Juventus: csodás kezdet – Ramsey az edzőváltás nagy nyertese

I. SZ.I. SZ.
Vágólapra másolva!
2020.09.23. 13:49
null
Fekszik neki Andrea Pirlo játékfilozófiája – Aaron Ramsey a Sampdoria ellen klasszisteljesítményt nyújtott (Fotó: AFP)
Andrea Pirlo vasárnap este 3–0-s győzelemmel mutatkozott be a Juventus kispadján a Serie A-ban. Csapata három fiatallal állt fel, a legjobbja pedig a Maurizio Sarri rendszerében teljesen elvesző Aaron Ramsey volt. A 29 éves walesi ilyen játékkal Pirlo Juventusának kulcsfigurája lehet.

Aaron Ramsey az előző idényben úgy szerezte meg profi pályafutása első bajnoki címét, hogy nem számított alapembernek a Juventusban. Maurizio Sarri irányítása alatt egyetlen bajnokit játszott végig, és a sérüléséből felépülve hiába mutatott javuló formát februárban (gól és gólpassz az Inter ellen), a koronavírus-járvány miatt elrendelt kényszerszünetet követően Sarri a 12 bajnokiból csak kettőn adott lehetőséget a teljesen egészséges walesinek.

Azóta Sarri ment, Andrea Pirlo ült helyette a kispadra, és az edzőváltásnak a vasárnapi bajnoki rajt alapján Ramsey a legnagyobb nyertese. A 29 éves középpályás nemcsak, hogy végigjátszotta a Sampdoria ellen 3–0-ra megnyert találkozót, a La Gazzetta dello Sport és a Corriere dello Sport is a mérkőzés emberének választotta, utóbbi szerint „másik játékost láttunk a mezében, mint Sarri alatt”. Bár a statisztikákban egy gólpasszt jegyzett, az Opta hat assziszt értékű kulcspasszt írt a neve mellé (ebből négyet adott Cristiano Ronaldónak, aki csak az utolsót váltotta gólra a 88. percben). Ilyen teljesítményre az Arsenalnál eltöltött 11 éve alatt csak kétszer volt képes.

Pirlo már akkor dicsérte a walesit, amikor még csak pletyka volt, hogy Torinóba szerződik.

„Nagyszerű vétel lenne Ramsey, újabb remek üzletet fog kötni a Juventus. Erős, érett játékos, akinek szép jövője lehet Torinóban” – mondta róla még 2019 elején. Ramsey tavaly nyáron lett a Juve játékosa, de ahhoz, hogy valósággá váljon a benne látott fantázia, a jelek szerint Pirlo kellett.


S hogy mi a siker titka?

Antonio Galgliardi, aki az Olasz Labdarúgó-szövetség egyik vezető elemzői pozícióját hagyta el, hogy Pirlo stábjához csatlakozzon, azt mondta az Athleticnek adott interjújában, „a modern labdarúgásban el kell felejteni, hogy egy-egy játékost a pozíciójához kötünk. Már nem az számít, hogy hol van a pályán, hanem hogy mit tesz a csapat játékáért”. Példaként Trent Alexander-Arnoldot emelte ki, aki a Liverpoolban szélsőhátvédként szervezi a játékot.

RAMSEY A SAMPDORIA ELLEN
90 labdaérintés

52 passz az ellenfél térfelén*
17 párharc*
6 assziszt értékű kulcspassz*
7 labdaszerzés (szabad labda vagy ellenfél passzából)
6 szerelés*
2 elszenvedett szabálytalanság*
1 gólpassz
*a legtöbb a mezőnyben

Pirlo is azt vallja, hogy nincs már statikus felállás, játékszituációtól függően dinamikusan változik a játékosok elhelyezkedése. Ez akkor működik, ha a játékhelyzeteket gyorsan olvassák, és ennek megfelelően cselekszenek a játékosok. Pirlo Juventusa 4–4–2-es felállásban védekezett és 3–2–5-ben támadott.

A rendszer fő mozgatója Ramsey, aki Sarrinál kalitkába volt zárva, nem bontakozhatott ki. Most viszont elöl, hátul, szélen és középen is feltűnik, támadásban nem feltétlenül visszalép, hogy rajta menjen át a labda, hanem sokszor beindul a védővonal mögé, ezzel teret nyitva a többi támadó számára. Sarri rendszerében a két csatár sokszor magára maradt elöl, Cristiano Ronaldo bántóan hosszú időszakokra eltűnt, nem került játékba. A Sampdoria ellen az első gól előtt Ramsey CR elé mozgott, visszafejelte neki Adrian Rabiot felívelt labdáját, és a portugál tisztán törhetett be a büntetőterületre (más kérdés, hogy elvesztette a labdát, amely végül a társhoz pattant). A harmadik gólnál is egy vonalban volt a portugállal, mielőtt kiugratta a védők közül.

Ez csak két példája a számtalan kombinációnak, amellyel Pirlo a Juventus támadójátékát színesítette, és amelynek a legfontosabb figurája a két csatár mellett harmadikként feltűnő, a védelmet megzavaró Ramsey. Kellenek hozzá a társak is, akik ugyanúgy értik és átlátják, mire van szükség. A svéd Dejan Kulusewski és a Schalkétól kölcsönkapott amerikai Weston McKennie is kiválóan debütált, előbbi pazar gólt szerzett, utóbbi pedig védekezésben és támadásszervezésben is fáradhatatlan munkát végzett. Ramsey és McKennie mutatta be a Juvéból a legtöbb szerelést, ennek is volt köszönhető, hogy a genovaiak térfelén 70%-os sikerrel működött a letámadás.

Hozzá kell tenni, Claudio Ranierit és a Sampdoriát teljesen váratlanul érte a Juventus játéka, a veterán edző is elismerte, hogy könnyedén lőhetett volna kétszer annyi gólt a Juventus. A Samp nem tudott mit kezdeni azzal, hogy öten támadnak a Juve első vonalában, de a Serie A-ban is lesznek felkészültebb ellenfelek, nem is beszélve a Bajnokok Ligájáról. A kezdet mindenesetre több mint ígéretes.

„Aarontól csak azt várom el, hogy egészséges maradjon, mindig legyen bevethető. Nagyon fontos játékosa a Juventusnak” – mondta róla Pirlo. A szavai alapján nem egyszeri teljesítményt láttunk Ramseytől.

A walesi a Twitteren annyit üzent: „Jól kezdődött az idény, izgatott vagyok, mi jön még.”


OLASZ SERIE A
1. FORDULÓ
Juventus–Sampdoria 3–0 (1–0)
Torino, Allianz Stadion, 1000 néző. Vezette: M. Piccinini
JUVENTUS:
Szczesny – Cuadrado (Bentancur, 78.), Bonucci, Chiellini (Demiral, 83.), Danilo, Frabotta (De Sciglio, 67.) – Kulusevski (D. Costa, 82.), Rabiot, McKennie, Ramsey – C. Ronaldo. Vezetőedző: Andrea Pirlo
SAMPDORIA: Audero – Bereszynski, Colley, Tonelli (Josida, a szünetben), Augello – Thorsby (Damsgaard, 70.), Ekdal – Depaoli (G. Ramírez, a szünetben), Leris (Quagliarella, a szünetben), Jankto – Bonazzoli (Verre, 70.). Vezetőedző: Claudio Ranieri
Gólszerző: Kulusevski (13.), Bonucci (78.), C. Ronaldo (88.)

AZ ÁLLÁS
1. Genoa 1 1 4–1 +3 3
2. Juventus 1 1 3–0 +3 3
3. Napoli 1 1 2–0 +2 3
3. Milan 1 1 2–0 +2 3
5. Fiorentina 1 1 1–0 +1 3
6. Sassuolo 1 1 1–1 0 1
6. Cagliari 1 1 1–1 0 1
8. Verona 1 1 0–0 0 1
8. Roma 1 1 0–0 0 1
10. Udinese 0 0–0 0 0
10. Spezia 0 0–0 0 0
10. Lazio 0 0–0 0 0
10. Internazionale 0 0–0 0 0
10. Benevento 0 0–0 0 0
10. Atalanta 0 0–0 0 0
16. Torino 1 1 0–1 –1 0
17. Parma 1 1 0–2 –2 0
17. Bologna 1 1 0–2 –2 0
19. Crotone 1 1 1–4 –3 0
20. Sampdoria 1 1 0–3 –3 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik