NS Hosszabbítás: „Zika-vírus? Kicsit felfújt ügy”

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.08.05. 22:55
null
dr. Balogh Péter (Fotó: Szabó Miklós)
Dr. Balogh Péter, a MOB orvosi bizottságának elnöke a magyar küldöttség vezető csapatorvosaként van kinn Rióban, és kollégáival együtt nem csupán a 160 sportoló testi egészségéről, hanem megfelelő pszichés állapotáról is gondoskodik. Annak ellenére, hogy több sportág kivitte a saját sportpszichológusát.

– Megcsípett egy szúnyog idekint – kell aggódnom a Zika-vírus miatt?
– Azért ez kicsit felfújt ügy – válaszolta Dr. Balogh Péter. – Ha valaki esetleg meg is fertőződik, amire elég kicsi az esély, nyolcvan százalék a valószínűsége, hogy semmit sem vesz észre belőle, és húsz, hogy enyhe hőemelkedéssel járó pár napos rosszullétet kell elviselnie. A nőknél valóban fennáll a születendő gyermek kisfejűségének veszélye, de közben az öt magyarországi Zika-pozitív esetből négyszer egészséges magzat született. Ilyen kockázatú betegségből van még jó néhány. És ha valaki gyermeket szeretne mindjárt Brazíliából hazatérve, nincs más dolga, mint elmenni egy szerológiai vizsgálatra, ahol igazolják, hogy nem fertőzött – vagy várni hat hónapot. Ennyi ez, de természetesen azt is megértem, aki nőként különösen óvatos a Zika-vírussal kapcsolatban. Mi mindenesetre kétszer is tartottunk tájékoztatót a sportolóinknak az itteni egészségügyi kockázatokról, mert az információhiány talán a legnagyobb baj ebben a helyzetben.

– Mennyire vannak védve a magyar sportolók?
– A hepatitis A és B elleni oltást a delegáció minden tagja megkapta. A tífusz azokra jelent veszélyt, akik élővízzel érintkeznek, mint a kajakosok, vitorlázók, nyílt vízi úszók – őket ezek ellen is beoltottuk. A sárgaláz és a malária ellen csak azoknak kellene oltás, akik a belső, őserdei területekre mennek.

A magyar küldöttség vezető csapatorvosával a helyszínen készült interjú teljes szövegét a Nemzeti Sport szombaton megjelenő, Hosszabbítás című mellékletében találják.

És még olvashatnak arról, hogy…

Fábián László, a magyar olimpiai csapat vezetője szerint az lenne a legjobb, ha semmi váratlan nem történne a riói játékok tizenhat napja alatt;
– A brazilok úgy tartják: „Isten hét nap alatt teremtette a világot, de a nyolcadik napon csak Rio de Janeirónak szentelte magát”. A Cidade maravilhosa, vagyis a Csodálatos város valóban lélegzetelállító látványosságairól, a Megváltó Krisztus szobrától a Cukorsüveg-hegyen át a Tijuca esőerdőig mindent megtudhat infografikánkból a XXXI. nyári olimpiai játékok kulisszájáról;
– Akik két vállra fektették a világot: az egyaránt rengeteget fogyasztó Sike András és a magyar birkózás eddigi utolsó aranyérmét szerző Majoros István ötkarikás sikerének története.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik