Eto’o-show a Nou Campban: kiütötte a Barcelona a Levantét

Vágólapra másolva!
2008.02.24. 21:03
A spanyol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 25. fordulójában a második helyen álló Barcelona biztosan jutott újabb három bajnoki ponthoz, miután hazai pályán, a Nou Campban négy góllal verte a sereghajtó Levante együttesét. A vendéglátók tizenhatodszor nyertek a bajnokságban, tizenkettedszer hazai környezetben, ahol így továbbra is csak a Real Madrid elleni vereség ront a mérlegen. A Levante tizenhatodszor kapott ki, tizedszer idegenben, ahol tizenkét meccsen így változatlanul négy pontot tudott szerezni.
A nagy kedvvel játszó Lionel Messi csapata második gólját lövi éppen a Levante ellen, később volt még két gólpassza is az argentin szélsőnek
Reuters
A nagy kedvvel játszó Lionel Messi csapata második gólját lövi éppen a Levante ellen, később volt még két gólpassza is az argentin szélsőnek
A nagy kedvvel játszó Lionel Messi csapata második gólját lövi éppen a Levante ellen, később volt még két gólpassza is az argentin szélsőnek
Reuters
A nagy kedvvel játszó Lionel Messi csapata második gólját lövi éppen a Levante ellen, később volt még két gólpassza is az argentin szélsőnek

Szavazás

Melyik csapat nyeri a spanyol labdarúgó-bajnokságot?

Írja be az itt látható számot!
A katalánok kezdőcsapata annyiban tért el az elmúlt hetekhez képest látott alapgárdától, hogy hiányzott a védelemből Márquez és Abidal, a támadósorból pedig Henry. Minőségi cserékkel azonban Frank Rijkaard, az együttes szakvezetője sincs szűkében, a csatársorba például a francia légióst azzal a Ronaldinhóval pótolta, aki a közel két hónapja csak kispados a katalánoknál…

Nem rontott ellenfelének a Barca a találkozó elején, egy szép akciót lesgóllal fejeztek be, majd Messi centerezését az utolsó pillanatban mentették Eto’o elől a vendégek.

Nyomozták a labdát a vendégek, így bár a hazaiak nem gyakoroltak őrült nyomást, mégis vezetést szereztek már a 15. percben. Akkor Iniesta ugratta ki Eto’ót, aki nem jutott lövéshez, mert elpöckölték előle a labdát. De a mentés nagyon rövidre sikerült, érkezett a második hullámban Xavi, aki igazítás nélkül bombázott 13 méterről a kapuba. Az utóbbi hetek leggólerősebb katalán játékosa ötödik találatát szerezte a bajnokságban.

A szemmel láthatóan nagy kedvvel és több hozzá méltó trükkel játszó Ronaldinho góllal koronázhatta volna meg visszatérését, de tíz méterről, ajtó-ablak helyzetben az égbe lőtte Eto’o pontos középre gurítását.

A 27. perccel egy kapufával adtak életjelet magukról a vendégek: a balösszekötő helyén Juanma fektette el egy lövőcsellel a blokkolásra készülő, kirepülő Puyolt, majd tört be a tizenhatoson belülre. Szépen kifordított jobb belsővel ellőtte a labdát a hosszúra, de a vetődő Víctor Valdés bravúrral, ujjheggyel még beletolt, így az a kapufán csattant. De nem szabadult fel a hazaiak kapuja, hiszen a labda végiggurult a gólvonal előtt, de aztán sikerült szögletre tisztázni.

Az egyenlítési lehetőség olyannyira meghozta a vendégek kedvét, hogy egy perccel később lesgólt szereztek, majd a 40. percben már a valóságban is egalizáltak. Igaz, ehhez kellett Zambrotta is, aki kézzel kapott bele egy labdába. A büntetőt az olasz világbajnok védőt az ívelésnél megzavaró Riga végezte el, és Valdést becsapva a kapu bal oldalába gurított.

A katalánok azonban még a szünet előtt visszavették a vezetést: a 75-25-ös labdabirtoklási mutatót igazolva a tizenhatos bal oldali sarkánál Messi és Xavi öt (!) vendégvédő között egyérintőzött, majd az argentin a tizenhatosról laposan kilőtte a bal alsó, rövidsarkot.

A második félidő elején tovább nőtt a két együttes közötti különbség: Messi óriási, ám eredménytelen szólót vágott ki, de a veszély nem múlt el a vendégek kapujánál. Az argentin keresztbe mozgott, majd bokából kiugratta a védőfalból kilépő Eto’ót. A támadó elhúzta a labdát Kujovics mellett és éles szögből a kapuba lőtt.

Nyolc perccel később hasonló volt a leosztás: Yaya Touré emelt Messihez, már az argentin is ziccerben lépett ki a védősorból, de ő önzetlenül a belül érkező Eto’ónak passzolt, aki ezúttal az üres kapuba belsőzött.

A hátralévő időben még tovább növelhette volna előnyét a hazai csapat, ez azonban csak a hajrában jött össze: akkor Krkic centerezését megint csak Eto’o váltotta gólra, egy szerencsés mozdulatot követően: gyakorlatilag bepattant róla az a labda, amelyet át akart venni. A mestrehármast jegyző játékos ezután gólörömében az alapvonalhoz szaladt, ahol elkérte egy fotóstól a fényképezőjét, majd megörökítette az őt ünnepelni érkező társakat.

Megérdemelt győzelmet aratott a Barcelona, még ilyen aranyában is, a nehéz sorsa elől is menekülő Levante csak az első félidő végén, negyedóra erejéig volt méltó partner, utána csak az asszisztenciát biztosította a katalánok gálájához.

LA LIGA, SPANYOL ÉLVONALBELI LABDARÚGÓ-BAJNOKSÁG,25. FORDULÓ:

Barcelona - Levante 5-1 (2-1)
Barcelona, Nou Camp, játékvezető: Velasco Carballo
BARCELONA: Víctor Valdés – Zambrotta, Puyol, G. Milito (Thuram, 67.), Sylvinho – Xavi, Yaya Touré, Iniesta – Messi (Dos Santos, 81.), Eto’o, Ronaldinho (Krkic, 73.). Vezetőedző: Frank Rijkaard
LEVANTE: Kujovics – Descarga, Álvaro, J. Serreano, Castedo – Juanma, Berson (Javi Fuego. 67.), M. Ángel (Pedro León, 66.), Courtois – Geijo (Saúl, 80.), Riga. Vezetőedző: Gianni de Biasi
Gólszerzők: Xavi 15., Messi 43., Eto’o 55., 63., 89., ill. Riga 40. – 11-esből
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik