Jari-Matti Latvala nagy előnnyel vezet, Sébastien Loeb kiesett

HARANGI LÁSZLÓHARANGI LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2008.02.08. 21:16
Az 57. Svéd Rali második napján több meglepetés is történt. A világbajnoki címvédő Sébastien Loeb (Citroën C4 WRC) hibázott, és bár a viadalt folytatni tudta, autója komoly károkat szenvedett, ezért a mai napot feladta, és csak holnap folytatja a versenyt. Az élen a Ford fiatal tehetsége, Jari-Matti Latvala (Ford Focus WRC) áll. A finn versenyző előnye majd egy perc volt csapattársával, Henning Solberggel (Ford Focus WRC) szemben.
Az 57. Svéd Rali második napján több meglepetés is történt
Az 57. Svéd Rali második napján több meglepetés is történt
Az 57. Svéd Rali második napján több meglepetés is történt
Az 57. Svéd Rali második napján több meglepetés is történt

Meglepő módon nem Mikko Hirvonen, de még csak nem is Henning Solberg szakaszgyőzelmével kezdődött a pénteki nap az idei egyetlen havas versenyen: a leggyorsabb a finn Jari-Matti Latvala volt a mai nyitó szakaszon.

A Ford fiatal tehetsége azonban nem csak az első gyorsaságin remekelt - a nap hátralévő részében is kiválóan autózott, és az összes szakaszt megnyerte.

Latvala a szombatot magabiztos, közel egy perces előnyből várhatja. Malcolm Wilson, a Ford csapatfőnöke elmondta, hogy nincsen csapatsorrend, és utasításokat sem kapnak majd a versenyzők.

A Fordnál mindenesetre igen elégedettek lehetnek - az első négy helyen a Ford és a Stobart pilótái állnak, a pontszerzők között pedig öt Focus WRC van.

Kevésbé sikerült ilyen jól a folytatás a többi együttesnek. A tegnapi szuperspeciál-győztes Petter Solberg az ötödik helyre csúszott, csapattársa pedig a nap elején megpördült, aminek következtében tizenöt perces hátrányba került - Atkinson a 33. helyről várja a folytatást.

A legpechesebb azonban a Citroën csapata. Daniel Sordo már a futamnak is öt perc mínusszal vághatott a motorcsere miatt, és jelenleg csak a 18. helyen áll.

A címvédő Sébastien Loeb a negyedik szakaszon pedig túlságosan befordult az egyik kanyarban, és az autó eleje egy hófalba ütközött, majd a C4 WRC felborult. Bár az autónak nem lett baja, az útra nehezen tudták magukat visszaküzdeni Loebék: ennek az ára a kuplung és az intercooler elvesztése volt.

Mivel a szakasz végén nem normál szerviz volt, ezért nem volt alkatrész a C4 WRC-hez. A csapatnál úgy döntöttek, csak szombaton folytatják a futamot, a SupeRally szabályainak értelmében.

A Svéd Ralin szombaton és vasárnap további hat-hat szakasz várja a mezőnyt. Latvala ha nem hibázik, élete első világbajnoki győzelmének nézhet elébe.

57. SVÉD RALI: A VILÁGBAJNOKSÁG MÁSODIK FUTAMA:

ÁLLÁS KÉT NAP UTÁN (8 SZAKASZ, 122,1 VERSENYKILOMÉTER) - ÉLMEZŐNY:
1. Jari-Matti Latvala (finn, Ford Focus WRC) 1:03:33,3 óra
2. Henning Solberg (norvég, Ford Focus WRC) + 56,3 másodperc
3. Mikko Hirvonen (finn, Ford Focus WRC) + 58,2 másodperc
4. Gigi Galli (olasz, Ford Focus WRC) + 1:02,0 perc
5. Petter Solberg (norvég, Subaru Impreza WRC) + 1:45,2 perc
6. Mads Östberg (norvég, Subaru Impreza WRC) + 2:15,1 perc
7. Matthew Wilson (brit, Ford Focus WRC) + 2:59,6 perc
8. Toni Gardemeister (finn, Suzuki SX4 WRC) + 3:21,6 perc
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik