MTI 2018.01.13 19:52 Frissítve: 2018.01.13 22:05

Rp. gyorskorcsolya Eb: Bácskai alvás nélkül nyerte az érmét

Jószerivel alvás nélkül nyerte meg Bácskai Sára Luca a mieink egyetlen érmét a drezdai rövid pályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság szombati napján azzal, hogy harmadik lett 1500 méteren.

 

„Ha nagyon fáradt vagyok, előfordul, hogy a térdemtől lefelé zsibbad a lábam. Emiatt szinte egész éjjel nem aludtam, ráadásul ötszáz méteren a sikertelen selejtező miatt már délelőtt versenyeznem kellett a rangsoroló futamokban” – árulta el az MTI-nek a 18 éves versenyző, utalva arra: nem éppen úgy indult a napja, hogy életében először dobogóra állhat egyéniben.

„Bár a futamot megnyertem és utána tudtam aludni egy órácskát, nem gondoltam volna, hogy ilyen jól alakul az ezerötszáz méteres verseny” – mondta.

Ugyanakkor hozzátette, most érzi, hogy kezdi visszanyerni a formáját, így ez az eredmény jó visszaigazolás a számára. Elődöntős futamával rendkívül elégedett volt, ott – bevallása szerint – végig jól fogta pozícióját, s a végén maradt ereje megelőzni orosz vetélytársát a döntőbe jutásért.

„A finálét is jónak éreztem a helyezkedést illetően, aztán a végén egyszer kibillentem, s akkor visszacsúsztam. Kicsit savasodtam is, de nem maradtam le, mint korábban ilyen esetekben – mondta a döntőről a váltóval Eb-ezüst- és -bronzérmes, illetve világbajnoki második Bácskai. – Ettől függetlenül nem érzem teljesen magaménak a bronzérmet, sohasen szerettem a szerencsét, de az elmúlt időben nem igazán volt benne részem, szóval mondhatjuk, hogy kijárt nekem.”

Bácskai úgy lett harmadik, hogy miután visszaesett a hatodik helyre, ketten kicsúsztak előtte, majd a zsűri kizárta a holland Suzanne Schultingot.

Bánhidi Ákos csapatmenedzser is arról beszélt, hogy bár szerencséje volt Bácskainak, megdolgozott érte.

„Kora hajnalban kellett kelnie a délelőtti verseny miatt, ahol kifejezetten jó volt, ahogy az ezerötszázas elődöntőben is. A finálé háromnegyedéig szintén bátran helyezkedett és kitűnően védte a pozícióját, utána pedig mellé állt a shorttrack-szerencse. De nagyon megérdemelte, hogy ezúttal rámosolyogjon” – értékelt a sportvezető, aki hozzátette, fel is hívta a versenyző figyelmét arra, hogy problémás futam lehet, mivel két holland és két olasz szerepelt a döntőben.

Bánhidi szerint Bácskai kiváló technikai képességekkel rendelkezik, őt elsősorban fizikailag kell fejleszteni, hogy még jobb legyen.

A többi magyarról szólva azt emelte ki, hogy a negyedik olimpiájára készülő Knoch Viktor hibázott az 1500 méter elődöntőjében, jogosan zárta ki őt a zsűri, mert túl erősen védte a pozícióját a végül aranyérmes holland Sjinkie Knegttel szemben.

„Nagyon erős taktikai elemeket gyakoroltunk, mint például előre állni és végig vezetni” – mondta az 1500-as futamokról Bánhidi, aki szerint emiatt is történt az, hogy utána 500 méteren mind a négy magyar kiesett a negyeddöntőben. Hangsúlyozta, a mieink jelenleg az alapozás közepén tartanak, emiatt nem volt meg az a sebességkülönbség, ami az előzéshez kellett volna a legrövidebb távon.

„Nagyon jó jégen versenykörülmények között fontos tapasztalatokat gyűjtünk, ezért jöttünk” – jelentette ki.

Vasárnap 13 órától az 1000 méter küzdelmeivel és a staféták döntős versenyével zárul a kontinensviadal. Előbbi számban mind a hat magyar egyéni induló érdekelt a negyeddöntőben, míg a két váltó egyformán az A-döntőben szerepel.

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2018.01.05 08:41:14

Röplabda ROSKA EMESE BOGLÁRKA

A válogatott ismét kijutott az Európa-bajnokságra, s nem is a 15. helyezéssel vagy a mutatott játékkal volt baj.

2017.09.25 23:55:52

Röplabda ROSKA EMESE BOGLÁRKA

NS-VÉLEMÉNY. Kinek a felelőssége a kialakult helyzet?

2017.09.24 18:02:29

Röplabda ROSKA EMESE BOGLÁRKA, KARÁDI ZOLTÁN (BAKI)

A németek ellen is kiválóan küzdött a csapat, de veszített, így a mieinknek véget ért az Eb.

2017.09.23 11:32:32

Röplabda ROSKA EMESE BOGLÁRKA, KARÁDI ZOLTÁN (Baki), HATÁR DÁVID (közvetítés)

A tisztes helytállás megvolt, de a második meccsünket is elveszítettük az Eb-n.

2017.09.23 10:41:53

Röplabda ROSKA EMESE BOGLÁRKA (Baki)

A lengyelek a legutóbbi Eb-selejtezőn hazai pályán 3:0-ra, Magyarországon 3:1-re verték meg a mieinket.