Női röplabda Challenge-kupa: nagy csatában kapott ki a Nyíregyháza

Vágólapra másolva!
2022.12.21. 20:17
null
(Fotó: Hunvolley.hu)
A Fatum-Nyíregyháza – pályaválasztói jogát feladva – 2–0-s vezetésről 3–2-re kikapott a cseh bajnok VK Prostejovtól a női röplabda Challenge-kupa első fordulójának első mérkőzésén szerdán.

 

A nemrég edzőcserén átesett nyírségiek – Leonidasz Gaitanakiszt a szlovákiai Tomás Varga váltotta – jó előjelekkel várhatták az összecsapást, ugyanis múlt hétvégén bejutottak a Magyar Kupa elődöntőjébe. Az ugyanakkor nem mellettük szólt, hogy a Prostejov bajnoki címvédőkét élen áll a cseh élvonalban, a magyar csapat ráadásul csak szerda hajnalban indulva utazott ki a találkozók helyszínére.

Az összecsapás első szettjében semmilyen fáradtság nem érződött a magyar együttes játékán: a Fatum egy rövid időszakot leszámítva végig vezetett, és a szlovén Selena Leban, valamint a lett Anija Jurdza vezetésével magabiztosan került előnybe.

A második felvonásban is magas színvonalon, kevés hibával röplabdáztak a csapatok, 1–0-s cseh előny után azonban ekkor is végig a Varga-tanítványok vezettek. A korábbinál precízebben támadó vendégek ugyan többször is egy pontra csökkentették hátrányukat, egyenlíteniük egyetlen alkalommal sem sikerül, így a Nyíregyháza – ismét Leban és Jurdza ponterős játékával – megduplázta előnyét.

A harmadik etapra „megérkeztek” a mérkőzésbe a csehek is, ezúttal ők voltak azok, akik végig vezettek – a játszma hajrájához érve már hat ponttal is. A nyírségiek ezt követően 21–19-re még felzárkóztak, de ezúttal ennyi volt bennük, a Prostejov pedig a cseh válogatott Klara Faltinova, valamint a brazil Jéssica Silva támadásaival szépített.

A negyedik szettre alaposan visszaesett a Nyíregyháza játéka, a cseh csapat egyre magabiztosabban röplabdázott, míg a pályaválasztó magyar együttes támadási hatékonysága sokat romlott, ráadásul a ki nem kényszerített hibák száma is megnőtt. A Prostejovban Silva ugyanakkor nem lassított, pontjaival a vendéglátó döntő szettre mentette az összecsapást.

Ebben már egyértelműen a csehek akarata érvényesült, akik így előnnyel várhatják a második mérkőzést.

A szerdai, 130 perces találkozó legjobbja a 24 pontos Leban volt, a csehek brazil légiósai 22, illetve 21 pontot szereztek.

A nyolcaddöntőbe jutásért zajló párharc visszavágóját – ugyancsak Csehországban – csütörtökön rendezik, a továbbjutó a spanyol Avarca de Menorcával, vagy az izraeli Hapoel Kfarabával találkozik januárban.

NŐI CHALLENGE-KUPA, 1. FORDULÓ
Fatum-Nyíregyháza–VK Prostejov (cseh) 2–3 (19, 23, –19, –16, –6)
Prostejov, 350 néző. V: Savu (román), Kramar Sandl (horvát).
FATUM: Cicic 1, Leban 24, Lászlop 9, Jurdza 16, Bjelova 10, Cepni 3. Csere: Tóth F. (liberó), Kovács-Francesco, Karauglu 3. Vezetőedző: Tomas Varga.
PROSTEJOV: Bajusz 3, Smolková 2, Kvapilová 5, Dos Santos Silva 22, Meidlová 9, Loff Da Silva 21. Csere: Stavinohová (liberó), Faltinová 15. Vezetőedző: Miroslav Cada.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik