Röplabda: bizakodva várják a résztvevő csapatok a kupadöntőt

KARÁDI ZOLTÁNKARÁDI ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2022.03.08. 17:11
null
Szombaton a Vasas a Szent Benedekkel, vasárnap a Pénzügyőr a Kazincbarcikával csap össze a trófeáért (Fotó: hunvolley.hu)
A hétvégén az Érd Aréna lesz a helyszíne az idei Röplabda MVM Magyar Kupa-döntőnek. Szombaton előbb a címvédő Fatum-Nyíregyháza csap össze az Extraliga alapszakaszának győztesével, a Swietelsky-Békéscsabával a bronzéremért, majd a fináléban az újdonsült Közép-európai Liga-győztes Vasas Óbuda a döntőbe kerüléssel a történetének eddigi legnagyobb sikerét elérő Szent Benedek Röplabda Akadémiával csatározik az aranyéremért. Vasárnap a férfiaknál előbb a Fino Kaposvár és a Kecskeméti RC küzd meg a harmadik helyért, majd a fináléban a címvédő Épkar Pénzügyőr a GreenPlan-VRCK-val méri össze az erejét.

 

Az esemény sajtótájékoztatóján Ludvig Zsolt főtitkár elmondta, hogy idén végre újra a széles nyilvánosság előtt rendezik meg a finálét, és négyéves szünet után újra Érd lesz az összecsapások helyszíne.

„A serlegen és a presztízsen kívül még több komoly tétje lesz az összecsapásoknak, mert a versenykiírás szerint a trófea győztese a második számú európai kupasorozatban, a CEV-kupában indulhat a következő idényben, emellett 15 millió forintos pénzdíjat is szétosztanak: a győztes klubok négymillió, az ezüstérmesek két-, a bronzérmesek egy-, a negyedik helyezettek félmillió forintot kapnak.”

A női döntő egyik résztvevőjének, a Vasas Óbudának a képviseletében a négy Európa-bajnokságon is résztvevő, Európa Liga-győztes feladó, Király-Tálas Zsuzsanna saját számításai szerint már a nyolcadik Magyar Kupa-döntőjére készül.

„Mi számítunk esélyesebbnek, ezért nagyobb a teher is rajtunk, de tudjuk, hogy mik a céljaink: természetesen az, hogy megnyerjük a trófeát. Januárra sikerült kialakítani egy olyan tizennégy fős keretet, amelyben mindenki hasonló játékerőt képvisel, azaz ha valakinek nem megy egy meccsen, az, aki a helyére beáll, ugyanolyan magas színvonalú, vagy még jobb játékot tud produkálni. Emellett nagyon komoly meccsrutinunk is van már, köszönhetően annak, hogy nagyon sok mérkőzést játszottunk már az idén. Jól kell tudnunk kezelni a helyzetet szombaton, és akkor nem lehet baj.”

A balatonfüredi Szent Benedek Röplabda Akadémia már azzal is történelmet írt, hogy bejutott a legjobb négy közé, de a fináléba kerülés pláne a klub eddigi legjobb eredménye. A csapat válogatott feladója, Bleicher Réka azonban tovább írná a történelmet.

„Valóban a Vasas az esélyesebb, de egy meccsen bármi megtörténhet. A labda gömbölyű, nekünk is lehet szerencsénk. Viszonylag fiatal csapatunk van, amely még nem szerepelt ilyen súlyú mérkőzésen, de bízom benne, hogy az a munka, amit augusztus óta belefektettünk, az most meghozza a gyümölcsét.”

A címvédő Fatum-Nyíregyháza egyik legjobb játékosa a tavalyi fináléban a bolgár Ralica Vaszileva volt.

„Idén is szeretnénk legalább olyan jó teljesítmény nyújtani, mint az egy évvel ezelőtti találkozón. Természetesen most is nagy elszántsággal készülünk a mérkőzésre és mindent ki fogunk adni magunkból. A bronzérem komoly lökést adna nekünk a folytatáshoz, az Extraliga rájátszására.”

Tavaly a döntőben, idén a bronzmérkőzésen lesz a nyíregyháziak ellenfele a Swietelsky-Békéscsaba, amelyet ugyancsak egy válogatott feladó, Bagyinka Fanni képviselt.

„Egyáltalán nincs arról szó, hogy ez a meccs a csalódottak mérkőzéséről szólna. Persze az természetesen fájó volt, hogy az alapszakasz győzteseként a kupában csak a harmadik helyért játszhatunk, de azért a bronzérem is szépen csillogna. Nemrégiben játszottunk a Nyíregyháza ellen, és az az eredmény eléggé biztató volt: győztünk három nullára, ami annak volt köszönhető, hogy keveset hibáztunk és a saját játékunkat tudtuk játszani. Most is erre készülünk.”

Ezekért a trófeákért zajlanak a küzdelmek a hétvégén, Érden (Fotó: hunvolley.hu)
Ezekért a trófeákért zajlanak a küzdelmek a hétvégén, Érden (Fotó: hunvolley.hu)

 

A férfiaknál a legutóbbi két kiírást az Épkar Pénzügyőr csapata nyerte, s válogatott feladójuk, Magyar Bálint szerint triplázásra készülnek.

„Most valamivel könnyebb úton jutottunk be a fináléba, mert ugyan a Kecskemét elleni elődöntő első meccsén három nagyon szoros játszmában sikerült nyernünk, de a visszavágót azért már magabiztosan hoztuk, míg tavaly a Vegyész ellen csak aranyjátszmában sikerült kiharcolni a fináléba kerülést. Most is a kazincbarcikaiak lesznek az ellenfeleink, éppen ezért nem számítunk könnyű meccsre, mindenkinek a maximumot kell kiadnia magából a végső győzelemért.”

Az ellenfél, a GreenPlan-VRCK képviseletében Blázsovics Péter vett részt a sajtótájékoztatón.

„A Pénzügyőr sokkal kiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtott az idény során, a mi játékunk nagyon hullámzott. De az utóbbi időben megint felfelé jövőben vagyunk. Márpedig, ha jól megy a játék, akkor bármire képesek lehetünk, és abban bízunk, hogy vasárnap nekünk jön ki jobban a lépés. Mi is és a szurkolóink is nagyon készülnek már a meccsre, két nap alatt betelt egy ötven fős busz, és már a másodikat is szervezik, szóval biztosan remek hangulat lesz majd a meccsen.”

A Fino Kaposvár tavaly döntőt játszhatott, és idén sem állt messze ettől, de végül aranyszettben alulmaradt a Kazincbarcikával szemben. A csapat válogatott liberója, Bozóki Bence szerint azonban a bronzmeccsen ugyanúgy odateszik magukat, mintha a döntőt játszanák.

„Sajnos az utóbbi időben volt néhány meccs, ami nem úgy sikerült, mint ahogyan azt elterveztük, ezért nagyon sokat lendítene a csapat önbizalmán, ha sikerülne megszereznünk a harmadik helyet. Éppen a hullámvölgyek miatt az alapszakasz utolsó pillanatáig küzdenünk kellett a második hely megszerzéséért, így csak most kezdtünk el rákoncentrálni a hétvégi meccsre, de a továbbiakban mindent alárendelünk annak, hogy megszerezzük a bronzérmet.

A kecskemétiek egy évvel ezelőtt a negyedik helyen végeztek és most is sikerült bejutniuk a legjobb négy közé. A csapat eddig már több bravúros győzelmet is bemutatott az idény során, ám az utóbbi időben több kulcsjátékosa is megsérült, illetve betegeskedett. Szabó Alpár, a Kecskeméti RC és a válogatott csapatkapitánya sem tudott még ezzel kapcsolatban újabb információkat mondani.

„Csak vasárnap derül ki, hogy a sérültjeink közül kire számíthatunk majd, de mindenképpen győzni akarunk, és biztos vagyok benne, hogy egy kiélezett találkozóra kerül sor a két csapat között. Ami a pályán elért eredményeket illeti, az a két csapat között egy egy.”

A mérkőzésekre jegyek kaphatók online az Érd Aréna oldalán, vagy a meccsek napján a helyszínen.

MVM Magyar Kupa-döntő – NŐK március 12. (szombat)
16.00:
Swietelsky-Békéscsaba – Fatum-Nyíregyháza (BRONZMECCS)
19.00: Vasas Óbuda – Szent Benedek RA (DÖNTŐ)
MVM Magyar Kupa-döntő – FÉRFIAK március 13. (vasárnap)
15.30:
Fino Kaposvár – Kecskeméti RC (BRONZMECCS)
18.30: Épkar Pénzügyőr SE – GreenPlan-VRCK (DÖNTŐ)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik