Ronaldinho és Deco a kispadon kezdhet vasárnap a Real Madrid ellen

Vágólapra másolva!
2007.12.20. 16:39
Vasárnap, a spanyol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 17. fordulójában rendezik az El Cásicot, a szezon legnagyobb presztízzsel bíró rangadóját. A Barcelona és a Real Madrid ezúttal a Nou Campban mérkőzik meg egymással, ahogy tavasszal, úgy ősszel is, a presztízs mellett komoly téttel bír a találkozó. Éppen ezért szolgált meglepetéssel, hogy Frank Rijkaard olyan két rutinos futballista játékára nem számít a kezdőben, mint Ronaldinho és Deco.
Deco és Ronaldinho legfeljebb csereként beállva ünnepelhet a katalán góloknál
Deco és Ronaldinho legfeljebb csereként beállva ünnepelhet a katalán góloknál
Deco és Ronaldinho legfeljebb csereként beállva ünnepelhet a katalán góloknál
Deco és Ronaldinho legfeljebb csereként beállva ünnepelhet a katalán góloknál

Frank Rijkaard tervezett kezdőcsapata az El Clásicora:

Víctor Valdés - Puyol, Milito, Márquez, Abidal – Yaya Touré, Xavi, Gudjohnsen, Iniesta – Giovani, Etoo
Legalábbis a hétközi edzéseken a holland szakember az egymás közötti játék során rendre nem ad váltótrikót a brazil és a brazilból félig portugállá lett klasszisnak. Pedig Thierry Henry korábbi, illetve Lionel Messi valenciai sérülése miatt már két tuti hely is megüresedett a kezdőben. De ahogy a Mestallában a kispadról a kényszerű csere láttán rögtön ugró Ronaldinho hoppon maradt, így ezúttal sem ő lesz a kirobbanó formában játszó argentin szélső helyettese.

Persze, a két játékos teljesen más poszton játszik, a Barcelona szerkezetét Rijkaard még egy olyan klasszis kedvéért sem bontotta meg, mint Ronaldinho. A brazil immár hetek óta cserejátékos, a Valencia ellen ráadásul be sem állt a brillírozó együttesbe, amely nélküle is biztosan nyert a gyengélkedő házigazdák ellen. Esetében lassan már tényleg kényelmetlen lesz az ülőalkalmatosság, főként a Chelsea kitartó érdeklődésének ismeretében, amelyet ugyan az érdekeltek a mai napig nem erősítettek meg.

A Valencia ellen idegenben 3-0-ra megnyert összecsapáson a fiatal mexikói, Giovani dos Santos érkezett a gránátvörös-kékek jobbszélére, aki nagy kedvvel és kapura is veszélyesen játszott, de végül kihagyta a helyzeteit. Igaz, a harmadik katalán találat előtt önzetlenül ő hozta kihagyhatatlan ziccerbe Eidur Gudjohnsent.

A csapat másik meglepetésembere a kezdőben éppen az izlandi. Bár, az utóbbi hetekben mutatott formáját és játékát tekintve ez egyáltalán nem meglepő. A nyáron, illetve a szezon elején Rijkaard még kiegészítő emberként sem nagyon számolt Gudjohnsennel, azóta viszont nagyot változott a csapaton belül elfoglalt pozíciója.

Szeretett volna a nyáron eligazolni, hiszen érezte: Thierry Henry érkezésével, Giovani és Bojan Krkic mélyvízbe dobásával számára elfogyott a „tér és a levegő”, csupán egy megtűrt létszámfölötti lett. Ám nem tudott eltávozni, és ha már maradt, valószínű megpróbált magának helyet követelni a csapatban. Az előző kiírásban megkapta a lehetőséget a holland trénertől, ám akkor egyszemélyes csatárként, Samuel Eto’o helyetteseként csak felvillanásai voltak, összességében azonban felejthető idényt hagyott maga mögött.

A védekező középpályások és a támadók közötti kapocsként azonban megújult. Láthatóan nincsenek motivációs gondjai, miként önbizalom-hiánnyal sem küzd. Fizikailag ugyan a hajrára általában már felőrlődik a föl-le mozgásban, mégis rendkívül hasznos és energikus tagja a katalán csapatnak.

Amikor egészséges, annak számít Henry is, ám a gólerős francia támadó jelen állás szerint csak a következő mérkőzésen lesz olyan állapotban, hogy a kezdőbe lehessen jelölni.

Persze, az orvosok is tehetnek csodát és egy ilyen rangadó előtt az edzők is kevernek egyet-kettőt a kártyáikon, egészen az utolsó pillanatokig.

A címvédő, listavezető Real Madrid a tabellán négy ponttal előzi meg a Barcelonát. A királyiak idegenbeli győzelmükkel jócskán megugorhatnak, míg a katalánok hazai sikerükkel egy pontra megközelíthetik a nagy riválist.

A Barcelona hazai mérlege száz százalékos a szezonban, gólkülönbsége a Nou Campban 21-4. A Real Madrid a harmadik legveszélyesebb idegenbeli együttes - a szezon eddigi eredményei alapján -, nyolc meccsen 14 pontot szereztek, 15 gólt rúgtak, hetet kaptak.

Az előző kiírásban a 26. fordulóban mérkőzött meg egymással a két gigász a Nou Campban, akkor nem bírtak egymással. A 3-3-s döntetlent követően a lendületbe jött királyiak nagy versenyfutás végén megnyerték a bajnokságot. A tavaszi El Clásicon a hazai csapatban a vasárnap biztos hiányzó Messi triplázott - már a túlórában szerezte a csapata számára pontot érő gólt -, a fővárosiak részéről Ruud van Nistelrooy duplázott, Sergio Ramos egyszer volt eredményes.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik