Milánó de Bergerac, félig igaz, félig költészet?

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2017.01.20. 18:33
null
Kik sprintelhetnek tavasszal Milan-mezben? Vajon a San Siróban már tudják? (Fotó: AFP)
Itt van immár a had – no, nem Laczfi nádor hada üget elő a Toldiból, hanem a nyalka, kolcsagos legények és cifra nyergű mének helyett a topligák frissiben vett labdarúgói sorakoznak táblázatunkban. Szokásunk szerint a Premier League eseményei után a Serie A-val folytatjuk transzfertúránkat.

 

(Betekintés következik a transzfersorozat műhelytitkaiba.)

– Valamit?
– Á, még dolgozom este.
– Segítesz hegeszteni?
– Mondom, cikket kell írnom, még a címe sincs meg. Nincs valami ötleted?
– Miről írsz?
– Milan. Milánó.
– Akkor Cyrano de Bergerac!
– Na jó, hozzad a hegesztőt...

(Betekintést olvashattak a transzfersorozat műhelytitkaiba.)

Imre szomszéd viszonylag kevés rálátással bír a nemzetközi labdarúgásra, az AC Milanról mondhatni egészen elhanyagolható ismeretanyaggal rendelkezik, de ez alkalommal fejen találta a szöveget.

Milánó de Bergerac, félig igaz, félig költészet?

Legalábbis a rossznyelvek szerint.

Meglepően lassan halad ugyanis a kínai hatalomátvétel a Milannál, és ismerve a kínai gigacégeket és a kínai labdarúgásban forgó elképesztő összegeket, sokak számára gyanús az ügy; főleg, mióta kirobbant a hamis banki igazolások ügye, majd kiderült, csúszik a hatalomátvétel.

Kétszázmillió euró már megérkezett a vételárból (amelyen felül a kínaiak átvállalnak 220 milliónyi tartozást), március elején jön a hátralévő 320 millió euró – hamarosan dőzsölni fog majd a klub a transzferpiacon.

Avagy: hamarosan dőzsölni fog a klub a transzferpiacon?

A fenti összegek ugyanis a Fininvest számlájára érkeztek, érkeznek, ez a cég birtokolja a Milan 99.93 százalékát, és természetesen a Berlusconi-klán fennhatósága alá tartozik, amelynek fejét a Milan-szurkolók az ősszel már szépen el is búcsúztattak.

A nagy variálások közepette tavaly nyáron sem találtak megfelelő forrásokat erősítésre a klubnál, de tízmillió eurónál valamivel nagyobb összegből gazdálkodva nem is volt olyan rossz üzlet a Gianluca Lapadula, Gustavo Gómez, José Sosa, Leonel Vangioni sor megszerzése, valamint a Mario Pasalic, Mati Fernández duó kölcsönvétele. Gondoljunk csak bele, ennyi pénzért a Premier League-ben egy közepesen tehetséges fiatalt szoktak venni, itt meg a fél csapatot lecserélték belőle!

Behatárolják a furcsa tulajdonosi körülmények (egy leendő volt és egy leendő gazda) a téli Mercatót is, eddig sikerült visszahívni a negyvenéves Marco Storarit a Cagliaritól (cserébe a brazil Gabriel ment oda, de csak kölcsönbe) és megtért finnországi vendégjátékából az örök ígéret, már huszonhat éves nigériai támadó, Nnamdi Oduamadi (de őt aligha veszik figyelembe az első csapatban); valamint ingyen elengedték a megváltóként várt támadót, Luiz Adrianót.

Aki mintegy jelképe a legutóbbi idők Milanjának: hosszas alkudozások végén szerezték meg 2015 nyarán a Sahtartól, nyolcmillió euróért, a dél-amerikai fiú szerzett ennyi pénzért összesen tíz kanadai pontot – nem mellékesen másfél év alatt folyósított bruttó kilencmillió (nettóban ez a fele) eurós bérért futballozva.

Nincs szerencséje az Adrianóknak Milánóval.

Mindazonáltal személyében a keret második legjobban fizetett alkalmazottja távozott (Carlos Bacca évi egymillióval jobban honorált), egyes olasz lapok szerint a Milan még kap egy egymilliós lelépési díjat.

Lett fedezet így például Giacomo Bonaventura szerződésének meghosszabbítására, de a nagy célpontok (Daniel Sturridge, Cesc Fabregas, Marco Verratti, Serge Aurier) a tulajdoni viszonyok tisztázásáig biztosan nem tárgyalnak komolyan a milánóiakkal, a firenzei Milan Badelj, a barcelonai Aleix Vidal, a leicesteri Okazaki Sindzsi, a Galatasaray Wesley Sneijdere, a liverpoolos Lucas Leiva vagy az evertonos Gerard Deulofeu kiköthet ellenben náluk a télen, főleg kölcsönös opcióban.

A Valenciához ilyen konstrukcióban kerülő Simone Zazáról ellenben biztosan lemaradt Vincenzo Montella mester, de egy új, nagy Milan alapjai lehetnének Deulofeu mellett a belga csodaközéppályás, Youri Tielemans, francia kollégája, a nizzai Vincent Koziello; az új Gennaro Gattuso pedig talán a német Christoph Kramer lesz. Memphis Depay kimarad ebből a projektből, és kétségeink vannak Domenico Berardi megszerzése felől is.

A most is nagyok keretjében mezgerélve bukkanhattak rá Aleix Vidal és Aurier mellett a párizsi Jesére, miközben érdekes módon a PSG-vel (a Nápoly, a Chelsea, az Atalanta és a Juventus mellett) futottak versenyt a tizenéves szélső, az ascolis Riccardo Orsolini és ügynöke, Donato Di Campli kegyeiért.

Érdemesnek találtuk leírni az ügynök nevét, aki nem sztárpártfogó, de Marco Verratti ügyeit is az ő csapata bonyolítja (olykor szó szerint).

Az olasz sajtóban felvetődött még Fabio Borini neve is, aki a Liverpoolban és a Sunderlandben leépítette az egykoron a Parmában (ó, azok a régi özöntranszferek!) és az AS Romában megszerzett renoméját. A két angol klub összesen majdnem harmincmilliót fizetett szolgálataiért, előbbiben hatalmas, utóbbiban nagy csalódást okozott, éppen ezért olcsón meg lehetne szerezni, minden bizonnyal először kölcsönbe is.

Olcsóbb nála a húszéves brazil, Roger Guedes, a Palmeiras játékosa, az X-terv az atalantás Alejandro Gómez.

Jellemző módon a gazdagabb csapatok nem igyekeznek szétcincálni a Milant, de azért Mattia De Sciglio szóba került a Juventusnál, Honda Keiszuke a Watfordnál, M'Baye Niang az Arsenalnál és a West Hamnél, Leonel Vangioni a Sevillánál, José Sosa pedig a Fenerbahcénél.

Utóbbi ugyebár a nyáron érkezett, már elmúlt harminc, de a törökök hét és fél millió eurót adnának érte, neki meg éves ötmilliónyi bért, a jelenlegi dupláját; de Kínából is mutatkozik érte érdeklődés.

Igaz ez Carlos Baccára is, de őt aligha adják el, csakúgy, mint a hírek szerint a Juventus és a Real Madrid által kerülgetett Gianluigi Donnarummát.

Ha utalnak végre Ázsiából, ezen a télen gyönyörködhetünk utoljára a nagy Adriano Galliani mesteri átigazolásaiban, a transzfertudor csapatfőnök ugyanis, mint azt maga is sokszor megerősítette, a Fininvesttel együtt búcsúzik.

Nem dolgavégezetlenül, szerint lerakta a jövő alapköveit, „vannak védők, középpályások, csatárok, a keret zöme fiatal”, tulajdonképpen csak egy szélsőre van szüksége Galliani szerint a télen a Milannak.

Az alelnök anno Roberto Donadonival, Giovanni Gallival, Sebastiano Rossival és Daniele Massaróval, majd a Ruud Gullit, Marco van Basten, Carlo Ancelotti trióval kezdte a vásárolgatásokat, Deulofeu kölcsönös opciójával végzi?

Nem mindenütt divat a kínai menü, mint éppen Milánóban, a milánói fővárosában, az Udinese például most vett négy és fél millió euróért egy Kevin Lasagna-játékjogot.

Iparkodik, iparkodik a NÁPOLY is, amely mint mostanában mindig, megpróbálja tartani a lépést a bajnokkal.

A Transfermarkt értékmérése szerint a Juventusé után a Napoli kerete éri a legtöbbet, érdekes módon csak bő százmillióval drágább a torinói játékosállomány – mondjuk másfél Gonzalo Higuaínnyival.

A nyáron a déliek a csatárból befolyó pénzből megszerezték Arkadiusz Miliket, Amadou Diawarát, Piotr Zielinskit, Lorenzo Tonellit, Emanuele Giaccherinit, Nikola Makszimovicsot és Marko Rogot (utóbbi két játékos talján módi szerint csak kölcsönbe jött, öt, illetve másfél millió euróért, de ezen a nyáron életbe lép a vételi opció, húsz, illetve tizenhárom millió euró értékben).

Hozzájuk csatlakozott most a brazil támadó, Leandrinho (Leandro Henrique do Nascimento), akit a Ponte Pretában fedeztek fel a nápolyiak – pontosabban azok kedvéért, akik járatos az olasz futball ügyeiben, elég, ha leírjuk a mindössze tizennyolc esztendős legényke ügynökének nevét: Mino Raiola.

Igen, ő kavargat a milános Donnarumma szerződéshosszabbítása körül is, a klub elöljáróinak és szurkolóinak legnagyobb ijedelmére; főleg, hogy az ügynök szkeptikus nyilatkozatokat tett a kínai tulajdonosok felé, rátapintva a lényegre: ha tényleg megvan a pénz, miért nem utalják át Berlusconiéknak?

Visszatérve a Nápolyra: nem feltétlenül Raiola mester(kedésé)nek köszönhető ez az átigazolás, Leandrinho kétségtelenül remekel a brazil korosztályos válogatottakban, gólerős és mindkét szélen bevethető, de még karmesterként is. Reméljük, nem ő lesz az új Mario Balotelli, neve alapján – Nascimento – inkább az új Peléként emlegetik majd a jövőben. És ezzel ő lesz a százhetvenhatodik ebben sorban.

Azonnali erősítés ellenben a gyönyörű nevű Leonardo Pavoletti, a Genoa volt csatára, akiről tizennyolcmillió euróért mondtak le a volt kenyéradói. No, nem azért tartották őt ilyen sokra, mert az olasz ék ebben a bajnokságban már három gólt is szerzett, az elmúlt idényben jegyzett tizennégy Serie A-s találata és három gólpassza ért ennyit a mai emberpiacon.

Különösen most van szükség a góljaira Nápolyban, mert a nyáron Higuaín-utódnak felcsapó Arkadiusz Milik súlyos sérülést szenvedett (hetek múlva játszhat újra), a másik középcsatárnak, Manolo Gabbiadininek pedig kifelé áll a rúdja a Vezúv alól.

Ahogyan azt klubelnöke, Aurelio de Laurentiis megjegyezte:

„Gabbiadini a Sampdoriánál sok gólt lőtt, majd nálunk Rafael Benítez alatt szintén. De egy másik rendszerben, nem mint amelyben most játszik a csapat, már Maurizio Sarri keze alatt. Azt hittem először, hogy Gabbiadini erőnléti gondjai miatt nem remekel mostanában, de már tudom, egyszerűen csak nem illik Sarri rendszerébe.”

Más rendszerekben ellenben igényt tartanak Gabbiadinire, a Stoke City, a West Bromwich, a Southampton, a Schalke, a Leicester és a Wolfsburg is monitorozza helyzetét, a ligán belül a Fiorentinát emlegetik vele kapcsolatban, bár a támadó ügynöke elmondta, hogy a Bundesliga vagy a Premier League a cél.

A wolfsburgi szálat szeretné Sarri összekapcsolni az ottani kapussal, Koen Casteelsszel, de kiszemeltje még a huszonegy éves brémai középpályás, Serge Gnabry, a sokszoros német U-válogatott balbekk, Jeremy Toljan (Hoffenheim), a portói védő, a mexikói Miguel Layún, a szélsők közül pedig a volt U-válogatott Amato Ciciretti (Benevento), az AS Roma által is megkívánt Leon Bailey (Genk).

Lesz pénz az újakra, főleg, ha januárban megveszi a PSG a védekező középpályás Jorginhót (Csak azért voltam nemrégiben Párizsban, hogy az Eiffel-tornyot megnézzem! – tiltakozott nagyon is ismerős módon a francia kapcsolat ellen a játékos ügynöke), vagy ha egy európai csapat aktiválja a rá vonatkozó harmincötmilliós, vagy egy kínai az ötvenmilliós kivásárlási záradékot a hamarosan hosszabbító Dries Mertens kedvéért.

SERIE A, TÉLI ÁTIGAZOLÁSOK
2017 JANUÁRJA

ATALANTA
Érkezett: Gianluca Mancini (Perugia, 800.000)
Kölcsönbe: Mattia Caldara (Juventus, 15.000.000), Pierluigi Gollini (Aston Villa)
Kölcsönből vissza: Edoardo Ceria (Spartak Trnava), Salvatore Molina (Avellino), Luca Milesi (Arezzo), Valerio Nava (Catania)
Távozott: Guglielmo Stendardo (Pescara, ingyen), Mattia Caldara (Juventus, 15.000.000)
Kölcsönbe: Mauricio Pinilla (Genoa), Roberto Gagliardini (Inter, 2.000.000), Luca Milesi (Modena), Gianluca Mancini (Perugia), Marco Sportiello (Fiorentina), Valerio Nava (Alessandria)

BOLOGNA
Érkezett: Bruno Petkovic (Trapani, 1.300.000)
Távozott: Archimede Morleo (Bari)
Kölcsönből vissza: Alfred Gomis (Torino)

CAGLIARI
Érkezett: Paolo Farago (Novara)
Kölcsönbe: Gabriel (Milan)
Távozott: Gianni Munari (Parma, ingyen)
Kölcsönbe: Suraji Adam Rahuf (Muravera), Marco Storari (Milan), Luka Krajnc (Frosinone)
Kölcsönből vissza: Luca Bittante (Empoli)

CHIEVO VERONA
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Victor da Silva (Perugia)
Távozott:
Kölcsönbe: Filippo Costa (SPAL), Victor da Silva (Lupa Roma)

CROTONE
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Massimo Assisi (Akragas)
Távozott: Nicolo Fazzi (Perugia)
Kölcsönbe: Massimo Assisi (Avezzano)

EMPOLI
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Ludovico Gargiulo (Pistoiese), Luca Bittante (Cagliari)
Távozott: Alberto Gilardino (Pescara, ingyen)
Kölcsönbe: Ludovico Gargiulo (Pato), Luca Bittante (Salernitana)

FIORENTINA
Érkezett:
Kölcsönbe: Marco Sportiello (Atalanta)
Távozott:
Kölcsönbe: Luca Lezzerini (Avellino)

GENOA
Érkezett: Leonardo Morosini (Brescia, 2.500.000), Andrea Beghetto (SPAL, 1.500.000), Claudio Repetto (Lavagnese), Rubinho (Como, ingyen), Loick Landre (Lens)
Kölcsönbe: Mauricio Pinilla (Atalanta), Adel Taarabt (Benfica), Danilo Cataldi (Lazio)
Távozott: Leonardo Pavoletti (Napoli, 18.000.000), Tomás Rincón (Juventus, 8.000.000)
Kölcsönbe: Riccardo Fiamozzi (Frosinone)

INTERNAZIONALE
Érkezett: Sztevan Jovetics (Manchester City,13.500.000)
Kölcsönbe: Roberto Gagliardini (Atalanta, 2.000.000)
Kölcsönből vissza: Daniel Bessa (Hellas Verona), Roberto Ogunseye (Prato), Zé Turbo (Tondela), Rey Manaj (Pescara)
Távozott: Daniel Bessa (Hellas Verona, 1.200.000), Felipe Melo (Palmeiras, ingyen)
Kölcsönbe: Sztevan Jovetics (Sevilla), Roberto Ogunseye (Olbia), Zé Turbo (Marbella), Rey Manaj (Pisa)

JUVENTUS
Érkezett: Tomás Rincón (Genoa, 8.000.000), Mattia Caldara (Atalanta, 15.000.000)
Kölcsönből vissza: Eric Lanini (Westerlo), Alberto Cerri (SPAL), Vajebah Sakor (Valerenga), Nicolo Pozzebon (Gröningen II), Alberto Brignoli (Leganés), Mame Thiam (PAOK Szaloniki), Simone Zaza (West Ham), Claudio Zappa (Pontedera), Stefano Padovan (Foggia)
Távozott:
Kölcsönbe: Alberto Cerri (Pescara), Alberto Brignoli (Perugia), Nicoli Pozzebon (Piacenza), Mattia Caldara (15.000.000), Mame Thiam (Empoli), Simone Zaza (Valencia, 2.000.000), Claudio Zappa (Pordenone), Stefano Padovan (Pordenone)

LAZIO
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Gianluca Pollace (Gubbio)
Távozott:
Kölcsönbe: Franjo Prce (Brescia), Danilo Cataldi (Genoa), Gianluca Pollace (Racing Roma)

MILAN
Érkezett: Marco Storari (Cagliari), Patrick Cutrone (Milan U19)
Kölcsönbe:
Kölcsönből vissza: Nnamdi Oduamadi (HJK Helsinki)
Távozott:
Kölcsönbe: Gabriel (Cagliari), Giacomo Beretta (Carpi)

NAPOLI
Érkezett: Leonardo Pavoletti (Genoa, 18.000.000), Leandrinho (Ponte Preta, 590.000)
Távozott:
Kölcsönbe: Roberto Insigne (Latina), Raffaele Maiello (Frosinone)

PALERMO
Érkezett: Stefan Silva (Sundsvall, 800.000)
Kölcsönből vissza: Manuel Arteaga (The Strongest La Paz), Cephas Malele (Leixoes)
Távozott: Manuel Arteaga (Seraing)
Kölcsönbe: Cephas Malele (Varzim)

PESCARA
Érkezett: Cesare Bovo (Torino, 100.000), Guglielmo Stendardo (Atalanta, ingyen), Alberto Gilardino (Empoli, ingyen)
Kölcsönbe: Alberto Cerri (Juventus), Andrés Cubas (Boca Juniors, 140.000), Grigoris Kastanos (Juventus U19)
Kölcsönből vissza: Daniel Di Nicola (Fano), Andrea Cocco (Frosinone), Luca Forte (Teramo), Cristiano Ingretolli (Fano), Rey Manaj (Inter)
Távozott:
Kölcsönbe: Alberto Aquilani (Sassuolo), Mirko Pigliacelli (Trapani), Andrea Testi (Racing Roma), Daniel Di Nicola (Taranto), Andrea Cocco (Cesena), Luca Forte (Carpi)

ROMA
Érkezett: Emerson (Santos, 2.000.000)
Kölcsönből vissza: Iago Falqué (Torino), Lorenzo Vasco (FC Südtirol), José Machín (Trapani), Giammario Piscitella (Catania), Iszmail H'Maidat (Vicenza)
Távozott: Iago Falqué (Torino, 6.000.000)
Kölcsönbe: Juan Iturbe (Torino), Giammario Piscitella (Prato), Lorenzo Vasco (Fidelis Andria), José Machín (Lugano)
Kölcsönből vissza: Emerson (Santos)

SAMPDORIA
Érkezett: Bartosz Bereszynski (Legia Warszava, 2.000.000)
Távozott: Mirko Eramo (Benevento, ingyen)
Kölcsönből vissza: Luka Krajnc (Cagliari)

SASSUOLO
Érkezett:
Kölcsönbe: Alberto Aquilani (Pescara)
Kölcsönből vissza: Jérémie Broh (Pordenone)
Távozott:
Kölcsönbe: Jérémie Broh (Südtirol)

TORINO
Érkezett: Iago Falqué (AS Roma, 6.000.000), Carlao (APOEL Nikosia, 500.000)
Kölcsönbe: Juan Iturbe (AS Roma)
Kölcsönből vissza: Marco Chiosa (Perugia), Vittorio Parigini (Chievo Verona), Lorenzo Carissoni (Trapani), Simone Edera (Venezia), Abou Diop (Viterbese), Alfred Gomis (Bologna)
Távozott: Cesare Bovo (Pescara, 100.000)
Kölcsönbe: Vittorio Parigini (Bari), Marco Chiosa (Novara), Vittorio Parigini (Bari), Simone Edera (Parma), Mattia Aramu (Pro Vercelli), Alfred Gomis (Salernitana), Abou Diop (Modena)
Kölcsönből vissza: Juan Iturbe (AS Roma)

UDINESE
Érkezett: Kevin Lasagna (Carpi, 4.500.000)
Kölcsönből vissza: Jádson (Santa Cruz), Rodrigo Aguirre (Lugano)
Távozott: Pablo Armero (Bahia), Jádson (Ponte Preta)
Kölcsönből vissza: Adalberto Penaranda (Watford)
Kölcsönbe: Kevin Lasagna (Carpi), Panajotisz Koné (Granada), Rodrigo Aguirre (Club Nacional)

AZ ÉLVONALBÓL KIESETT CSAPATOK

CARPI
Érkezett:
Kölcsönbe: Giacomo Beretta (Milan)
Távozott:
Kölcsönbe: Gianmario Comi (Pro Vercelli)

FROSINONE
Érkezett:
Kölcsönbe: Luka Krajnc (Cagliari), Benjamin Mokulu (Avellino)
Távozott:

HELLAS VERONA
Érkezett: Daniel Bessa (Inter, 1.200.000)
Távozott:
Kölcsönből vissza: Daniel Bessa (Inter)

Lezárva csütörtökön délután, vastaggal az elmúlt egy hét történései.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik