Frank Rijkaard szerint megfér egymás mellett négy támadó-klasszisa

Vágólapra másolva!
2007.07.21. 11:10
Nagy várakozás előzi meg, elsősorban természetesen Katalóniában a trónjáról letaszított FC Barcelona szereplését a 2007-2008-s idényben. Különösen azt várja nem kis kíváncsisággal mindenki, hogy a nyáron remekül erősítő együttesben Frank Rijkaard milyen szerepet szán négy támadó-klasszisának, Messinek, Eto’ónak, Ronaldinhónak és a friss igazolás Henrynak. Többen, köztük Johan Cruyff óva intette a csapatot most trenírozó holland szakembert, hogy együtt szereltesse nevezett négy játékosát, hiszen ez a csapatjáték rovására mehet, Rijkaard azonban nem osztja ezt a nézetet.
A Barca-edzésen Eto'o tart ekigazítást Ronaldinhónak és Henrynak
A Barca-edzésen Eto'o tart ekigazítást Ronaldinhónak és Henrynak
A Barca-edzésen Eto'o tart ekigazítást Ronaldinhónak és Henrynak
A Barca-edzésen Eto'o tart ekigazítást Ronaldinhónak és Henrynak

„Ezek a játékosok bármelyik csapatban játszani tudnának – nyilatkozta Rijkaard. – Jelenleg azonban számunkra nem az a legfontosabb kérdés, hogy ők négyen együtt, egyszerre a pályán lehetnek-e vagy sem. A legfontosabb most az, hogy elégedettek lehetünk, hiszen jól sikerült az erősítés, erős csapatunk van.”

Persze, a gyakorlati bemutatkozásra még várni kell, legalábbis tétmeccsen, de addig edzéseken, illetve még inkább a felkészülési mérkőzéseken lehet gyakorolni a „négyklasszisos” felállást.

„Mint vezetőedző nagyon elégedett lehetek - folytatta a holland szakember, utalva a klubvezetők nyári erőfeszítéseire -, hiszen az elnökség és Txiki Begiristain sportigazgató nagyon jól dolgozott, minek köszönhetően olyan keretet irányíthatok, mint egy álom.”

A Barcelonától többen - Giovanni van Bronckhorst, Javier Saviola, Ludovic Giuly - távoztak a nyáron, de Rijkaard edző szerint akkor sincs vész, ha a kérdőjelesek - Motta, Maxi Lopez és Ezquerro - is távoznak végül, hiszen a keret nélkülük is bombaerős. Egy spanyol szavazás szerint minden idők legerősebb Barca-csapata várja a rajtot.

A holland trénerhez hasonlóan a Barca argentin szélsője, Lionel Messi is úgy hiszi, nem elképzelhetetlen, hogy három másik klasszissal együtt alkossa a gránátvörös-kékek támadószekcióját.

„Nagyon boldog vagyok - mondta a mögöttünk hagyott szezon legjobb, legkiegyenlítettebb formát mutató Barca-játékosa -, hogy ilyen jól sikerült az erősítésünk. Különösen örülök Gabi Milito érkezésének, akit jól ismerek, hiszen a válogatottban már játszottunk is együtt. Úgy hiszem, hogy elől tudunk egyszerre mind a négyen pályán lenni, a közönség miden bizonnyal díjazná látványos játékunkat, de a döntés Rijkaard kezében van, ez az ő dolga és felelőssége. Nekem mindenesetre nem lenne ellenemre, hogy mind a négyen egyszerre játszunk.”

Nem kerülhette meg a minden Barca-szurkolót leginkább foglalkoztató kérdést a csapat brazil klasszisa, Ronaldinho sem, ő azonban válaszában diplomatikusan fogalmazott.

„Ennek a kérdésnek a megválaszolása az edzőnkre tartozik - bújt ki a konkrét vagy éppen burkolt válasz elől a brazil -, ami viszont valóban egy nagyon fontos dolog. Jól sikerültek az erősítéseink, nagyon jó játékosok jöttek hozzánk, erősödtünk velük és újból tudunk címeket nyerni.”

A Barca első nyári felkészülési mérkőzését 26-án, csütörtökön játssza, a katalánok Skóciában edzőtáboroznak, előbb a Dundee United, majd két nap múlva a Hearst gárdájával mérik össze magukat, mielőtt elutaznak három meccset magában foglaló ázsiai túrájukra. Onnan hazatérve ellátogatnak Münchenbe, a Bayernhez, majd otthon fogadják az olasz bajnok Internazionalét, a Joan Gamper-tornán.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik