Kettős Ford-siker és konstruktőri cím Új-Zélandon

HARANGI LÁSZLÓHARANGI LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2006.11.19. 08:36
Marcus Grönholm és Mikko Hirvonen kiváló versenyzéssel szerzett kettős győzelmet a Fordnak, amely ezzel a diadallal 1979 után, 27 év elteltével újra konstruktőri világbajnoki címet ünnepelhet. Az egyéni verseny után ezzel az összetettben is eldőlt az idei vb-cím sorsa, noha még hátra van a szezonzáró Brit-rali. A 11. helyet szerezte meg a MotoGP olasz kiválósága, Valentino Rossi, aki amellett, hogy nagyon élvezte a futamot, rengeteget fejlődött a rali alatt. Nem kizárt, hogy a „doktort” hamarosan a WRC-ben látjuk viszont.
1979 óta először ünnepelhettek a Fordnál világbajnoki győzelmet
1979 óta először ünnepelhettek a Fordnál világbajnoki győzelmet
1979 óta először ünnepelhettek a Fordnál világbajnoki győzelmet
1979 óta először ünnepelhettek a Fordnál világbajnoki győzelmet

A 2006-os Új-Zéland-rali harmadik napján nem kisebb volt a tét, mint a konstruktőri világbajnoki cím. Marc van Dalen, a Kronos Citroën csapatfőnöke szabad kezet adott két pilótájának, Daniel Sordonak és Xavier Ponsnak annak érdekében, hogy valahogy érjék utol a két Fordot.

Tegnapi kiesése után végül nem tért vissza az utolsó napon Chris Atkinson. Mint kiderült, az ausztrál Subaruja jobban megsínylette a kőnek ütközést, mint azt hitték.

Petter Solberg sem kezdte jól a napot, ugyanis hat percet késett az első ellenőrző pontnál, amiért egyperces büntetést kapott, utána ráadásul az Impreza WRC motorja is túlmelegedett, majd nem indult. A norvég pilótának ennek ellenére volt kedve viccelődni, és azt mondta, a tegnapi szülinapi bulija miatt késett. A 2003-as világbajnok már ekkor várta a következő futamot.

Érdekesség, hogy Matthew Wilsont gyorshajtás miatt megbüntették: egy 3800 eurós bírsággal, egypercnyi büntetéssel a Brit-ralin és apja haragjával (Malcolm Wilson, a Ford csapatfőnöke) kell szembenéznie a Stobart Ford pilótájának.

Az utolsó napon bár mindenki megpróbált jobb eredményt elérni, a sorrend nem változott, a két Ford pedig majdnem minden szakaszon kettős sikerrel végzett.

Marcus Grönholm és Mikko Hirvonen megérdemelten, kiváló teljesítménnyel szereztek kettősgyőzelmet a Fordnak. A csapat ezzel a remek eredménnyel megszerezte az idei konstruktőri világbajnoki címet.

Megtartotta harmadik helyét az osztrák Manfred Stohl. Az OMV Peugeot pilótája remekül küzdött, és végül maga mögött tudta tartani a Kronos Citroën két spanyolját.

A jónak mondható negyedik és ötödik helyet szerezték meg a Kronos spanyoljai, Daniel Sordo és Xavier Pons, azonban mindez kevés volt ahhoz, hogy megállítsák a Fordot.

Az ezen a futamon is végig szenvedő Petter Solberg végül hatodik lett. A tegnap a 32. születésnapját ünneplő norvég végig az abroncsaival küzdött.

Valentino Rossi a 11. helyen zárta a futamot. Az olasz többet ért el, mint amit elvárt magától és mint amit elvártak tőle. Csupán tapasztalatszerzés céljából jött ide, és, hogy jobban megismerje a ralizást; viszont a futam alatt óriási fejlődésen esett át, nagyon érezte és élvezte a ralizást, az utolsó szakaszon pedig még Petter Solbergnél is sikerült jobb időt futnia. Ennek fényében nem lenne csoda, ha a „doktorral” MotoGP-s pályafutása után valóban a WRC-ben találkoznánk.

27 év után ismét világbajnoki címet szerzett a Ford együttese. Mindezt itt Új-Zélandon sikerült bebiztosítania a brit csapatnak, két finn kiválóságával, a kétszeres világbajnok Marcus Grönholmmal, és az ifjú tehetséggel, Mikko Hirvonennel.

Mint az már ismert, Sébastien Loeb valószínűleg a Brit-ralin sem térhet vissza, azonban Marcus Grönholm ha meg is nyeri a walesi futamot, akkor is egy pontra lesz francia kollégájától, így a már Ausztráliában matematikailag eldőlt egyéni címét semmi sem veszélyezteti Loebnek.

A szezonzáró Brit-rali tehát valóban az év levezetése lesz, a 2006-os esztendő utolsó WRC-s futama, amelyet december 1-3. között rendeznek. Az utóbbi négy évben ezt a ralit zsinórban Petter Solberg nyerte meg, a jelenlegi mezőnyből csupán Marcus Grönholm tudott még itt diadalmaskodni, neki 2001-ben sikerült.

36. Új-Zéland-rali: végeredmény (17 szakasz, 358,48 versenykilométer) - élmezőny:
1. Marcus Grönholm (finn, Ford Focus WRC) 4:02:30,7 óra
2. Mikko Hirvonen (finn, Ford Focus WRC) + 56 másodperc
3. Manfred Stohl (osztrák, Peugeot 307 WRC) + 2:39,3 perc
4. Xavier Pons (spanyol, Citroën Xsara WRC) + 2:56,1 perc
5. Daniel Sordo (spanyol, Citroën Xsara WRC) + 3:20,7 perc
6. Petter Solberg (norvég, Subaru Impreza WRC) + 4:57,1 perc
7. Luis Perez Companc (argentin, Ford Focus WRC) + 10:51,6 perc
8. Jari-Matti Latvala (finn, Subaru Impreza WRC) + 16:22,4 perc


A világbajnokság állása - egyéni - élcsoport:
1. Sébastien Loeb - 112 pont (már világbajnok)
2. Marcus Grönholm - 101 pont
3. Mikko Hirvonen - 65 pont
4. Daniel Sordo - 47 pont
5. Manfred Stohl - 46 pont
6. Petter Solberg - 34 pont
7. Xavier Pons - 28 pont
8. Henning Solberg - 25 pont
9. Toni Gardemeister - 20 pont
10. Chris Atkinson - 17 pont
11. Gigi Galli - 15 pont


A világbajnokság állása - összetett:
1. Ford - 185 pont (már világbajnok)
2. Kronos Citroën - 160 pont
3. Subaru - 97 pont
4. OMV Peugeot - 80 pont
5. Stobart Ford - 39 pont
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik