Elhunyt a legendás Dream Team és a detroiti Bad Boys edzője, Chuck Daly

Vágólapra másolva!
2009.05.09. 14:07
Egyik legnagyobb edzőegyéniségét gyászolja az amerikai kosárlabdasport: 78 éves korában floridai otthonában elhunyt Chuck Daly, az 1992-es Dream Team szakvezetője. A Detroit Pistonsszal két nagybajnoki címet nyerő edzőlegenda márciusban jelentette be, hogy hasnyálmirigyrákja van, s végül alulmaradt a betegséggel folytatott küzdelemben.
Daly (jobbra) utoljára a Vancouver Grizzliesnél dolgozott tanácsadóként
Fotó: Action Images (archív)
Daly (jobbra) utoljára a Vancouver Grizzliesnél dolgozott tanácsadóként
Daly (jobbra) utoljára a Vancouver Grizzliesnél dolgozott tanácsadóként
Fotó: Action Images (archív)
Daly (jobbra) utoljára a Vancouver Grizzliesnél dolgozott tanácsadóként

Elment az 1992-es, „eredeti" Dream Team és a legendás detroiti Bad Boys trénere: 78 éves korában, a floridai Jupiterben lévő otthonában elhunyt a kosárlabda Hírességek Csarnokába beválasztott edző, Chuck Daly.

A rendkívül népszerű edző márciusban jelentette be, hogy hasnyálmirigyrákja van. A 2009-es rájátszásban tisztelete és támogatása jeléül minden NBA-edző a CD monogramot viselte ruháján.

Nem túl fényes játékoskarrierje után Daly középiskolai trénerként kezdte edzői pályafutását a Punxsutawney csapatánál. Segédedző volt később a hírneves Duke Egyetem együttesénél, majd vezette a Boston College és a Penn edzéseit. 1978-ban a Philadelphia 76ers segédedzője lett, vezetőedzőként 1981-ben, a Cleveland Cavaliersnél mutatkozott be az NBA-ben. Nem túl jól: csapata mindössze kilenc győzelemre volt képes vezetésével…

1983-ban a Detroit Pistons adott Dalynek lehetőséget, aki ezt meg is hálálta. Kemény következetességgel építette csapatát, amely fokozatosan javult, és 1988–89-ben, valamint 1989–90-ben is csúcsra ért. A sokak által rajongott (és utált), híres-hírhedt „Bad Boys” Isiah Thomasszal, Joe Dumarsszal, Dennis Rodmannel a ligatörténet egyik legkarakteresebb csapata lett.

1992-ben a híresen jó csapatépítő Daly vezette aranyéremre az első Dream Teamet a barcelonai olimpián, majd a New Jersey Netshez szerződött. 1998–99-ben az Orlando Magicnél fejezte be edzői pályafutását. Tizennégy NBA-szezonjából egy kivételével mindig pozitív alapszakaszbeli mérleget mutatott fel, összmérlege 638–437. 1997-ben a liga az NBA első fél évszázadának legjobb edzői közé választotta. Érdekes, hogy egy trófeát soha nem sikerült elnyernie: egyszer sem szavazták meg az év edzőjének.

A Detroit Pistons Daly iránti tiszteletből visszavonultatta a kettes számú mezt a két, vele nyert bajnokságra emlékezve.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik