A volt világbajnok Colin McRae és fia is bennégett a lezuhant helikopterben

Vágólapra másolva!
2007.09.16. 12:40
Gyakorlatilag hivatalosan is megerősítették, hogy az 1995-ös rali-világbajnok, Colin McRae és fia is bennégett abban a helikopterben, amely szombaton délután zuhant le a sportember skóciai házának közelében. A Sunday Times már kény tényként közölte, hogy elhunyt a versenyző, a BBC és a Sky Sports azonban sokáig óvatosabban fogalmazott, de délután mindkét média is közölte a szomorú, szinte biztos tényt.
Colin McRae 1995-ben nyerte meg a rali világbajnokságot
Colin McRae 1995-ben nyerte meg a rali világbajnokságot
Reuters/Eric Gaillard
Colin McRae 1995-ben nyerte meg a rali világbajnokságot
Colin McRae 1995-ben nyerte meg a rali világbajnokságot
Colin McRae 1995-ben nyerte meg a rali világbajnokságot
Reuters/Eric Gaillard
Colin McRae 1995-ben nyerte meg a rali világbajnokságot


A közszolgálati csatorna beszámolója szerint attól „kell félni”, hogy McRae és gyermeke is áldozatok között található. Az internetes honlap megemlítette, hogy a Times vasárnapi kiadásában a sportember menedzsere, Jean-Eric Freudiger azt állította, McRae vezetette a szerencsétlenül járt helikoptert. A BBC-n már számos barát emlékezett a klasszisra.

„Senki máshoz nem hasonlítható versenyzői adottságokkal, győzni akarással rendelkezett. Óriási veszteség ért bennünket” – jegyezte meg David Richards, aki a Subaru csapatnál dolgozott együtt a skót pilótával.

„Egyike volt azon versenyzőknek, akik leírhatatlan bátorsággal küzdöttek” – tette hozzá a Subaru korábbi csapatfőnöke.

Colin McRae édesapjától, az ötszörös brit bajnok Jimmytől „örökölte” a rali iránti szenvedélyét, 1995-ben ő lett a szigetország első világbajnoka.
Max Mosley, a Nemzetközi Automobil-szövetség elnöke is méltatta a skót versenyzőt.

„Rendkívül tragikus, hogy ilyen módon hunyt el, amikor már befejezte pályafutása legveszélyesebb szakaszát. Mindenki a barátja volt, nem hiszem, hogy bárki is ellensége lett volna a sportágban” – mondta az FIA első számú vezetője.

Max Mosley hozzátette: McRae több különleges eredményt is elért a raliban.

„Bárhová is került, mindig a rali és Skócia nagykövetének számított. Hatalmas egyéniség volt” – jegyezte meg a nemzetközi szövetség elnöke.

Heikki Kovalainen, a Formula-1-ben szereplő Renault finn versenyzője elárulta, először 1995-ben, a hazájában rendezett rali-futamon találkozott McRae-vel, és máig őrzött emlékkel lett gazdagabb.

„Autogramot kértem tőle, amit máig őrzök. Nem tartoztam a családi barátok közé, de jól ismertem Colint. Akárhányszor találkoztunk, mindig megkérdezte: hogy mennek a dolgaid? Nagyon, nagyon szomorú lettem, amikor meghallottam a balesetről szóló hírt” – jelentette ki Kovalainen.

Hírügynökségi beszámoló szerint a rendőrségi közlemény arról tájékoztatott, a McRae tulajdonában lévő helikopteren négyen utaztak. A gép szombaton zuhant le a skóciai Lanarkshire-ben erdős területen. A sportember mellett öt éves fia, valamint egy hat éves fiú és egy családi barát utazott a helikopteren.

McRae Nagy-Britannia legismertebb raliversenyzője. 1995-ben lett világbajnok, 1987 és 2004 között 25 versenyt nyert, 2004-ben és 2005-ben a Párizs-Dakar ralin is részt vett.

ÖSSZEÁLLÍTÁS COLIN MCRAE PÁLYAFUTÁSÁRÓL

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik