Női röplabda KeL: legyőzte a Maribort, döntős a Vasas

SNEFF SZILÁRDSNEFF SZILÁRD
Vágólapra másolva!
2022.02.23. 18:32
A Vasas Óbuda 3:1-re legyőzte a szlovén Nova KBM Branik Maribort a női röplabda Közép-európai Liga négyes döntőjében, s ott lesz a fináléban.
Ott lesz a döntőben a Vasas (Fotó: Földi Imre) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK
Ott lesz a döntőben a Vasas (Fotó: Földi Imre) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK


„Kicsi a bors, de erős”, legalábbis a bécsi Posthalléban biztosan. A Vasas Óbudát kevesebb mint tízen kísérték el a Közép-európai Liga négyes döntőjére, és hasonló hangulatot teremtettek, mint már oly sokszor a Folyondár utcában, a piros-kékek hazai találkozóin. Nem volt olyan labdamenet a Maribor elleni elődöntőn, hogy a „Hajrá Vasas!” fel ne csendült volna.

Az edzőkön is nagyon sok múlik. A 2021-től a magyar együttest irányító, a Stuttgarttal bajnoki címet nyerő görög tréner, Janisz Athanaszopulosz végig tüzelte a lányokat, együtt élt a játékkal. A szlovének vezetőedzője, Bruno Najdic figyelt, koncentrált, a megnyert pontokat visszafogott tapssal vette tudomásul.

Pedig az első játszma a Mariborról szólt, hiszen a magyarok hibáit kihasználva hárompontos előnyre tett szert, nem véletlenül a görög edző kért először időt. Sebgyógyításra jó volt, hiszen zárkóztak a piros-kékek, viszont a szlovének szélső ütője, Monika Potokar sziporkázott, így a különbséget nem sikerült csökkenteni, a szlovének fordultak előnnyel. A Vasas amerikai átlójától, Taylor Bannistertől nem jöttek nagy bombák, az első játszmában abszolút hiánycikknek számított.

Csak emlegetni kellett – no, meg a közönségnek biztatnia –, hiszen a második felvonásban jöttek azok a bivalyerős ütések. Feléledt a magyar csapat, még a Julia Bojkót eltalált labda sem zavarta meg a lányokat, küzdöttek tovább, sikerült a blokkjátékot és a nyitásfogadásokat feljavítani. Jót tett a váltás liberó poszton, Juhár Dalma állt be, illetve Zernovic Mária is remekelt.

A jól elpuffogtatott közhely szerint a lélektani előny a Vasasnál volt. Tényleg ez az igazság, ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a harmadik szettben edzőjátszmát tartottak, ahol a Maribor játéka csak nyomokban tartalmazott pontokat. A szlovének mestere, Bruno Najdic – ellentétben a piros-kékek edzőjével – nem rotálta nagyon a csapatot, a liberó mellett mindössze két játékos lépett pályára a mérkőzésen.

A negyedik játszma az elsőt idézte, szerencsére azonban nem tartott ki nyugati szomszédunk lendülete, a vége kifejezetten szorosan alakult, hiszen huszonöt ponton belül sem tudták eldönteni a játszma győztesét. A szlovének két rontott nyitása után mérkőzéslabdához jutott a Vasas. A Maribor kért időt, miközben a hangszórókból az Imagine Dragons Beliver című dala szólt... A lányok hittek magukban, a Branik rosszat nyitott, így 2018 után döntös magyar együttes a Közép-európai Liga döntőjében. A Vasas az alapszakasz-győztes Calcit Kamnikkal, találkozik, miután a szlovének a házigazda Schwechatot győzték le.

A döntőt csütörtökön 13 órától rendezik.

RÖPLABDA, Női Közép-európai Liga, négyes döntő, Bécs, Posthalle
Elődöntő
VASAS ÓBUDA–Branik Maribor (szlovén) 3–1 (–21, 19, 13, 26)
Bécs, 150 néző. V: Petsche (osztrák), Viktoríni-Lisá (szlovák).
VASAS: BOJKO 7, Papp 2, BANNISTER 24, TÖRÖK 7, Abdülazimova 9, Király-Tálas 2. Csere: Bamba, Juhár (liberó), Vezsenyi 1, ZERNOVIC 10, Fábián 3, Kalicsanin 4.
Edző:
Janisz Athanaszopulosz
MARIBOR: Bracko 6, GRADISNIK KLANJSCEK 14, POTOKAR 11, Velikonja Grbac 11, Pogacar 3, LORBER FIJOK 16. Csere: Cikac (liberó), Augustinovic 1, Galic.
Edző: Bruno Najdic
Az eredmény alakulása. 1. játszma: 1:4, 4:10, 8:13, 14:17, 16:21. 2. játszma: 2:4, 9:7, 13:13, 17:19, 19:22. 3. játszma: 3:0, 9:4, 14:8, 21:12. 4. játszma: 4:5, 7:10, 10:16, 17:17, 22:22
MESTERMÉRLEG
Janisz Athanaszopulosz:
– Néha – például az első és a negyedik szettben – nem úgy játszottunk, ahogyan kellett volna, talán kicsit túl görcsösek voltunk. Szerencsére ötödik játszmára nem került sor. Harcoltak, küzdöttek a lányok, nagyon örülök a győzelemnek.

A másik elődöntőben
OK Calcit Kamnik (szlovén)–SVS Post Schwechat (osztrák) 3:2 (22, 7, –23, –20, 11)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik