MTI 2016.08.11 04:28 Frissítve: 2016.08.11 07:58

Rio 2016: Ez egy nagyon nehezen megnyert olimpiai arany volt – Szilágyi

Annak ellenére, hogy fokozatosan javuló teljesítményt nyújtott, és az elődöntőben, illetve a döntőben már rendkívül imponálóan vívott, Szilágyi Áron úgy érezte, nagyon nehezen nyerte meg a kardvívás aranyérmét a riói olimpián.

Szilágyi Áron a második olimpiai aranyérmével (Fotó: Szabó Miklós)

 

HOMER NEM CSALÓDOTT A DÖNTŐ ELVESZTÉSE MIATT
Daryl Homer az ötkarikás játékok honlapjának elmondta: nagyon sokat dolgozott, hogy a tavalyi világbajnoki ezüstérme után ismét dobogóra állhasson, és mivel ez sikerült, nem csalódott a döntő elvesztése miatt.

„Négyéves utazás végén érkeztem el ide, és nagyon örülök annak, amit elértem. Örülök, hogy nagyon magas szinten vívtam. A nap elején azt mondtam, ha mindent kiadok magamból, akkor bármi történik, elégedett leszek” – nyilatkozta.
Hozzátette: a Szilágyi elleni döntőben némileg tompa volt és túlságosan védekező felfogásban vívott.

„Ez egy nagyon nehezen megnyert olimpiai arany volt. Fizikailag és mentálisan is rettenetesen elfáradtam, kiadtam magamból a maximumot. Nehéz pillanatokat kellett megoldanom, nehéz helyzeteket már a második mérkőzéstől kezdve – nyilatkozott a vegyes zónában az eredményhirdetése után. – Talán most nem voltam olyan állapotban, mint Londonban, de a küzdeni tudással, a tudatos koncentráció erősítésével és jó taktikaválasztással sikerült megoldanom az asszókat.”

Ugyanakkor ő is úgy vélekedett – mint ahogy az külső szemlélő számára is érzékelhető volt –, hogy asszóról asszóra javult fel.

„A másodikban leesett rólam egy teher. Aztán nehéz helyzet elé állítottak, hiszen öt-tíz perccel a megnyert asszóm után már állhattam is föl a negyeddöntőre. Sikerült összekapnom magam, sikerült úgy koncentrálnom, mintha most keltem volna ki az ágyból és friss lennék. Ezek után már az ott mutatott teljesítményemmel is elégedett lehettem. Az elődöntőben már jó, időnként szép tusokat is tudtam adni. A döntőre jó taktikát választottunk, amely mindent vitt” – mesélte.

„ÁRON KIIRTOTTA A FEJÉBŐL A GONDOLATOT, HOGY VESZÍTHET”
Edzője, Decsi András nem aggódott akkor sem, amikor nehezebb helyzetbe került az immár kétszeres olimpiai bajnok kardozó.

Az amerikai Daryl Homerrel szemben elért 15:8-as eredmény ellenére szerinte nem volt könnyű a döntő.

„Olyan stratégiát kellett választani, amellyel az ellenfelem roppant dinamikus és agresszív vívását már a pást közepén, rögtön a rajt után meg tudom törni, hogy ne tudja kialakítani a helyzeteit” – mondta.

Amikor a négy évvel ezelőtti döntőről, illetve a kettő összehasonlításáról kapott kérdést, úgy fogalmazott: „Én Londonban olyan állapotban vívtam az olimpiai döntőben, amilyen lehet, hogy nem lesz még egyszer a pályafutásom során. Ez most nem ilyen volt. Most sokkal tudatosabbnak kellett lennem, sokkal több energiámat vitte el az, hogy ne figyeljek a közönségre, hogy csak a következő tuson járjanak a gondolataim.”

Hozzátette, edzője, Decsi András mindig megnyugtatta őt, amikor kinézett rá, mindig felhívta a figyelmét, hogy csak a következő tus számít.

Az őszi edzőváltásról – arról, hogy Somlai Bélától eljött és Decsivel folytatta a felkészülést – azt mondta, korábban is azt nyilatkozta: beszéljenek majd az eredmények.

„Úgy gondolom, hogy Decsi Andrissal jól megértjük egymást, harmonikusan tudtunk együtt dolgozni, és csodálatos, hogy egy ilyen jó felkészülés, amelyben tényleg jól éreztem magam nap mint nap az edzéseken, egy aranyéremmel is párosult a végén. Ugyanakkor korábbi edzőmnek, Somlai Bélának és nevelőedzőmnek, Gerevich Györgynek is nagyon hálás vagyok. Nélkülük nem lennék az a vívó, aki most vagyok.”

Arra a kérdésre, mit szól, hogy a Vasas ennyire előkelő helyen áll az éremtáblázaton, a büszkeséget említette először, majd úgy folytatta: „Azt hiszem, Magyarországnak és a Vasasnak is az ötödik aranyérmét szereztem ezen az olimpián. Hihetetlen egy olyan klubban sportolni, amelyikben tényleg családias a hangulat. Én kilencéves koromban ott kezdtem el a vívást, örülök annak, hogy már Tokióig megvan a szerződésem, és büszke vasasosként hordom ezt az aranyérmet.”

Szilágyi a címvédéssel a férfi kardozók egy szűk körű társaságához csatlakozott.

„Eljátszottam a gondolattal, hogy milyen csapathoz tartoznék, ha megnyerném a második olimpiai aranyérmemet” – utalt arra, hogy a férfi kardban a duplázás előtte csak négy sportembernek, Fuchs Jenőnek, Kárpáti Rudolfnak, a szovjet Viktor Krovopuszkovnak és a francia Jean-Francois Lamournak sikerült. – Örülök, hogy ezt a magyar hagyományt feleleveníthettem, nagyon büszke vagyok természetesen. Rengeteg olimpiai bajnoka van a mi sportágunknak, és szerintem fontos a hagyományokat őrizni, emlékezni az ő sikereikre.”

2017.04.12 18:40:44

Rio 2016 EDUARDO PAES

Rio de Janeiro korábbi polgármesterének exkluzív írása a 2016-os nyári játékok hatásairól.

2016.09.16 09:07:14

Rio 2016 nemzetisport.hu

Takács Károly üzenete ma is érvényes: „Tanuljanak meg akarni, mert akarni annyit jelent, mint célt érni.”

2016.09.10 16:30:27

Rio 2016 nemzetisport.hu

„Azt hiszem, csodálatos, hogy meg tudom mutatni a képeimmel, miként érzékelem a világot.”

2016.08.30 22:12:45

Rio 2016 nemzetisport.hu

Hosszú Katinka, Szilágyi Áron, Szász Emese és Kapás Boglárka is ellátogatott a szalonba. (x)

2016.08.30 16:06:20

Rio 2016 nemzetisport.hu

„Ez sosem sikerülhetett volna édesanyám mérhetetlen szeretete és támogatása nélkül.”