Vízi hulla a gyanús tisztaságú öbölben: itt úszik Risztov és Olasz az olimpián

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.08.15. 08:29
null
Egy hete így nézett ki a Guanabara-öböl – kijjebb, a Copacabana partszakasza azért jóval tisztább (Fotó: Action Images)
Kevés dologról született annyi – és annyi elmarasztaló hangú – újságcikk a riói olimpián, mint az ötkarikás versenyekre használt vizek minőségéről. Az evezés és a kajak-kenu (Lagoa), a nyílt vízi úszás (Copacabana Forte) és a vitorlázás (Marina da Glória) helyszíne egyaránt megkapta a magáét, a versenyzői visszajelzések pedig szintén kevéssé biztatóak. A Copacabana erődjénél Olasz Anna és az olimpiai címvédő Risztov Éva versenyez hétfőn – reméljük, a vízi hullára senki nem lel rá, bár azt a legnagyobb jóindulattal sem állíthatjuk, hogy a vízzel minden rendben van.

Mi a baj a vízzel? Leginkább a minősége. Lépten-nyomon tapasztaljuk a riói nyitott csatornázás szépségeit, az olimpiai falu és az Olimpiai Park közelségében is igen erős szagok szoktak néha terjengeni, és mi a város tehetősebb, rendezettebb, déli szektorában vagyunk általában. Csordogálnak, bűzölögnek – és számon sem lehet tartani, annyi van belőlük.

Rio de Janeiro földrajzi és társadalmi sajátosságai – meghökkentően meredek dombok és hegyek, és az azokra felkúszó, zsúfolt, szűk utcájú negyedek – egyáltalán nem könnyítik meg a csatornázást. A Guanabara-öbölbe iszonyatos mennyiségű szennyvíz kerül, a favelák jó részében ki sincs építve rendes csatornahálózat.

A riói olimpia egyik legnagyobb öröksége pont az lett volna, ha elkezdik rendezni a helyzetet, de vagy a pénz, vagy az akarat hiányzott, és nem sikerült elérni azokat a célokat, amelyeket kitűztek a tisztítási projektben. A brazil televízió egyik riportja szerint másodpercenként 8200 liter kezeletlen szennyvíz ömlik az öbölbe, az AP hírügynökség riportjai pedig riasztó szennyezettségről számoltak be. Az egyik szerint annál a szintnél, amelynél egy dél-kaliforniai strand vízminőségét kockázatosnak ítélik meg, 1.7 milliószor több, potenciálisan betegséget okozó organizmust találtak a riói vízben.

Nem hangzik jól, annyi biztos.

Milyen most a víz? Ha nagyon gonoszok akarnánk lenni, azt mondanánk, hogy eddig kizárólag a nagy olimpiai versenyuszoda vizével nem volt gond az olimpián. Az összes nyílt vízi helyszínnel voltak minőségi fenntartások, a Maria Lenk uszoda vize pedig emlékezetes módon bezöldült sorozatos rendezői bakik után. Az olimpia honlapján külön menüpont van a nyílt vízi versenyek vízminőség-ellenőrzésére. Ezek szerint (csodák márpedig vannak) a Marina da Glória, a Lagoa és a Copacabana Forte is a „pont alkalmas" kategóriába esik. Csak annyit tennénk hozzá, hogy mi is ezt mondanánk...

És tényleg ilyen? Szeretnénk elhinni, hogy igen. Mindenesetre már több olimpikon jelezte, hogy azért ez nem az igazi, többek között a magyar vitorlázónak, Berecz Zsombornak is voltak gondjai. Igaz, sokan azt is kijelentették, nem félnek a víztől, minden nyílt vízi sportban vannak kockázatok, hasonló problémákkal más országokban is küszködnek. Berecz beszámolóját azért érdemes idézni:

Egyszer benyeltem egy korty vizet, utána elég rosszul voltam, a második futam előtt kicsit öklendeztem is, de ezen túltettük magunkat."

Megbetegedett már valaki a víztől? A belga küldöttség állítása szerint igen: vitorlázójuk, Evi Van Acker, London olimpiai bronzérmese. Egyelőre ő az egyetlen, aki megbetegedésről tett jelentést.

Risztov Éva a helyszínről: „Még nem voltam a nyílt vízi pályán, mert most kezdik még összerakni. Addig remélem, a vízi hulla többi részeit is megtalálják, mégis elég rosszul festene, hogy úszás közben én jeleznék, halló, itt van a karja, amit keresnek. Már ha hinni lehet a híreknek, bár remélem, az egész csak túlzás. Egyébként én vagyok a Google Mapsen a Copacabanán legtöbbet sétáló ember lenyomata, mert azért nézegettük a helyszínt."

Milyen vízi hulláról beszél Risztov? A szóban forgó tetemet, illetve egyes részeit (egy lábat és egy másik testrészt) pont a Copacabana zónájában találták meg, bő egy hónappal az olimpia előtt. Bővebbet nem tudunk, de a katonai rendőrség sem.

Milyen lesz a pálya? Az Open Water Swimming szerint kihívásokkal teli: a Copacabana és Ipanema partszakaszok által óvott rajt- és célterület védett és várhatóan nyugodt vizeket kínál, kifelé a nyílt óceánra viszont ez nyilván nem mondható el. Hétfőn, a verseny napján az elmúlt napok legmelegebb időjárása, 33 fok várja az úszókat, csapadék nem várható, a szél 8-10 km/óra.

Mikor lesz a verseny? Helyi idő szerint 9 órától (közép-európai idő szerint 14 óra) lehet figyelemmel kísérni Risztov Éva és Olasz Anna 10 kilométeres versenyét,

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik