Juventus, Inter: nem lett a cserecsatárból csere csatár

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.01.22. 09:59
null
Mindenki higgadjon le, nem megyek az Interbe! (Fotó: Reuters)
Az ünnepek után megdöbbenve konstatálhattuk, hogy az új esztendő nem marad el érdeklődés hiányában, újra dolgozunk, tanulunk, családi életet élünk (vagy menekülünk mindezek elől) – az élet megy tehát tovább, a labdarúgásban is. Az átigazolás világában különösen nincs leállás: a szokásoknak megfelelően heti transzfersorozatunkat a Serie A történéseivel folytatjuk.

 

 

VUCSINICS: SZUPERVÉTEL, SZUPERCSERE, CSERE, CSEREALAP

Az elmúlt hét napot az olasz futballban a Juventus és az Inter egymás körüli tánca dominálta, természetesen a Mirko Vucsinics, Fredy Guarín cseréről van szó. A Juventus árulja egy ideje a 2011-ben az AS Romától 15 millióért vett, Torinóban remekül kezdő, de aztán fokozatosan elszürkülő montenegróit, legutóbb hiába „házalt” vele ügynöke az Arsenalnál, nem jött létre az ügylet. Ekkor jött kapóra az, hogy a Chelsea Nemanja Maticsot vette meg végül Guarín helyett, miközben a kolumbiai nyíltan arról beszélt, hogy szívesen igazolna José Mourinho csapatához, mélyen aláásva ezzel saját pozícióit Milánóban. Remek ötlet volt tehát a csere gondolata a vezetőktől, hiszen a két játékos játékjoga nagyjából ugyanannyit ér, egyikükhöz sem ragaszkodnak edzőik foggal-körömmel, és ők maguk is elégedetlenek voltak a helyzettel.

Vucsinics minden különösebb skrupulus nélkül elfogadta a kész helyzetet, megjelent Milánóban orvosi vizsgálaton, elbúcsúzott legjobb juvés barátjától, Leonard Bonuccitól, és még abba is belement a több játéklehetőség kedvéért a Gazzetta dello Sport szerint, hogy torinói 3.5 milliós eurós éves fizetése 1.1 millióval csökkenjen. Guarín is elfogadta a váltást, 2017-ig írt volna alá évi hárommillióért, miközben – Tuttosport – a két csapat eleinte 7.45 (Vucsinics), illetve 8.25 (Guarín) millióra értékelte saját játékosát, de végül megegyezett 13.5 milliós eszmei értékben; ennek ellenére a Juve ráfizetett volna a cserére egy másfél és kétmillió közötti summát.

Azért kellett feltételes módba tenni végül a fentieket, mert az Inter szurkolói heves tiltakozásokba kezdtek csapatuk hivatalos Twitter-oldalán (Túl sok rothadt alma van már az Internél! – harsogott az egyik szurkolói csoport, de ugyanannyira szólt ez a kirohanás a Juventus és az új elnök, Erick Thohir ellen, mint a bajnokságban három gólja mellett hét asszisztot is kiosztó, ámbátor sokak szerint kiegyensúlyozatlan Guarín maradása mellett). Pedig hétfő este Vucsinics sikerrel átesett az orvosin, és beleegyezett a két és fél évre szóló szerződés aláírásába. Az Inter kedden kiadott egy közleményt, miszerint „Minden vissza!”, erre a Juventus is kiadott egy közleményt, miszerint nem kommentálja az Inter közleményét, Vucsinics alighanem elkezdett ismét angolul tanulni; Guarín viszont bedurcult, elrohant a klubházba, megkérte a tiszteletbeli elnököt, Massimo Morattit, hogy közvetítsen közte és Thohir között, majd sztrájkkal fenyegetőzött.

Fenyegetőzött a csapat edzője, Walter Mazzarri is, aki állítólag a legutóbbi vereség után kijelentette, hogy vagy vesznek neki egy jó csatárt, vagy ő veszi a kalapját. Az Inter kemény magja erre utcai demonstrációt szervezett – vagy Impala, vagy semmi? Meglátjuk, mit forognak ki a héten az események Milánóban.

Az mindenesetre biztos, hogy a realos Álvaro Morata kikosarazta az Intert, a Nantes szerb éke, Filip Djordjevics sportigazgatója szerint suttyomban már aláírt a Lazióhoz (a nyáron lejár a szerződése), Ezequiel Lavezzi azt nyilatkozta, hogy ha egyszer visszatérne a Serie A-ba, csakis Nápolyba igazolna, Andrea Ranocchiát nagy erőkkel – és kezdetnek tréfásan hétmilliót ajánlva – csábítja a Dortmund (helyettese a St.-Étienne-től Kurt Zouma lehet), a Torino balbekkjét, Danilo D'Ambrosiót ellenben már megvizsgálták az Inter orvosai. Nagamoto Jutót a múlt héten felajánlották a Manchester Unitednek, és a „vörös ördögök” állítólag Guarínt is vinnék, és nagy kérdés, mit lépnének a szurkolók arra, ha a kolumbiai középpályást elcserélnék a Southamptonnal Pablo Dani Osvaldóért, vagy elvinné a Napoli (ez speciel szerda kora reggeli információ a calciomercato.com-ról).

Az biztos, hogy nem dúltak az utcán, de még a fotelek előtt sem Álvaro Pereira miatt: az uruguayi bal oldali mindenes egymillió euróért és hétmilliós vételi opció mellett másfél évre kölcsönbe került a Sao Paulóhoz. Tavalyelőtt 12 millióért vették őt, míg tavaly 5.3 milliót fizettek Ezequiel Schelottóért, és ez is bombaüzletnek bizonyult: az argentin jobbszélső most kölcsönbe a Parmához került. A Sky Italia nyomán két új kiszemeltről is beszámolhatunk: a Manchester City PSV-nél erősödő bekkjéről, Karim Rekikről és mostani csapattársáról, a húszéves, háromszoros válogatott balszellőről, Memphis Depay-ról.

A FIORENTINA TOVÁBB ÜGYESKEDIK

Nincs szerencséje mostanában a firenzei csapatnak, különösen csatárfronton, hiszen Mario Gómez után a bombaformában lévő Giuseppe Rossi is kidőlt, mondhatni újra, ezért kellett kölcsönkérni a Milantól Alessandro Matrit. Az olasz labdarúgás cukifiúját csak a nyáron vette meg a Milan a Juventustól, 11 millióért, de nagyon nem ment a támadónak az ősszel, ezért adták őt kölcsön a tavaszra. Matrit megérintette a hely szelleme a világ egyik legszebb városában: két góllal és egy gólpasszal mutatkozott be, majd megsérült, szerencsére nem komolyabban.

Alighanem nagy fogás lesz az MU-tól kölcsönkért brazil középpályás, az egykori csodagyerek, Anderson, akit a nyáron 6.5 millióért meg lehet venni, és hatalmas ambíciókkal, sok mellőzés után érkezett a Serie A-ba. Még a télen követheti őt Federico Macheda, esetleg a Chelsea-től a szintén „kezdőkivetett” Demba Ba, Milánóból Philippe Mexes vagy a Zenit által tízmillióra taksált portugál védő, Neto (ellenirányban cserealapként Facundo Roncaglia költözhet). Van már egy Neto a klubnál, aki kapus, és jöhet elé a közeljövőben a frankfurti Kevin Trapp vagy még inkább a steauás Ciprian Tatarusanu (miközben a Nápoly máris kölcsönadott a „liláknak” egy kapuvédőt, Antonio Rosatit). Juan Cuadradóért (a keret legtöbbre taksált játékosáért!) ugyanakkor a Bayern München után immáron az Arsenal is érdeklődik.

ISMERŐS NEVEK ITT IS, OTT IS

Csaknem 75 átigazolást regisztrálhattunk az elmúlt egy hétben az olasz élvonalban, pezseg tehát a Mercato, igaz ugyanakkor az is, hogy többnyire felénk mérsékelten ismert fiatalokat adtak kölcsön, vagy küldtek vissza kölcsönből. Kiemelkedik a masszából a 30 éves brazil Michel Bastos, akinek még mindig életveszélyes a bal lába, és 1.1 millióért vette kölcsön az AS Roma az al-Aintól, s 3.3 millióért végleg megszerezhető a nyáron. A jövő héten bővebben foglalkozunk a Napolival, de máris eláruljuk, hogy Diego Simeone hiába csábította a Hellas Verona kiváló brazil középpályását, az ebben az idényben már 11 kanadai pontnál járó Jorginhót, aki igen jutányos áron, alig ötmillióért aláírt a déliekhez (pontosabban csak fele játékjogát vitte magával, ám a másik részt a nyáron ugyanennyiért meg lehet venni).

A Juve kölcsönadta bal oldalai védőjét, Paolo De Cegliét a Genoának, ahonnan Thomas Manfredini a Sassuolóhoz távozott. Egykoron a Juve egyik legnagyobb ígéretének számított a gyepnyűvő Enzo Maresca, aki a Fiorentina, a Sevilla, az Olympiakosz, a Málaga és a Sampdoria után immáron a Palermo híveit boldogítja lelkes mezőnymunkájával.

AZ OLASZ SERIE A ÁTIGAZOLÁSAI, 2014 TELE
ATALANTA
Érkezett: Alberto Almici (kölcsönből vissza, Cesena), Simone Colombi (kv., Padova)
Távozott: Johan Benaluan (kölcsönbe, Parma), Alberto Almici (k., Padova), Guido Marilungo (k., Cesena), Roberto Gagliardini (k., Cesena), Simone Colombi (k., Carpi)
BOLOGNA
Érkezett: Andrea Pisanu (kv., Montreal Impact), Daniele Paponi (kv., Montreal Impact), Andrea Romano (kv., Crotone), Ruben Palomeque (kv., Como), Matteo Montorsi (kv., SPAL)
Távozott: Andrea Pisanu (k., Prato), Andrea Romano (k., Prato), Henry Giménez (Nacional Montevideo), Ruben Palomeque (k., Paganese), Denis Alibec (kv., Inter), Luca Veratti (k., Südtirol), Matteo Montorsi (k., Cuneo), Alex Ferrari (k., Crotone)
CAGLIARI
Érkezett: Alberto Melis (kv., Pisa)
Távozott: Lorenzo Ariaudo (Sassuolo, 500.000 euró), Rui Sampaio (szerződését felbontották), Radja Nainggolan (k., Roma, 3.000.000)
CATANIA
Érkezett: Francesco Lodi (Genoa, közös tulajdonba), Fabián Rinaudo (k., Sporting CP, 500.000), Federico Moretti (kv., Spezia)
Távozott: Panajotisz Tahcidisz (k., Torino), Federico Moretti (k., Padova)
FIORENTINA
Érkezett: Anderson (k., Manchester United, i.), Antonio Rosati (k., Napoli), Alessandro Matri (k., Milan)
Távozott: Marcos Alonso (k., Sunderland), Gustavo Munúa (Nacional, i.)
HELLAS VERONA
Érkezett: Simone Calvano (kv., Lanciano)
Távozott: Matteo Bianchetti (k., Spezia), Daniele Ragatzu (k., Lanciano), Jorginho (kt., Napoli, 5.000.000)
INTERNAZIONALE
Érkezett: Rubén Botta (Livorno, i.), Bocar Djumo (kv., Uniao Madeira), Denis Alibec (kv., Bologna), Ezequiel Schelotto (kv., Sassuolo)
Távozott: Denis Alibec (Astra Giurgiu, 200.000), Ezequiel Schelotto (k., Parma), Álvaro Pereira (k., Sao Paulo, 1.000.000)
JUVENTUS
Érkezett: Timothy Nocchi (kv., Carpi), Stefano Padovan (kv., Pescara), Elvis Kabashi (kv., Pescara)
Távozott: Timothy Nocchi (k., Padova), Mbaye Diagne (k., Lierse), Paolo De Ceglie (k., Genoa), Ouasim Bouy (k., Hamburg, i.), Stefano Padovan (k., Vicenza)
LAZIO
Érkezett:
Távozott: Luca Crescenzi (k., Pisa)
AS LIVORNO
Érkezett:
Távozott: Rubén Botta (Inter, i.), Saulo Decarli (k., Avellino), Pasquale Schiattarella (Spezia)
AC MILAN
Érkezett: Adil Rami (Valencia, k., 400.000), Honda Keiszuke (CSZKA Moszkva, i.), Ezekiel Henty (kv., Spezia), Andrea Petagna (kv., Sampdoria), Matteo Chinellato (kv., Sorrento)
Távozott: M'Baye Niang (k., Montpellier), Ezekiel Henty (k., Perugia), Matteo Chinellato (k., Cosenza), Jherson Vergara (k., Parma), Alessandro Matri (k., Fiorentina)
NAPOLI
Érkezett: Giuseppe Nicolao (kv., Lanciano), Jorginho (kt., Hellas Verona, 5.000.000), Antonio Rosati (kv., Sassuolo), Emanuele Allegra (kv., Entella), Camillo Ciano (kv., Padova), Giuseppe Nicolao (kv., Lanciano)
Távozott: Emanuele Allegra (k., Pavia), Antonio Rosati (k., Fiorentina), Giuseppe Nicolao (k., Viareggio), Camillo Ciano (k., Avellino)
AS ROMA
Érkezett: Radja Nainggolan (k., Cagliari, 3.000.000), Mattia Rosato (FeralpiSalo, közös tulajdonból teljesbe), Michel Bastos (k., al-Ain, 1.100.000), Alessandro Crescenzi (kv., Ajaccio)
Távozott: Júlio Sérgio (szerződését felbontották), Michael Bradley (Toronto, 7.400.000)
US SASSUOLO
Érkezett: Lorenzo Ariaudo (Cagliari Calcio, 500.000), Nicola Sansone (Parma), Aleandro Rosi (k., Parma), Pedro Mendes (k., Parma), Thomas Manfredini (Genoa)
Távozott: Karim Laribi (k., Latina Calcio), Aladje (k., Porto Tolle), Jonathan Rossini (k., Parma)
FC TORINO
Érkezett: Panajotisz Tahcidisz (k., Catania)
Távozott:
CHIEVO VERONA
Érkezett: Caleb Ekuban (kv., FC Südtirol), Jordan Pedrocchi (kv., SSD Chieti)
Távozott: Jordan Pedrocchi (k., Seregno), Caleb Ekuban (k., Lumezzane), Domenico Franco (k., Messina), Riccardo Improta (kv., Genoa)
GENOA
Érkezett: Cabral (k., Sunderland, 150.000), Paolo De Ceglie (k., Genoa), Andrea Doninelli (Juve Stabia), Riccardo Improta (kv., Chievo Verona)
Távozott: Francesco Lodi (Catania), Said Ahmed Said (k., Monza), Zé Eduardo (k., Coritiba), Andrea Doninelli (k., Benevento), Lukas Zima (k., Reggiana), Thomas Manfredini (Sassuolo), Riccardo Improta (k., Padova)
PARMA
Érkezett: Mirko Pigliacelli (kv. Pescara), David Löfquist (k., Odense), Ihrig-Farkas Sebestyén (kv., ND Gorica), Salvatore Sandomenico (kv., Gubbio), Nicolas Sumsky (kv., ND Gorica), Francesco Checcucci (kv., ND Gorica), Carlos García (kv., Brönshöj), Giammaria Prete (kv., Renate), Abdelaye Diakité (kv., ND Gorica), Simone Malatesta (kv., Ascoli), Hervé Diedhiou (kv., Paganese), Alessandro Elia (kv., Chieti), Alessandro Piacenti (kv., Ascoli), Jonathan Rossini (k., Sassuolo), Ezequiel Schelotto (k., Inter), Jherson Vergara (k., Milan), Domenico Mungo (kv., Perugia), Angelo Bencivenga (kv., Lecce), Cristiano Spirito (kv., Savona), Manuel Giandonato (egyesület nélküli)
Távozott: Jaime Valdés (Colo Colo), Fabio Lebran (k., SPAL), Johan Benaluan (k., Atalanta), Salvatore Sandomenico (k., Arzanese), Simone Malatesta (Gavorrano), Alessandro Elia (k., Cuneo), Alessandro Piacenti (k., Vigor Lamezia), Goncalo Brandao (k., Belenenses), Nicola Sansone (Sassuolo), Aleandro Rosi (k., Sassuolo), Pedro Mendes (Sassuolo), Domenico Mungo (k., Viareggio), Mirko Pigliacelli (k., Reggina), Mory Koné (k., Crotone), Angelo Bencivenga (k., Como), Manuel Giandonato (k., Juve Stabia), Yves Benoit Bationo (k., ND Gorica), Gonzalo Mastriani (k., ND Gorica), Francesco Finocchio (k., ND Gorica)
SAMPDORIA
Érkezett: Stefano Scappini (kv., Grosseto)
Távozott: Giuseppe Zampano (Martina Franca), Stefano Scappini (k., Castel Rigone), Andrea Petagna (kv., Milan), Andrea Tozzo (k., Latina), Szavvasz Gencoglu (k., Spezia), Davide Gavazzi (k., Ternana), Mirko Eramo (k., Empoli), Enzo Maresca (Palermo)
UDINESE
Érkezett:
Távozott: Alexander Merkel (k., Watford), Mathias Ranégie (Watford), Wojciech Pawlowski (k., Slask Wroclaw)
vastaggal az elmúlt hét átigazolásai

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik