Visszaszámláló 5. rész

2464366 24643662464366 2464366
Vágólapra másolva!
2012.02.11. 02:02
Címkék
Már igazán nem kell sokat várni. Elkészült a sorsolás, hétfőn, 11:10-kor útjára indul a tavaszi idény. De addig is folytatjuk a csapatok bemutatkozó...

Már igazán nem kell sokat várni. Elkészült a sorsolás, hétfőn, 11:10-kor útjára indul a tavaszi idény.Már igazán nem kell sokat várni. Elkészült a sorsolás, hétfőn, 11:10-kor útjára indul a tavaszi idény.

De addig is folytatjuk a csapatok bemutatkozó interjúinak közlését. Az első fordulóban éppen egymás ellen kezd majd a mai két csapat, a múlt félévben negyedik Gradus és a bronzérmes AS Iustum.



I. osztály

M

GY

D

V

RG

KG

GK

Pont

...










3.

AS Iustum

10

5

1

4

33

51

-18

16

4.

Gradus

10

3

1

6

34

56

-22

10

5.

Post Gólya United

10

3

0

7

45

66

-21

9










Volt-e előzetes célkitűzésetek az őszi bajnokság előtt? Mit vártatok az idénytől?
Mivel teljesen új csapatként kezdtünk neki az idénynek, nem voltak nagy terveink. Az idény előtt nem játszottunk még együtt, nem nagyon tudtuk ki, hogyan játszik, ki, milyen poszton a legjobb. Ezért elsődleges célunk a csapatépítés volt, helyezésekben nem nagyon gondolkoztunk
- Hogyan értékelitek csapatotok őszi teljesítményét, ide értve a kupát is (ha indultatok)?
Már alapvetően az, hogy az üresedésnek köszönhetően egyből feljutottunk a felsőházba nagy szó. Az, hogy nem csak a bentmaradás, hanem a negyedik hely megszerzése is sikerült, előre nem várt siker. De úgy érzem ez a helyzés teljesen reális, megérdemelt. Mindezek ellenére a játékunkkal sok ponton elégedetlenek vagyunk, fejlődni szeretnénk, és remélem fogunk is!
- Volt olyan mozzanat, mérkőzés az ősz folyamán, amit kiemelnétek? Esetleg olyan, amit szívesen elfelejtenétek?
Feljutottunk a felsőházba, ahol mindenképp teljesíteni akartunk. Másrészről egy egyetemi szervezetet képviselünk, ami szintén hatalmas motiváló erőt jelent. Ezek miatt minden meccsen küzdünk, harcolunk a minnél jobb eredményért. Sajnos ez az egyébként pozitív tulajdonságunk szerencsétlen helyzetekben ahhoz vezetett, hogy durvábbak lettünk, többet szabálytalankodtunk. Ha egy kicsit kiegyensúlyozottabb csapat leszünk, ezek el fognak tűnni.
- Mikor és kikből alakult a csapat? Történt jelentős változás a játékoskeretben azóta?
A csapat a Gradus ad Facultatem érettségi előkészítő tagjaiból alakult meg, a tanév kezdetén. Már az előkészítő nyári balatoni alakulótáborában, tengózás közben kiderült, hogy nem akármilyen játékosok gyűltek össze. Ezért már ott helyben eldöntöttük, hogy indulunk a PPL-en.
- Mit vártok a PLL tavaszi idényétől?
Fejlődést és hatalmas harcot. Az őszi idény a csapat szempontjából az összeszokásé volt, mégis van még mit fejlődni ebben. Úgy érzem, nagyjából mindenki megtalálta a helyét a csapatban, kezdünk rájönni, mi az amiben jók vagyunk, milyen játékot kell játszanunk. Ősszel néha szépen tudtuk ezt játszani, néha egész jól működtünk csapatként, de sajnos sokszor nem jött össze, sokszor inkább egyéni teljesítményekre építkeztünk, ezekből értünk el eredményeket. Tehát lassan kész a gépezet, de még döcög, nyikorog. Ezen szeretnénk változtatni. A felsőházba szerintem nagyon szoros küzdelem várható, nem lehet előre semmit sem kijelenteni. Mi természetesen ugyanúgy, ahogyan az előző félévben meglepetést szeretnénk okozni.
- Várható változás a csapat összetételében? (Van olyan átigazolás, amiről a nyilvánosság is tudhat? :) )
Ugyanúgy, ahogyan az érettségi előkészítő, a focicsapata is megújul. Minden évben veszünk fel tanárjelölteket, filiusokat és filiákat, akiket természetesen a focicsapatba is meghívunk. Hosszútávra tervezünk.
- Hogyan készültök a rajtra? Edzés, barátságos meccsek?
Sajnos eddig csak fejben készülünk, de egy-két baráságos meccset meg fogunk ejteni.

A kizárólag Karunk felvételi előkészítő csoportjának tanáraiból és jelöltjeiből állóGradus újoncként megnyerte a kvalifikációs tornát, majd "csont nélkül" bennmaradt az I. osztályban, egy alkalommal a Fegyencjárat skalpját is begyűjtve. A Gradustól Petrik Bencével beszélgettünk.

PLL Blog: - Volt-e előzetes célkitűzésetek az őszi bajnokság előtt? Mit vártatok az idénytől?

P. B.: - Mivel teljesen új csapatként kezdtünk neki az idénynek, nem voltak nagy terveink. Az idény előtt nem játszottunk még együtt, nem nagyon tudtuk ki, hogyan játszik, ki, milyen poszton a legjobb. Ezért elsődleges célunk a csapatépítés volt, helyezésekben nem nagyon gondolkoztunk.

- Hogyan értékelitek csapatotok őszi teljesítményét, ide értve a kupát is (ha indultatok)?

- Már alapvetően az, hogy az üresedésnek köszönhetően egyből feljutottunk a felsőházba nagy szó. Az, hogy nem csak a bennmaradás, hanem a negyedik hely megszerzése is sikerült, előre nem várt siker. De úgy érzem ez a helyzés teljesen reális, megérdemelt. Mindezek ellenére a játékunkkal sok ponton elégedetlenek vagyunk, fejlődni szeretnénk, és remélem fogunk is!

- Volt olyan mozzanat, mérkőzés az ősz folyamán, amit kiemelnétek? Esetleg olyan, amit szívesen elfelejtenétek?

- Feljutottunk a felsőházba, ahol mindenképp teljesíteni akartunk. Másrészről egy egyetemi szervezetet képviselünk, ami szintén hatalmas motiváló erőt jelent. Ezek miatt minden meccsen küzdünk, harcolunk a minnél jobb eredményért. Sajnos ez az egyébként pozitív tulajdonságunk szerencsétlen helyzetekben ahhoz vezetett, hogy durvábbak lettünk, többet szabálytalankodtunk. Ha egy kicsit kiegyensúlyozottabb csapat leszünk, ezek el fognak tűnni.

- Mikor és kikből alakult a csapat? Történt jelentős változás a játékoskeretben azóta?

- A csapat a Gradus ad Facultatem érettségi előkészítő tagjaiból alakult meg, a tanév kezdetén. Már az előkészítő nyári balatoni alakulótáborában, tengózás közben kiderült, hogy nem akármilyen játékosok gyűltek össze. Ezért már ott helyben eldöntöttük, hogy indulunk a PPL-en.

- Mit vártok a PLL tavaszi idényétől?

- Fejlődést és hatalmas harcot. Az őszi idény a csapat szempontjából az összeszokásé volt, mégis van még mit fejlődni ebben. Úgy érzem, nagyjából mindenki megtalálta a helyét a csapatban, kezdünk rájönni, mi az amiben jók vagyunk, milyen játékot kell játszanunk. Ősszel néha szépen tudtuk ezt játszani, néha egész jól működtünk csapatként, de sajnos sokszor nem jött össze, sokszor inkább egyéni teljesítményekre építkeztünk, ezekből értünk el eredményeket. Tehát lassan kész a gépezet, de még döcög, nyikorog. Ezen szeretnénk változtatni. A felsőházba szerintem nagyon szoros küzdelem várható, nem lehet előre semmit sem kijelenteni. Mi természetesen ugyanúgy, ahogyan az előző félévben meglepetést szeretnénk okozni.

- Várható változás a csapat összetételében? (Van olyan átigazolás, amiről a nyilvánosság is tudhat? :) )

- Ugyanúgy, ahogyan az érettségi előkészítő, a focicsapata is megújul. Minden évben veszünk fel tanárjelölteket, filiusokat és filiákat, akiket természetesen a focicsapatba is meghívunk. Hosszútávra tervezünk.

- Hogyan készültök a rajtra? Edzés, barátságos meccsek?

- Sajnos eddig csak fejben készülünk, de egy-két baráságos meccset meg fogunk ejteni.

I. osztály

M

GY

D

V

RG

KG

GK

Pont

...










2.

Fegyencjárat

10

6

1

3

57

43

14

19

3.

AS Iustum

10

5

1

4

33

51

-18

16

4.

Gradus

10

3

1

6

34

56

-22

10











A "Vaskapu, Fegyencjárat és mások" küzdelmében az "és mások" kategóriát az AS Iustum nyerte. Féltávnál még csak 4 ponttal szerénykedtek, a második körben azonban a lehetséges 15-ből 12 pontot szerezve, bronzérmesként zártak. A szokásos kérdésekre Tóth Máté válaszolt.

Pll Blog: - Volt-e előzetes célkitűzésetek az őszi bajnokság előtt? Mit vártatok az idénytől?

-T. M.: - A csapat mondhatni, menetrendszerű átalakuláson ment keresztül a 2011-es nyári szünetben, így kevés támpont volt ahhoz, hogy mire lehetünk képesek. A kiesést mindenképpen szerettük volna elkerülni, ez volt a minimális cél. Az is világos volt, hogy a Fegyencjárat és a Vaskapu ellen nem lesz esélyünk. A PGU-t és a Fenevadakat már korábbról jól ismertük, a Gradus azonban sötét ló volt. Végül is lehet mondani, a 3-5. hely megszerzésében gondolkodtunk.

- Hogyan értékelitek csapatotok őszi teljesítményét, ide értve a kupát is (ha indultatok)?

- Ismerve az erőviszonyokat, a bronzérem volt a legtöbb, amit ebből a félévből ki lehetett hozni, és ezzel maximálisan elégedettek is lehetünk, tekintve, hogy ez a csapat eddigi legjobb eredménye a PLL-ben. Kesereghetnénk, hogy a Gradus és a Fenevadak ellen elhullajtott 5 ponttal ezüstérmesek lehettünk volna, de akkor a Fegyencjárat is komlyabban vette volna a részéről egyébként nem ellazsált zárómeccset.

A kupán viszont csalódást keltően szerepeltünk, igaz, a csapat kölcsönjátékosokkal teletűzdelve tudott csak elindulni. Bár a csoportunkban a címvédő, később bronzérmes ITK ellen csak 0-1-re kaptunk ki, a második meccsen egy BTK-s csapat mit szépítsük, lemosott minket. A zavarodottságunkat jellemzi, hogy egy alkalommal még üres kapura sem tudtunk betalálni... A sorsolás furcsaságai miatt több meccset nem is játszottunk, úgyhogy hamar véget ért számunkra az őszi kupa.

- Volt olyan mozzanat, mérkőzés az ősz folyamán, amit kiemelnétek? Esetleg olyan, amit szívesen elfelejtenétek?

- A Fegyencjárat ellen 6-4-re megnyert zárómeccs kívánkozik az első helyre. Nem először győztünk a Fegyencjárat ellen, de az utóbbi időben sokkal erősebbek voltak. Fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy nem egy tartalékos Fegyencjáratot győztünk le. Kétségtelen, hogy sérülések hátráltatták őket a szezon második felében, de a szóban forgó meccsen csak egy csatáruk és egy védőjük hiányzott, a kapusuk helyett pedig legalább olyan jó, ha nem jobb helyettest találtak. Emellett tőlünk is hiányzott a második legjobb góllövőnk. Lehet, másképp alakul a meccs, ha helyezésért megy, de ez a "ha" kategória.

A Vaskapu elleni két nagyarányú vereség nem a valós különbséget tükrözte, a végén kapott sok gól inkább azt mutatja, hogy fizikálisan kerekedtek fölénk. A már említett kupaszereplés is felejthető élmény volt.

- Van olyan játékosotok, akinek őszi teljesítménye külön említést érdemel?

- Hatalmas közhely, hogy csapatként működtünk, de jobbat nem mondhatok. Polgár András rendre a házi góllövőlista élén végez, ezért ha mindenképpen meg kell nevezni valakit, ő kívánkozik előre.

- Mikor és kikből alakult a csapat? Történt jelentős változás a játékoskeretben azóta?

- AS Iustum néven először 2005-ben indult csapat az ugyanezen a helyszínen, de mások által szervezett, még nem PLL-nek nevezett bajnokságban. A társaság egy évfolyamra épült, de még mielőtt a többség végzett volna, 2008 táján feloszlott. Nagyjából ugyanekkor történt, hogy a szintén a bajnokságban szereplő, a Spartacus étterem alkalmazottjaiból álló Konyhai Vegyesvágott (KVV) is létszámgondokkal szembesült. A két csapat maradéka így egyesült, és egészen 2010 tavaszáig ezen a néven indult. Aztán ahogy kikoptak a régi spatacusos csapattagok, egyedül Dávid Lászlót meghagyva hírmondónak, okafogyottá vált aKonyhai Vegyesvágott név, így újra felvettük az AS Iustum-ot.

A játékoskeret állandó változásban van, aminek a hátrányaival folyamatosan küzdünk. A 2005-ös csapatból már csak én maradtam (bár lenne még egy játékos, csak ő hosszú ideje komoly sérüléssel küzd, kérdéses, hogy valaha sportolhat-e még), de ha akár csak a 2009-es névsort nézzük, azzal sem találunk sok egyezést. A mostanra kialakult, immár két csapatnyi keret azonban az "állandóság" igényével jött össze, többségben vannak az I.-III. évesek, ami még sok idényt garantál a PLL-ben.

- Honnan jött a csapatnév?

- Karunk jelmondatának (Iustum, Aequum, Salutare) megforgatásából. Nem az AS Romára utal, ez a csapatszínekből (kék-fehér) is kiderül.

- Milyen eredményeket ért el eddig a PLL-ben a csapat?

- Az első AS Iustum legjobb eredménye emlékezetem szerint az 5. hely volt, bár a KVV-vel "tudni véljük", hogy egy alkalommal bronzérmesek lettünk. Azért a talányos megfogalmazás, mert a jelen szervezettség mellett bármily hihetetlen, volt idő, amikor semmiféle hivatalos tájékoztatás nem érkezett a bajnokság végeredményéről, a rengeteg halasztás és elmaradt meccs káoszában valószínűleg maguk a szervezők sem tudtak kiigazodni. Az "új" AS Iustum legjobb eredménye a legutóbbi idényben elért 3. helyezés.

- Indul a csapat más kis-vagy nagypályás bajnokságban?

- IAS néven, aBME Villanyfényes Bajnokságban 2005-től folyamatosan játszunk, ott még fellelhető egy-két "eredeti" AS Iustum-játékos, de a többséget már a jelenlegi keret tagjai adják.

- Ha igen, ott milyen eredményeket értetek el eddig?

- A rendkívül sok csapatot számláló bajnokság-rendszerben stabil III. osztályúak voltunk, a legutóbbi félévben adminisztrációs okból az egyik IV. osztályba soroltak, amit viszont megnyertünk. Így idén tavasszal ismét a II. osztályt rohamozzuk az időközben már ötosztályossá bővült bajnokságban.

- Mit vártok a PLL tavaszi idényétől?

- Nem sokkal vagyunk okosabbak, mint az elmúlt idény előtt. Annyi bizonyos, hogy erősödött az I. osztály, mint ahogy az egész bajnokság is. Reálisan nézve már azzal is tökéletesen elégedettek lehetünk, ha megvédjük a bronzérmet.

Második csapatunk, az AS Iustum II a teljesen ismeretlen, kizárólag újoncokból álló III. osztályba került. Innen szerencsére kiesni nem lehet, tippelni meg fölösleges.

- Várható változás a csapat összetételében? (Van olyan átigazolás, amiről a nyilvánosság is tudhat? :) )

- Mint már volt róla szó, a keret folyamatos változásban van. Átigazolásról nem beszélhetünk, a csapat ekkora vonzerővel nem bír. Az új tagok egyrészt a hozzánk beosztott csapat nélküliekből, másrészt a bajnokságban korábban nem játszott hallgatótársainkból, harmadrészt pedig a már feloszlott csapatok magukat reaktiváló játékosaiból kerülnek ki.

- Hogyan készültök a rajtra? Edzés, barátságos meccsek?

- Igyekeztünk minél többet játszani a holtidényben, ezért minden hétre lekötöttünk edzőmeccset, még akkor is, ha éppen csak egy kezdőcsapatra való játékosunk tudott megjelenni. Éppen ezért általában vereséget szenvedtünk, de nem ez volt a lényeg, hanem hogy a folyamatosságot megtartsuk, és ez sikerült is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik