Lionel Messi: Minden labda bepattan, csak számolnom kell a gólokat

Vágólapra másolva!
2007.09.27. 17:22
Fantasztikus formában játszik Lionel Messi, a Barcelona argentin szélsője. A húsz éves klasszisnak egy hete döntő érdemei voltak a Lyon elleni hazai BL-sikerben, majd az ő hathatós közreműködésével gyűrte le Frank Rijkaard csapata előbb a Sevillát kicsit nehezebben, majd a Zaragozát valamelyest könnyedebben. A sérült - mellőzött? - Ronaldinho így már nem is hiányzik annyira a Nou Campban.
Taps a lelátóról, gratuláció a csapattársaktól
Reuters
Taps a lelátóról, gratuláció a csapattársaktól
Taps a lelátóról, gratuláció a csapattársaktól
Reuters
Taps a lelátóról, gratuláció a csapattársaktól

„Nagyon jól sikerült a Zaragoza elleni mérkőzés - nyilatkozta a győztes összecsapást követően Messi -, amelyen ismét sikerült gólt szereznem. Szerintem a gólokhoz önbizalomra és egy mázlis szériára van szükség. Úgy tűnik, most olyan időszakomat élem, amikor minden labda befelé pattan, nekem meg csak számolnom kell a gólokat.”

Messi két év alatt odaért a szakma szűk elitjébe
Reuters
Messi két év alatt odaért a szakma szűk elitjébe
Bizony, az utóbbi egy hétben alaposan kitett magáért az argentin szélső. Múlt héten szerdán, a Lyon elleni BL-nyitányon az ő beadását követően született öngóllal szereztek vezetést a katalánok, majd ő maga is betalált később.

A hétvégi bajnokin a Sevillát Messi duplájával verték 2-1-re a gránátvörös-kékek, míg a hétközi fordulóban az argentin ugyancsak oroszlánrészt vállalt a Zaragoza legyőzéséből: két találata mellett egyet előkészített.

A Barca támadósorban bevethető, elsősorban gólszerzéssel megbízott világklasszisai közül Henry még mindig nincs csúcsformában, Eto’o már a szezon elején megsérült és két hónapra kidőlt a sorból. Még harminc napja van hátra.

Utóbbihoz csatlakozott egy hete az aranylabdás Ronaldinho. A brazilt a Lyon elleni BL-meccsen le kellett cserélni, formája igencsak elmarad legjobbjától. Ronaldinho azóta nem is játszhatott, a hivatalos indoklás szerint sérülés miatt, de a spanyol sajtó éjszakai kimaradásairól írt, majd arról, hogy emiatt Rijkaarddal is összeakasztották nemlétező bajszukat.

A brazilt az esett miatt az angol sajtó szinte már leigazolta a Chelsea-hez, ezt a hírt egyelőre az érintett cáfolta, de még magát a lehetőséget is, amely közeljövőbeli távozásával foglalkozik.

Azt viszont látni kell: a szekér, amelyet bizony nem is olyan régen még ő cipelt a hátán, most már nélküle is fut. Mit fut, száguld!

Messit a marca.com internetes oldal olvasói napjaink legjobbjának tartanak. Legalábbis csütörtöki délutáni állás szerint a majd’ harmincezer szavazó 78,4 százaléka az argentin mellett tette le a voksát.

Itt említsünk meg egy korábbi nyári szavazást, amelyen arról kérdezték az olvasókat, hogy Henry érkezésével vajon ki szorulhat ki a kezdőből, illetve ott kinek a legbiztosabb a helye a Messi, Eto’o, Ronaldinho hármasból. A nagytöbbség akkor és ott is az argentin mellett szavazott, míg a kameruni kis különbséggel, de megelőzte a brazilt.

Aligha csodálkozhatunk, hogy ilyen szezonkezdetet követően Spanyolországban, de még inkább a Barcelonánál már az Aranylabdára esélyesek között említik Messi nevét, a milánói Kakával és a manchesteri Cristiano Ronaldóval egyetemben. Ami a riválisok mellett szólhat, a brazil BL-t, a portugál angol bajnoki címet nyert együttesével, amelyekben Messihez hasonlóan az egész idényben ugyancsak húzóembernek számítottak.

Messi honfitársai közül Alfredo di Stefanónak kétszer (1957 és 1959, Real Madrid), míg Enrico Omar Sivorinak egyszer (1961, Juventus) sikerült elnyernie az Aranylabdát.

A Barcelona klasszisa közül a kilencvenes évek Dream Teamjéből a bolgár Hriszto Sztoicskovnak jött össze az Aranylabda (1994), három évvel később Ronaldónak (1997), öt évvel később Rivaldónak (1999), a jelenleg is aktívak közül a brazil Ronaldinho 2005-ben részesült ebben az elismerésben.

Luis Súarez 1960-ban szintén a katalánok játékosaként lett a legjobb, ellenben Johan Cruyff egyszer (1971) már az Ajax játékosaként kiérdemelte a rangos elismerést, mielőtt kétszer (1973 és 1974) Barcelona-futballistaként is hasonlóban részesült. A sort Allan Simonsennel, Figóval folytathatnánk, de hiába játszottak mindketten a katalánok nem csak epizódszerepet, hivatalosan már csapat tagjaiként érdemelték ki az Aranylabdát.

Messi 2003. december 16-án a Porto elleni barátságos mérkőzésen mutatkozott be a Barcelona nagycsapatában, majd tíz hónappal később a bajnoki premieren is átesett a helyi rivális Espanyol ellen. Jelenleg a legfiatalabb Barca-játékos, aki gólt szerzett a spanyol élvonalban. Két éve, 2005-ben győzelemre vezette az argentin korosztályos együttest az U20-s vb-n, ahol a torna legjobb játékosa, egyben gólkirálya is lett.

Az év meghozta az áttörést számára: klubjában azután már egyértelműen a nagycsapatnál számítottak rá és kapott egyre több lehetőséget, 2006-ban ott lehetett hazája válogatottjában a németországi vb-n.

Messi kivásárlási árát 150 millió euróban szabták meg a katalánoknál, Ronaldinhóhoz hasonlóan, de könnyen meglehet: az egyenlőségjel azóta már eltűnt a két játékos értékét jelentő összeg közül…

VIDEO - A MEGÁLLÍTHATATLAN, MESSI-GÓLOK FUTÓSZALAGON

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik