Kirakatrendezés – Szabó Gábor jegyzete

SZABÓ GÁBORSZABÓ GÁBOR
Vágólapra másolva!
2017.09.22. 00:40

Szinte pontosan két esztendeje tizennégy pontot ütött a női röplabda Európa-bajnokság győzedelmes Magyarország–Azerbajdzsán csoportmérkőzésén. Szűk egy éve a legjobb játékosnak választották a Magyarország–Románia Eb-pótselejtező visszavágóján, amelyet aranyszettel nyert meg a válogatott. Alig négy hónapja úgy döntött, hogy huszonkilenc évesen, a legmagasabban jegyzett magyar női röplabdázóként becsukja maga mögött az ajtót, és kizárólag a magánéletére összpontosít.

Péntek délután szakkommentátorként láthatjuk a televízió stúdiójában a Magyarország–Azerbajdzsán női röplabda Európa-bajnoki mérkőzés alatt.

Holott Horváth Dórának a pályán lenne a helye.

De nemcsak ő hiányzik a 2015-ös kontinenstornán szereplő együttesből. Írd és mondd, négyen maradtak, sőt a fent emlegetett pótselejtezőhöz képest is öt helyen változott a keret – amely tizenhárom tagú, holott a szabályok szerint lehetne tizennégy is…

Miután két esztendeje a média által is felkarolt sikeres, mutatós kirakatcsapat született, és a hölgyek egyike sem lépett nyugdíjaskorba, szükséges generációváltásról nem beszélhetünk. De akkor mire fel ez a nagy játékosmozgás? Miért távozott a belga szövetségi kapitány, Jan De Brandt? Miért rendeződött át ennyire a kirakat? Az „újra jó válogatottnak lenni!” érzése miért nem volt elég erős ahhoz, hogy többen ne mondják le a szereplést, hogy adott esetben ne tegyen keresztbe egy klub, hogy a súlyos sérülése után felépülő pontgyáros, Sándor Renáta ne féljen visszatérni, hogy Horváth Dóra inkább csapjon hozzá még három hónapot a pályafutásához?

Alig lehetett befoldozni a lyukakat, a keret csaknem fele úgy utazott el Bakiba, hogy alig van mögötte tapasztalat: hárman tavaly mutatkoztak be, ketten az elmúlt egy hónapban, míg Czina Kata – aki nemrég abba akarta hagyni, és bokszolónak állt volna… – a szinte kezelhetetlen centerínség miatt kapott vészbehívót. Neki az Eb lesz az első válogatott eseménye!

Bár a kezdő hatosunk jó, Alberto Salomoni tudja, nehéz napok előtt áll. Nem ő juttatta ki a csapatot az Európa-bajnokságra, de – rögös úton – tovább kell vinnie az örökséget. Ráadásul a sportág immár a taós támogatásokat is élvezheti, vagyis fokozott figyelem vetül rá. Az olasz mesternek mutatnia kell valamit. És fel akarnak valamit mutatni a játékosok is. A remélt egy győzelmet – Azerbajdzsán ellen.

Nagyon szurkolok, hogy Horváth Dóra örömében elemezhessen.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik