Hosszú Katinka: Sokan mondják, hogy őrültek vagyunk

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.08.17. 14:50
null
Hosszú Katinka és Shane Tusup nyerő párost alkot (Fotó: Szabó Miklós)
Hosszú Katinka és edzője, Shane Tusup egy éremmel már elégedett lett volna a riói olimpián, a három arany- és egy ezüstérmet hozó parádés szereplésre pedig csak titkon számítottak. Az úszó a Nemzeti Sportnak adott interjúban elmondta, mindegyik döntőre úgy állt oda, mint bármelyik versenyre – ez a titka.
Nehéz lehet megélni, hogy pályafutása legnagyobb sikereit éri el, beteljesíti élete álmát, és nem oszthatja meg a szüleivel, a családjával.

Nem könnyű – válaszolta Hosszú Katinka a Nemzeti Sportnak adott interjúban. – Amíg be nem fejeződtek a versenyek, egyszer tudtam két puszit váltani anyukámmal, ez volt minden.

De legalább az éremátadás során mindig jól látta őket a dobogó tetejéről.
Igen, nekik integettem egyfolytában! Pedig előzetesen aggódtam egy kicsit, milyen hatással lesz rám, hogy itt vannak, mert eddig sosem volt ilyen, de minden tökéletesen alakult, így volt teljes ez az olimpia – velük.

Elsőre mit jelent önnek ez a három arany- és egy ezüstérem? Megkönnyebbülés, hogy végre megvan? Elégtétel azokkal szemben, akik leírták? Visszaigazolás, hogy jó úton jár?
Büszkeség, hogy képes vagyok erre. Imádok úszni, és ha nem is sikerült volna úgy ez az olimpia, ahogyan szerettem volna, a pályafutásom már így is kerek, többet értem el, mint valaha gondoltam volna, többet kaptam az úszástól, mint remélhettem. Úgyhogy most csak annyi dolgom volt, hogy idejöjjek és versenyezzek – és ezt sikerült is megvalósítanom. Végig arról beszéltünk Shane-nel, hogy ez a titok nyitja.

Nagy változás az ön esetében, hogy képessé vált kizárólag a pozitívumokra fókuszálni, és mindenből azt leszűrni, hogy mitől kiváló úszó.
Ez így igaz. Nagyon sokat elemeztük Shane-nel, hogy milyen hozzáállásra van szükségem, meg kellett tanulnom, hogy milyen mentális állapotban vagyok képes a legjobb teljesítményre. Meg kellett találnom a számomra legjobbat.

Hamar rájött, hogyan kell ezt elérni?
Rengeteg versenyen indultam az utóbbi négy évben, próbálkoztam, kísérleteztem, és még a mai napig is van, hogy nem jön össze. Közvetlenül az olimpia előtt elmentem a francia bajnokságra, és azt terveztem, hogy négyszáz vegyesen úszom egy négy perc harminc másodperc körüli időt – négy harmincöt lett belőle. Ott szúrtam el, hogy mindent bele akartam adni, azt akartam, hogy fájjon a vége, teljesen besavasodjanak az izmaim – teljes erőből úsztam. A savasodás össze is jött, de a mozgásomon látszott, hogy valami nem oké, vergődöm ahelyett, hogy csak könnyedén siklanék. És ilyenkor Shane látja kívülről, ahogyan úszom, én meg tudom, hogy milyen gondolatokkal ugrottam be a vízbe, összerakjuk a kettőt és levonjuk a tanulságot – például azt, hogy az olimpián ilyet ne csináljak majd. Számtalan hasonló eset előfordult már! Shane néha már azt is tudja az úszásom láttán, hogy egy-egy tempónál mit gondolok.

Jól értem, hogy folyamatosan át kell vernie saját magát, és az úszáshoz leginkább megfelelő gondolatokat és érzéseket elültetnie a saját fejében minden verseny előtt?
Tulajdonképpen erről van szó. Butítanom kell saját magamat úszás előtt. Hiába tudom, hol vagyok, mi a tét, ki mire képes az ellenfelek közül, hiába van meg a rálátásom mindenre így a negyedik olimpiámon – ez már majdhogynem hátrány. Úgyhogy azt mondogattam magamnak, hogy ez is csak egy verseny, embert nem érdekel, hogy szerepelek, csak ússzam le ezt a négyszáz méter vegyest, semmi más nem számít. Pedig közben nyilván az olimpián vagyunk, és mindenki azt nézi, hogy Hosszú Katinkának összejön-e, vagy nem.

Vagyis úgy úszta a világcsúcsot, hogy sikerült teljesen elfelejtenie, hol is van?

– Pontosan! Akkor már egy hete abban az uszodában, azon a pályán tréningeztem, mindig versenyidőpontban, mindig, mindent ugyanúgy csinálva. És amikor eljött az idő, úgy sétáltam ki a négyszáz vegyesre, mintha megint csak mennék egy iramot az edzésen, ahogyan begyakoroltuk. Mindig ugyanúgy zenét hallgatok, ugyanúgy rakom le a cuccaimat, ugyanúgy igazítok a rajtkövön – bárhol lehettem volna. És így is úsztam le háromszázhetvenöt métert.

Az utolsó huszonötön mi történt?

Ott eszembe jutott, hol vagyok, ráadásul az utolsó hosszon láttam Shane-t ugrálni a parton, márpedig ha nem nagyon jó az időm, akkor nem szokott ennyire ugrálni – akkor belül lehetek a világcsúcsrészidőn, mert különben inkább csak integetne. Bevillant, hogy úristen, meg fogom nyerni az olimpiát, majd azonnal elkezdtem mondogatni magamban, hogy „Koncentrálj! Koncentrálj!” – ott fordult meg a fejemben először, hogy mi is történik velem egyáltalán. Aztán már minden ajándék volt: száz háton például nem voltam még bronzérmesnél jobb világbajnokságon, szóval a sima döntőbe jutással sem lettem volna elégedetlen, de a rajtkövön eszembe jutott, hogy mellettem Kathleen Baker egy olyan versenyen úszott először egy percen belül, amelyet én nyertem, és utána meg is köszönte, hogy húztam őt – akkor most tőle kéne félnem? Nem féltem. Senkitől.

Tényleg mindenre felkészültek az edzőjével. Egyébként is az a legérdekesebb az önök történetében, hogy milyen tántoríthatatlanul járják a saját útjukat, és nincs olyan isten, hogy eltérjenek tőle.
– Az biztos! Erre mondják sokan, hogy őrültek vagyunk, de kattantnak kell lenni ahhoz, hogy valaki leszegje a fejét, és ezt, így csinálja, ahogyan mi. A tüzes falon is átmentünk volna, ha azt tartottuk volna eredményesnek.

És az elmúlt négy évben soha, egy pillanatra sem fordult meg a fejükben, vagy akár csak az önében, hogy nem jó ez az irány?
Nem. Soha. És folytatjuk ezután is – két napot azért eltöltöttem edzés nélkül, de többet nem. A kétszáz hát ezüstérme ezért is jött jól: motivál, hogy van még miért dolgoznom, van még min javítanom.

A TELJES INTERJÚT, AMELYBEN HOSSZÚ KATINKA BŐVEBBEN IS BESZÉL MENTÁLIS FELKÉSZÜLÉSÉRŐL, ELOLVASHATJA A NEMZETI SPORT SZERDAI SZÁMÁBAN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik