Így éltük meg 2020-at: Ruhástól a Lupa tóban – új királynők a strandon

Vágólapra másolva!
2020.12.29. 17:28
null
A "fantasztikus" négyes: Adrian Pricop, Vaida Beáta, Vecsey Fanni és Karádi Zoltán (fotók: Beach Volleyball Hungary)
2020 nem az az év lesz, amire jó szívvel gondolunk vissza. Mégis történtek olyan „pici (sport)csodák”, amelyek szebbé tették a hétköznapokat. A Nemzeti Sport Online néhány munkatársa vállalkozott arra, hogy ezeket megossza olvasóinkkal az esztendő utolsó napjaiban. Ezúttal Karádi Zoltán meséli el, hogyan került ruhástól a Lupa tóba az augusztusi strandröplabda országos bajnokság döntője után.

„Egy sikeres strandröplabda pároshoz legalább négy ember kell. Két jó játékos mellett ugyanis egy remek edzőre is szükség van, de nem árt egy lelkes, agilis menedzser sem.”

Ha nem is mindennapos, de azért előfordul, hogy egy sportújságíró sportvezetőként is tevékenykedjen. Lassan három évtizede vagyok már sportújságíró, de idővel szükségem volt új impulzusokra, új kihívásokra.

2015-ben alapítója voltam és azóta is vezetője vagyok a Gödöllői Röplabda Club strandröplabda szakosztályának. Olyan versenyzők szerepeltek a GRC színeiben mint Lutter Eszter, aki Lakatos Enikővel, a sorozatban négy országos bajnoki címet szerzett, majd Szombathelyi Szandrával újabb kettőt, s a sorozatban megszerzett hat ob-győzelem rekord a sportág hazai történetében. A klub első ob-fordulós sikerét az Exatlon Hungary 2020 harmadik helyezettje, Szabó Dorka szerezte, de például a 2017-es Survivor egyik főszereplője, Czene Adrienn is az egyesület versenyzője volt.

A két versenyző 2020-as mérlege: nyolc tornagyőzelem, köztük két ob-forduló és a nagydöntő, utóbbiakat veretlenül nyerték meg
A két versenyző 2020-as mérlege: nyolc tornagyőzelem, köztük két ob-forduló és a nagydöntő, utóbbiakat veretlenül nyerték meg

A klub azonban nem csak a felnőttek között, hanem az utánpótlásnevelésben is jeleskedett: az elmúlt három évben a korosztályos versenyeken is sikerült öt országos bajnokságot nyerni, de amire még ennél is büszkébb vagyok, az a tavalyi szicíliai középiskolai vb, ahol a gödöllői lányok szerezték meg a sportág első magyar világbajnoki címét.

A fiatalok között 2016-ban kitűnt egy 13 éves játékos, aki aztán már első strandröplabdás évében ezüstérmes lett az U14-es strandröplabda bajnokságon, összesen pedig hatszor indult korosztályos ob-n, s mindannyiszor legalább az ezüstéremig jutott.

Hogy Vecsey Fanni mekkora tehetség, azt jól mutatja, hogy 14 évesen bemutatkozott, később pedig alapembere lett a gödöllőiek élvonalbeli felnőtt teremröplabda-csapatának, emellett pedig vezéregyénisége volt az egy évtized után a 2018-as ifjúsági Európa-bajnokságra kijutó válogatottnak.

A 2017-2018-as bajnokságban Lutter Eszternek is csapattársa volt Gödöllőn, s ő mondta róla: „Zoli, ha egy ilyen tehetség, mint Fanni egyszer úgy dönt, hogy kijön a teremből és strandröplabdázó lesz, akkor tedd össze a kezed...”

16 éves sem volt, amikor egy bokasérülés után – szülei teljes támogatásával és egyetértésével – úgy döntött: a továbbiakban strandröplabdázni akar. Még azon a nyáron kijutott az U18-as Európa-bajnokságra – egyedüli magyarként szerepelt terem- és strandszakágban is világversenyen –, s a még nála is egy évvel fiatalabb Vasvári Zsófival minden idők legjobb magyar Eb-helyezését elérve a nyolcadik helyen zárt.

Idén egy másik nagy tehetséggel, a 16 éves Gubik Hannával készült együtt, azonban a nyár elején váratlan dolog történt...

 

Januárban a női terembajnokságban szereplő debreceni Eötvös DSE leigazolta az akkor még 22 éves, román színekben U22-es Eb-ezüstérmes és World Tour-győztes és négyszeres román bajnok strandröplabdázó Vaida Beátát, aki aztán az itteni körülményeket látva úgy döntött: edzőjével, Adrian Pricoppal együtt Magyarországra teszi át székhelyét.

Vaida Beáta négy román bajnoki cím mellé begyűjtötte az első magyart is

Egy vérbeli strandröplabda menedzser ekkora lehetőséget nem hagyhat kihasználatlanul. Azonnal lecsaptam rájuk és több próbaedzést, „castingot” is szerveztem, ahol megismerhették a hazai mezőny színe-javát, és kiválaszthatták a nekik legjobban tetsző partnert.

Fannira esett a választásuk, s bár az első közös versenyükön még nem sikerült bejutniuk a legjobb négy közé, néhány nappal később már megnyerték első trófeájukat. Ezt további hét tornagyőzelem követte, köztük az országos bajnokság két fordulója és nagydöntője. A három ob-versenyen mind a 15 mérkőzésüket megnyerték, s mindössze egyetlen szettet veszítettek.

Igaz, azon az ominózus mérkőzésen, a csepeli ob-forduló döntőjében közel álltak a vereséghez, mert a harmadik játszmában Juraszik Patrícia és Villám Lilla (ellenük buktak el az első versenyükön is) 13:9-re is vezetett már ellenük, 14:12-nél pedig két mérkőzéslabdájuk volt. Bea és Fanni azonban innen is fordítani tudott, és végül az idény talán legjobb mérkőzésén 18:16-ra hozták a döntő játszmát.

Ehhez képest a döntő a Lupa Beachen már sétagaloppnak tűnt az előző két idényben ezüstérmet szerző Háfra Dominika és új párja, Nagy Eszter ellen. Fanni 17 évesen és egy hónaposan minden idők legfiatalabb felnőtt magyar strandröplabda bajnoka lett, Bea pedig a négy román bajnoki cím mellé begyűjtötte az első magyart is.

Én pedig az Eötvös DSE vezetőjével, Szombathy Andrással egyetemben az új királynők tiszteletéreruhástól csobbantam bele a Lupa tóba (aki kíváncsi a produkcióra, a linkre kattintva meg is nézheti).

Az év elején úgy gondoltam, hogy az olimpia lesz majd számomra az év fő sporteseménye, a járványnak köszönhetően azonban a strandröplabda ob lett az. Remélem 2021-ben már tényleg Tokióban lesz a legfontosabb verseny, azonban abban bízom, hogy 2024-re sikerül összekötni a kettőt, s újabb történelmi sikert elérve a magyar lányoknak szurkolhatok majd a párizsi olimpia strandröplabda-versenyein.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik