Az Inter megvette a Serie A jövőjét. Nem, nem Gabigol az...

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2017.01.11. 18:15
null
Add már, Uram, a gólesőt! (Gabriel Barbosa, fotó: AFP)
Itt van immár a had – no, nem Laczfi nádor hada üget elő a Toldiból, hanem a nyalka, kolcsagos legények és cifra nyergű mének helyett a topligák frissiben vett labdarúgói sorakoznak táblázatunkban. Szokásunk szerint a Premier League után a Serie A eseményeivel folytatjuk heti transzfertúránkat.


A RÉGI NÓTA, A RÉGI VERKLIN

Bizony, mostanában nem az Inter a világ legjobban transzferáló csapata, ezt bővebben is kifejtettük nemrégiben EBBEN A CIKKBEN.

A tavaly nyáron megvettek közül Joao Mário, Éder és Gabriel Barbosa sokak számára csalódást okozott, utóbbi például harmincmillió euróért eddig összesen húsz percet játszott; Antonio Candreva, Cristian Ansaldi és Éver Banega legalább meg-megrázza magát, de valljuk meg őszintén, azért jobban is el lehetett volna költeni 152 millió eurót.

Tavaly érkezett meg véglegesen a 32 éves brazil védő, Miranda és Marcelo Brozovic játékjoga a korábban megkötött hitelügylet értelmében, hasonlóképpen kellett Dodóért 7.8 millió eurót fizetni – ám ő már akkor elhagyta Milánót, s ezen a nyáron a Sampdoria 5.5 millióért végleg megveszi.

Nem váltotta be a reményeket a nagyon várt montenegrói támadó, Sztevan Jovetics sem: érte 2015-ben alig 2.5 milliós kölcsönvételi díjat kellett fizetni, majd az új idényben az első pályára lépésével életbe lépett a vételi opció, amely erre a januárra vonatkozott, 13.5 millió eurós értékben.

Érzelmes búcsú az Éder, Icardi kettőstől (Fotó: AFP)
Érzelmes búcsú az Éder, Icardi kettőstől (Fotó: AFP)


Igaz, a Manchester City annak idején 26 millió euróért vette Joveticset a Fiorentinától, tehát az angolok (pontosabban az arab tulajdonosok) is szívhatják a fogukat, nekik 44 meccsen 17 kanadai pontot termelt, míg a milánóiaknál 33 fellépésen hét gólig és négy gólpasszig jutott – a csatár most Sevillában keresi tovább firenzei énjét. Természetesen a spanyolok először csak kölcsönbe vitték, 14 millióért megvehetik (de nem kötelező módon), évi 3.5 milliós fizetésének további részleteit pedig teljes egészében ők állják.

Persze a kötelezvények sokszor csak a pénzügyi előírások kijátszására jók (avagy mondj nemet bátran az UEFAir Play-re), Dodóé is akkor lépett érvénybe, amikor az első másodpercet a pályán töltötte tétmérkőzésen.

Egy opciós eladással is jeleskedett ezen a télen az Inter, így került az olasz középpályás, Daniel Bessa a Hellas Veronához 1.2 millió euróért.

DE SZERETNÉNK, DE SZERETNÉNK FELIPE MELÓK LENNI...

Az Inter csodás kezű igazolásainak szép példája Felipe Melo, aki anno szintén a Fiorentinában futott be, majd onnan 25 millió euróért megvette a Juventus. És azóta is bánja, mert Melo hatalmas csalódást okozott, csak nehezen sikerült rátukmálni a Galatasarayra, ahonnan 3.5 millióért váltotta ki az Inter 2015 nyarán.

Melo nem vált húzóemberré Milánóban, de a szerződése 2018 nyaráig szólt – és miután addig valamivel több mint hétmillió eurónyi bért kapott volna, most hárommillió eurót utaltak a számlájára egy összegben, csak hogy felbonthassák a kontraktusát.

Így mulat egy olasz klub.

A pillanat, amikor megtudja az ember, hogy majdnem egymilliárd forintért kirúgják (Fotó: AFP)
A pillanat, amikor megtudja az ember, hogy majdnem egymilliárd forintért kirúgják (Fotó: AFP)


Melo a Palmeirashoz került, ott már be kell érnie holmi évi 2.1 millió eurós fizetéssel, ez 400 ezer euróval kevesebb, mint eddig. Ügynöke külön díjat érdemelne: amikor eladta a szűrőt a Galata, Melo akkor is egymillió eurós fájdalomdíjat kapott...

Hogy valamivel könnyebb legyen elviselni a mostani lelépési pénzt, az Inter búcsúként megbüntette Joveticset egy engedély nélküli interjúért.

TERVEKBEN MOST SINCS HIÁNY

Melónál sokkal jobb futballista a két régi célpont, a wolfsburgi Luiz Gustavo és a liverpooli Lucas Leiva, megszerzésükre látunk is némi esélyt, a sokszor egymásnak ellentmondó nyilatkozatok ellenére – reméljük, nem haragszanak meg ránk az Inter-hívek, de a londoni Alexis Sánchez, a madridi James Rodríguez vagy a párizsi Marco Verratti aligha kötelezi el magát mostanában az Inter mellett.

Jobb vételi esélyekkel nézett szét az Inter a hazai piacon: a firenzei Federico Bernardeschi és a római Kosztasz Manolasz újabb gigaösszegért kiált, erre az ügyletre a télen aligha lesz forrás, életszerűbb a West Bromwich hamarosan lejáró szerződésű támadójának, Saido Berahinónak vagy a Liverpool számkivetettjének, Mamadou Sakhónak a megvétele – és az Atalanta volt középső középpályása, a 22 éves, válogatott kerettag Roberto Gagliardini sem megvetendő erősítés.

Az olasz játékos ebben az idényben robbant be a Serie A-ba, és valamit nagyon jól csinálnak Bergamóban, mert a középső védő Mattia Caldarát már most lefoglalta 2018 nyarára a Juventus, tizenötmillió euróért (plusz harmadennyi bónuszért), a Gagliardini mögött védekező Franck Kessiét meg lassan kétszer ennyiért a fél Premier League vinné, a kérők élén a Chelsea-vel.

A JÖVŐ? MÁRIS A KEZÜNKBEN! PONTOSABBAN...

Visszatérve Gagliardinire: az átigazolási díjon felül a 34 éves támadó, Rodrigo Palacio is Atalantáé lehet, míg az eddigi Inter-karmester, Éver Banega felcsaphat luxuskommunistának Kínában, hiszen két kérője is akad az argentinnak az új futballparadicsomból.

„Az Inter megvette az olasz futball jövőjét" – szerénykedett Gagliardini ügynöke az orvosi vizsgálatok előtt, maga a játékos pedig meglepő módon töredelmesen bevallotta, hogy ezzel igazolással élete nagy álma vált valóra – és most biztosan megdöbbentjük a nyájas olvasót, de a középpályás csak kölcsönbe kerül az Internazionaléhoz, kétmillió euróért, a nyárra vonatkozó húszmilliós opcióval, amely fölött egy hatmilliós bónusz lebeg.

Megszokta a kék-feketét (Fotó: AFP)
Megszokta a kék-feketét (Fotó: AFP)


Ha már pénzügyek: a labdarúgó évi kétmilliót keres majd Milánóban a Sky Sport Italia szerint.

Érkezése egyben azt is jelentheti, hogy a Sassuolo Lorenzo Pellegrinije lekerülhet a transzferes pletykalapok interes oldalairól.

EGYSZERŰ, MINT EGY SERIE A-S TRANSZFER

Ha már érdekes opciókról szó volt, említsük meg Manolaszt, akit a Chelsea és a Manchester United is vitt volna még a nyáron, ám akkor nem adta őt el az AS Roma, mert egy korábbi ígérvény szerint a vételár fele a görög korábbi klubját, az Olympiakoszt illette volna.

Most már szabad a vásár, pontosabban az első ajánlattétel joga a Barcelonáé, amely Thomas Vermaelen kölcsönadásakor tett szert erre a lehetőségre.

PÉNZÜGYI FAIR PLAY? ALAKULGAT, ALAKULGAT

Sokat segíthet az Inter pénzügyi gondjain, ha a Swansea, a Sassuolo, a Palermo vagy a Watford megveszi Andrea Ranocchiát, Davide Santont a Sampdoria vagy a Burnley (amely Nagatomo Jutót szemelte ki elsősorban), Jonathan Biabianyt és Assane Gnoukourit a Crotone, Eloge Yaót a Palermo, Senna Mianguét a Cagliari, és Banega mellett a szinte már nyíltan árult Geoffrey Kondogbiára is akad egy vevő Kínában – ráadásul a tulajdonos Suning cégcsoport befújt egy 15 millió eurós reklámszerződést is a székház egy nyitva felejtett bankszámlájára, s ugyanekkora összeget kap a klub a képi jogok ázsiai felhasználásáért (szerintünk a Nimfas Corporationtől).

Lenne tehát forrás még a télen Gustavóra vagy Leivára, a manchesteri Matteo Darmianra, Édernek a Keita Baldére való elcserélésére – sőt egy olasz forrás szerint a wolfsburgi Ricardo Rodríguezért hiába kapaszkodik a Chelsea, az Arsenal és a PSG, mert a svájci mindenképpen az Interben folytatná, és klubja a nyáron 22 millióért köteles el is adni őt.

Ezek a fránya kötelező opciók másodszor is az Inter kezére játszanak?

SERIE A, TÉLI ÁTIGAZOLÁSOK
2017 JANUÁRJA

ATALANTA
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Edoardo Ceria (Spartak Trnava)
Távozott: Guglielmo Stendardo (Pescara, ingyen)
Kölcsönbe: Mauricio Pinilla (Genoa)

BOLOGNA
Érkezett:
Távozott: Archimede Morleo (Bari)

CAGLIARI
Érkezett:
Kölcsönbe: Gabriel (Milan)
Távozott:
Kölcsönbe: Suraji Adam Rahuf (Muravera), Marco Storari (Milan), Luka Krajnc (Frosinone)

CHIEVO VERONA
Érkezett:
Távozott:

CROTONE
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Massimo Assisi (Akragas)
Távozott:
Kölcsönbe: Massimo Assisi (Avezzano)

EMPOLI
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Ludovico Gargiulo (Pistoiese)
Távozott: Alberto Gilardino (Pescara, ingyen)
Kölcsönbe: Ludovico Gargiulo (Pato)

FIORENTINA
Érkezett:
Távozott:

GENOA
Érkezett: Leonardo Morosini (Brescia, 2.500.000), Andrea Beghetto (SPAL, 1.500.000), Claudio Repetto (Lavagnese)
Kölcsönbe: Mauricio Pinilla (Atalanta), Adel Taarabt (Benfica)
Távozott: Leonardo Pavoletti (Napoli, 18.000.000), Tomás Rincón (Juventus, 8.000.000)

INTERNAZIONALE
Érkezett: Sztevan Jovetics (Manchester City,13.500.000)
Kölcsönből vissza: Daniel Bessa (Hellas Verona)
Távozott: Daniel Bessa (Hellas Verona, 1.200.000), Felipe Melo (Palmeiras, ingyen)
Kölcsönbe: Sztevan Jovetics (Sevilla)

JUVENTUS
Érkezett: Tomás Rincón (Genoa, 8.000.000)
Kölcsönből vissza: Eric Lanini (Westerlo), Alberto Cerri (SPAL), Vajebah Sakor (Valerenga), Nicolo Pozzebon (Groningen II), Alberto Brignoli (Leganés)
Távozott:
Kölcsönbe: Alberto Cerri (Pescara), Alberto Brignoli (Perugia), Nicoli Pozzebon (Piacenza)

LAZIO
Érkezett:
Távozott:

MILAN
Érkezett:
Kölcsönbe: Marco Storari (Cagliari)
Kölcsönből vissza: Nnamdi Oduamadi (HJK Helsinki)
Távozott:
Kölcsönbe: Gabriel (Cagliari)

NAPOLI
Érkezett: Leonardo Pavoletti (Genoa, 18.000.000), Leandrinho (Ponte Preta, 575.000)
Távozott:

PALERMO
Érkezett: Stefan Silva (Sundsvall, 800.000)
Kölcsönből vissza: Manuel Arteaga (The Strongest), Cephas Malele (Leixoes)
Távozott: Manuel Arteaga (Seraing)
Kölcsönbe: Cephas Malele (Varzim)

PESCARA
Érkezett: Cesare Bovo (Torino, 100.000), Guglielmo Stendardo (Atalanta, ingyen), Alberto Gilardino (Empoli, ingyen)
Kölcsönbe: Alberto Cerri (Juventus)
Távozott:
Kölcsönbe: Alberto Aquilani (Sassuolo), Mirko Pigliacelli (Trapani), Andrea Testi (Racing Roma)

ROMA
Érkezett: Emerson (Santos, 2.000.000)
Kölcsönből vissza: Iago Falqué (Torino), Lorenzo Vasco (Südtirol), José Machín (Trapani), Giammario Piscitella (Catania)
Távozott: Iago Falqué (Torino, 6.000.000)
Kölcsönbe: Juan Iturbe (Torino), Giammario Piscitella (Prato), Lorenzo Vasco (Fidelis Andria)
Kölcsönből vissza: Emerson (Santos)

SAMPDORIA
Érkezett: Bartosz Bereszynski (Legia Warszava, 2.000.000)
Távozott: Mirko Eramo (Benevento, ingyen)
Kölcsönből vissza: Luka Krajnc (Cagliari)

SASSUOLO
Érkezett:
Kölcsönbe: Alberto Aquilani (Pescara)
Kölcsönből vissza: Jérémie Broh (Pordenone)
Távozott:
Kölcsönbe: Jérémie Broh (Südtirol)

TORINO
Érkezett: Iago Falqué (AS Roma, 6.000.000), Carlao (APOEL Nicosia, 500.000)
Kölcsönbe: Juan Iturbe (AS Roma)
Kölcsönből vissza: Marco Chiosa (Perugia), Vittorio Parigini (Chievo Verona)
Távozott: Cesare Bovo (Pescara, 100.000)
Kölcsönbe: Vittorio Parigini (Bari), Marco Chiosa (Novara), Vittorio Parigini (Bari)
Kölcsönből vissza: Juan Iturbe (AS Roma)

UDINESE
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Jádson (Santa Cruz)
Távozott: Pablo Armero (Bahia), Jádson (Ponte Preta)
Kölcsönből vissza: Adalberto Penaranda (Watford)

AZ ÉLVONALBÓL KIESETT CSAPATOK

CARPI
Érkezett:
Távozott:
Kölcsönbe: Gianmario Comi (Pro Vercelli)

FROSINONE
Érkezett:
Kölcsönbe: Luka Krajnc (Cagliari), Benjamin Mokulu (Avellino)
Távozott:

HELLAS VERONA
Érkezett: Daniel Bessa (Inter, 1.200.000)
Távozott:
Kölcsönből vissza: Daniel Bessa (Inter)

Lezárva szerda délben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik