selecao vb-selejtezőin is hatszor talált be idáig ebben szezonban.

Csalódásnak korántsem nevezhető, de az idény elején a bajnokesélyesek között emlegetett Atlético Madridnál valószínűleg több gólt vártak a csapat argentin klasszisától, Sergio Agüerótól, bár a jelenleg 14 gólnál járó csatár csak öt találatra van elmúlt idénybeli eredményétől, amellyel a harmadik helyen végzett a Trofeo Pichichiért folytatott versenyben. Tegyük hozzá, Diego Forlán góljaival együtt már 34 találatnál jár az Atlético támadóduója.

PRIMERA DIVISIÓN

A GÓLLÖVŐLISTA ÉLMEZŐNYE 30 FORDULÓ UTÁN (8 VAN MÉG HÁTRA)
1. Samuel Eto’o Barcelona 28 bajnoki 26 gól
2. David Villa Valencia 25 22
3. Diego Forlán Atlético Madrid 25 20
4. Lionel Messi Barcelona 27 19
5. Álvaro Negredo Almería 27 17
6. Gonzalo Higuaín Real Madrid 26 16
7. Frédéric Kanouté Sevilla 27 16
8. Raúl Real Madrid 29 15
9. Thierry Henry Barcelona 25 15
10. Sergio Agüero Atlético Madrid 29 14

A 2007−2008-AS IDÉNY GÓLLÖVŐLISTÁJÁNAK VÉGEREDMÉNYE

AZ ÉLMEZŐNY
1. Dani Güiza Mallorca 37 bajnoki 27 gól
2. Luis Fabiano Sevilla 30 24
3. Sergio Agüero Atlético Madrid 37 19
4. Nihat Kahveci Villarreal 34 18
Raúl Real Madrid 37 18
6. Ricardo Oliveira Zaragoza 37 17
David Villa Valencia 28 17
8. Samuel Eto'o Barcelona 18 16
Diego Forlán Atlético Madrid 36 16
Frédéric Kanouté Sevilla 30 16
Ruud van Nistelrooy Real Madrid 24 16
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik