A klub történetének legerősebb csapatát irányíthatja Frank Rijkaard

Vágólapra másolva!
2007.07.16. 00:18
Címkék
Ízlések és pofonok. Minden bizonnyal fölösleges lenne vitatkoznia azon, melyik volt minden idők legerősebb Barcelonája, játéknak viszont nem utolsó. Így gondolta ezt a nyári holtszezonban a Marca című spanyol napilap is, amely honlapján szavazásra kérte fel olvasóit: a megadott hét alapcsapat közül válasszák ki a szerintük legjobbat. Az állás majd’ 27 ezer beérkezett szavazatot követően igen szoros és egy kissé meglepő: a még pályára sem lépő 2007-2008-s csapat máris megelőzi a legendás katalán Dream Teamet!
A szavazók szerint a mostani Barcelonának a Cruyff-féle Dream Teamet is illene túlszárnyalnia
A szavazók szerint a mostani Barcelonának a Cruyff-féle Dream Teamet is illene túlszárnyalnia
A szavazók szerint a mostani Barcelonának a Cruyff-féle Dream Teamet is illene túlszárnyalnia
A szavazók szerint a mostani Barcelonának a Cruyff-féle Dream Teamet is illene túlszárnyalnia

Utóbbi, soraiban Ronald Koemannal, Guardiolával, Sztoicskovval, Romarióval és Laudruppal, a kispadon pedig Johan Cruyffal bajnokságokat és BL-t nyert, az idei együttes viszont még egyetlen mérkőzést sem. Egyelőre, amin persze aligha csodálkozhatunk, lévén csak most alakul, a felkészülés sem kezdődött el számukra.

Amivel viszont tisztában lehetünk: a katalánok tavaly ilyenkor címvédőnek számítottak a spanyol bajnokságban és a BL-ben. A 2006-2007-s idénynek mindkét sorozatban elsőszámú esélyesként futhattak neki.

A bajnokságban azonban a Real Madrid hajszállal ugyan, de megelőzte őket, míg a BL-ből a későbbi döntős Liverpool ejtette ki őket a nyolcaddöntőben.

Az önmagukhoz képest szerényebb idénynek számos összetevője volt, egy azonban biztos: a tavalyi sikercsapat meghatározó emberei nem távoztak el - legalábbis egyelőre - és minden jel szerint a katalán fővárosban folytatják pályafutásukat.

Érkezett viszont Gabriel Milito, Touré Yaya, Abidal és mindenek előtt Thierry Henry, akik nemcsak azonnal a kezdőcsapatban követelhetnek helyet maguknak, hanem ott kulcsszerep vár rájuk. A Marca a Valdés - Zambrotta, Puyol, G. Milito, Abidal – Touré Yaya, Ronaldinho, Deco – Messi, Eto’o, Henry kezdőcsapatot küldené a pályára, de ne feledkezzünk meg Xaviról, vagy éppen Iniestáról sem.

A szavazóknál csak második helyre futott be tehát a Zubizarreta – Ferrer, Nadal, R. Koeman, Juan Carlos – Amor, Guardiola, Goikoetxea – Sztoicskov, M. Laudrup, Romario alkotta Dream Team, míg a 2005-2006-os, szintén bajnok és BL-győztes csapat áll jelenleg a második helyen.

A húsz évvel ezelőtti gránátvörös-kék együttes csak negyedik ebben a külön versenyben, soraiban olyan korszakos egyéniségekkel, mint Sánchez, Alexanco, Victor Munoz, a most éppen Real Madridot edző Schuster, illetve minden tekintetben zseninek számító Maradona.

A német klasszis a hét elején foglalhatta el hivatalosan is a Real Madrid kispadját és vehette át a szakmai munka irányítását. A spanyol futballban naprakész Johan Cruyff természetesen véleményt formált Bernd Schuster madridi szerepvállalásáról is. Márpedig a holland szakember szavára igen sokat adnak Spanyolországban.

„Tiszteltem őt, mint játékost, edzőként pedig kiválóan dolgozott eddig - mondta Schusterről Cruyff -, csapatai kifejezetten jó teljesítményre voltak képesek. De nem szabad elfelejteni, óriási különbség van korábbi együttesei, a Getafe és a Levante és mostani gárdája, a Real Madrid között. Amíg korábban alapvetően kiscsapatok kispadján ült és taktikájuk elsősorban a kontrákra épült, ezt a stratégia már nem engedhető meg olyan nagycsapatoknál, mint a Real Madrid vagy éppen a Barcelona.”

A holland már bizonyított, a német viszont most kapta meg edzői munkássága eddigi legnagyobb feladatát. Így akár sokat tehet abban a tekintetben is, hogy a Cruyff-féle katalán Dream Team nimbusza ne csorbuljon.

Míg kollégája, Frank Rijkaard és az ő Barcelonája nem kis győzelmi kényszer alatt játszik ilyen elvárások után: nemcsak győznie illik és kell, tulajdonképpen ahol indul, hanem a ’90-s évek legendás csapatát is feledtetnie kellene.

1. Barcelona 2007-2008 44.53 %
2. Barcelona 1990-1994 35.62
3. Barcelona 2005-2006 8.11
4. Barcelona 1983-1984 4.14
5. Barcelona 1951-1952 2.96
6. Barcelona 1959-1960 2.74
7. Barcelona 1973-1974 1.9
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik