Jön a meccsek meccse

168774 168774168774 168774
Vágólapra másolva!
2015.01.09. 09:01
Vasárnap újra derbitől lesz hangos az olasz főváros. Összecsap egymással az AS Roma és az S.S. Lazio. Ráadásul a bajnokság második illetve...

Vasárnap újra derbitől lesz hangos az olasz főváros. Összecsap egymással az AS Roma és az S.S. Lazio. Ráadásul a bajnokság második illetve harmadik helyezett csapata feszül egymásnak, ami külön pikantériát ad ennek az amúgy is felfokozott hangulatú mérkőzésnek. Derby della Capitale, mi kellhet ennél több egy romanistának? Egy sima hazai győzelem talán…

De nézzük is gyorsan, mire lehet számítani majd a hét utolsó napján, délután háromkor megkezdődő találkozón. Bár a két csapat között kilenc egység a különbség, mégis a dobogó második és harmadik fokán helyezkednek el, egyrészt ez azért fontos, mert az AS Roma üldözi az északi óriás Juventust, míg a másik oldalon, a strandkorlát-kéket Bajnokok Ligáját érő bronzéremről ácsingóznak. Semmilyen körülmények között nem tud unalmas lenni egy derbi, de ebben a leosztásban talán még kiemelkedőbb lesz.

Nem túlzottan elmerülve a statisztikai adatokban, de ez lesz a 149. tétmérkőzése a két csapatnak egymás ellenében. (ha a barátságos mérkőzéseket is figyelembe vesszük 171. alkalom lesz, amikor ez a két csapat labdarúgó mérkőzést játszik (az adatok a zerozero.pt, illetve a wikipedia.it oldalról származnak) Némi AS Roma fölény mutatkozik az összesített állás alapján, de ez vajmi kevés lesz vasárnap. A fogadóirodák oddsai szintén hazai győzelmet prognosztizálnak, 2,1/3,3/3,75-s arányban. Szuper, ezzel sem megyünk túl sokra. Aktuális, erre az idényre bontott adatokat ebben a posztban találtok.

A tavalyi kiírás negyedik játéknapján, szeptemberben Balzaretti és Ljajic góljaival az AS Roma nyert, míg a visszavágón tavaly februárban egy gól nélküli döntetlent láthattunk. De ez már a múlt. Ebben a szezonban Stefano Pioli kiváló munkát végez a világoskékekkel. Az elmúlt öt mérkőzésükön négy győzelmet arattak, és mindössze az Inter ellenében kellett egyetlen ponttal beérniük. Kiváló mutatók, kár lenne tagadni. Ezzel szembe Garica mester, bár rendre hozza az eredményeket, valahogy dadogósabbra vette mostanában a figurát. A Sassoulo és Milan elleni döntetlenek kiábrándítóak voltak, és a BL szereplés sem jött össze elsőre. Viszont két nagyon fontos idegenbeli győzelem is született az elmúlt öt mérkőzésen. (Udinében és Genovában nyerni valóban nem egyszerű, ahogy Totti is fogalmazott)

Aztán van még egy Felipe Anderson nevezetű ifjú brazil, aki mellett szó nélkül megint csak nem lehet elmenni. A 93-as születésű brazil középpályás Candreva kiesésével került képbe, viszont olyan játékot produkált az elmúlt mérkőzéseken, hogy könnyen kiszoríthatja az olasz válogatott csapattársát. Fájon ezen Pioli feje. Nem túldicsérve a Laziot, de a Sampdoria ellen mutatott játék és az elmúlt hetek eredménye alapján egyértelmű fejlődést tapasztalható ősi riválisunk háza táján.

Most már foglalkozzunk a saját csapatunkkal. Nézzük, mire számíthatunk Garcia mester fiaitól ezen a napsütéses vasárnapon. Keita és Gervinho ugye Afrika Kupázik, sok sikert nekik. Ljajic sérülése várhatóan rendbe jön a hétvégére, így játékra alkalmas állapotban lesz/lehet a házi gólkirályunk. Ez nagyon jó hír. Sérülések ügyében még annyi, hogy Balzaretti és Castan biztosan nem lép pályára továbbra sem, visszatérésüket nagyon várjuk.

A védelemben Holebas, Manolas, Astori helye nálam biztos, ezen kívül Maicon vagy Torosidis lehet a negyedik ember, ezt majd Garcia eldönti. Valószínűleg Maicon fog kezdeni. Középpályán biztos Nainggolan helye, mivel Ő pihent Udinében. Rajta kívül Pjanic és DDR az, aki pályára léphet, de itt bezavarhat az egyre jobb teljesítményt nyújtó Strootman. Nehéz lenne eldönteni, hogy kit szorítson ki a holland, hiszen De Rossi védőmunkája aranyat érhet egy ilyen kiélezett mérkőzésen. Meglátjuk.

Elöl újabb kérdőjeleket vizionálok, Totti kezdőként szinte biztos. Egy ilyen fontos meccsen bátor dolog lenne pihentetni a kapitányt. Rajta kívül az egyre jobb Iturbe az, aki szerintem bevetésre kerül, harmadik támadónak én Florenzit küldeném ki, aki talán a legtöbbet tudna segíteni az Anderson elleni védekezésben. Persze ez így nagyon egyszerűen hangzik, gondolom Garcia agyal valami meglepetésen. Kíváncsian várom, milyen kezdőt jelöl majd vasárnap, hiszen Ljajic felépülése nagyban befolyásolhatja a dolgokat.

A mérkőzést Orsato vezeti, akit előre nem szívesen jellemeznék. Majd a lefújást követően kielemezzük, mennyire nyúlt bele a mérkőzésbe, vagy volt korrekt. Amit még nem hagynék szó nélkül, az a forduló záró mérkőzése. A Juventus Nápolyba utazik vendégjátékra, ami ugyancsak rangadó. Benitez nagyon érzi az ilyen típusú mérkőzéseket, remélem okoz némi fejfájást Allegrinek, úgy ahogy tette ezt a haknimeccsé degradált Szuperkupa döntőn is.

Kiélezett küzdelemre, hangos csontzenére számítok, ahol apróságokon múlik majd a három pont sorsa. Egy korrekt játékvezetés mellett, némileg esélyesebbnek tartom az AS Roma csapatát, de a fociban minden megtörténhet, és annak az ellenkezője is. Hajrá Roma, hajrá olasz foci!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik