„Isteni” és „pokoli”: így tért vissza Milánóba egy-egy csatár

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2020.01.09. 11:28
null
„Gabigol” Barbosa új utakon? (Fotó: AFP)
Újra kinyílott a világ második legkedveltebb ablaka, a labdarúgás nevű sportág téli átigazolási ablaka, így jelentkezünk szokásos topligás transzferösszefoglalónkkal. Illetve nem a szokásossal: ezúttal nem csak egyetlen csapatra hegyezzük ki a heti körsétánkat, hanem városi sétákat teszünk. A Premier League után most a Serie A-val folytatjuk.

 

Nem üres ígéretekkel gurigáztak a nyáron az INTERNAZIONALE vezetői: a Romelu Lukaku, Valentino Lazaro, Matteo Politano támadóhármasért 109 millió eurót adtak, majd kölcsönvették Alexis Sánchezt is, az új Andrea Pirlóért, Nicola Barelláért összesen 37 milliót fizettek, jött mellé kölcsönbe Stefano Sensi, a védelembe Diego Godín és Cristiano Biraghi, plusz harmincmillió eurót költöttek tehetséges fiatalokra, zömüket azonnal kölcsönadva.

És hosszú évek után felkerült végre egy nagy tehetség is a saját utánpótlásból a 17 éves támadó, Sebastiano Esposito személyében, de figyelemre méltó, hogy az utóbbi tíz esztendőben sikerült elkótyavetyélni Zinho Vanheusdent (bár őt 2021-ig 18 millióért visszavehetik), Alfred Duncant és Marco Benassit, és ráfizetéssel kellett visszavenni Ionut Radut – bár, ahol volt 21 millió euró Dalbertre, 38 millió Radja Nainggolanra és 40 millió Joao Márióra...

Utólag belegondolva, tíz év alatt igencsak harmatos a saját utánpótlás teljesítménye, ezért is kell sok játékost vásárolni, igaz, talán nem kellene évente egy komplett 20-as keretet venni és eladni.

Most, télen visszaérkezett a klubhoz a még 2016-ban 29.5 millióért megvett, de csalódást okozó, a Santosban stagnáló, majd a Flamengóban magát ismét felépítő Gabriel Barbosa, akiért az Atlético Madrid után a Chelsea, a Crystal Palace és a West Ham is érdeklődik, és a Flamengo is visszavinné, ha engedne a húszmilliós árból az Inter (a brazil ajánlat 16 millió és húsz százalék továbbadási rész). Kisebb sokkot okozott a szurkolók között, hogy Milan Skriniart a Manchester Uniteddel, Lautaro Martínezt meg a Real Madriddal és a Barcelonával hozta össze a szaksajtó, és mielőtt hiányozna: Icardiné Wanda asszony szerint egyáltalán nem biztos, hogy kertje ékessége marad végleg a PSG-ben.

Godínnak a jelek szerint nem ízlik a milánói, felvetődött, hogy visszatér az Atléticóhoz, de vinné a Galarasaray is, Sensi cserealap lehet a Barcával, de nem is annyira Arturo Vidal ügyében, mert egy olasz lap szerint a katalánok inkább Ivan Rakiticet adnák érte – edzője ragaszkodik ugyanis Vidalhoz, ám Rakiticből állítólag meg a nyáron kinevezett Antonio Conte nem kér. Politano neve felvetődött a Napolinál, a Parmánál, a Fiorentinánál és a Románál, ő az olasz sajtó szerint biztosan távozik, a balbekk Federico Dimarco gyakorlatilag a Serie A komplett alsóházával tárgyal, a nagy veteránként számon tartott, de igazából még csak 31 éves, ebben az idényben 180 percet játszó Andrea Ranocchia a Trabzonsportól kapott ajánlatot (a szerződése még 2021 nyaráig szól).

Ami biztosnak tűnik: a pármai védőmindenes, Matteo Darmian a nyártól az Interé, de Conte állítólag szeretné megsürgetni az ügyet, és a milánóiak elővásárlási jogot szereztek a veronai védőre, Marash Kumbullára, Dimarco ennek a farvizén kerülhet még januárban a Hellashoz.

Martínez egyébként hűségesküt tett az Inter mellett, ha jelent ez még valamit a mai futballban, Arturo Vidal például éppen perli a klubját, de a visszatérni akaró Neymar is percben áll a Barcelonával – a chilei erőközéppályás nagyon hasznosan futballozik, ha játszik, de neki azzal van baja, hogy nem mindig játszik, és 32 és fél évesen már nehezen tűri az ember az ilyesmit. Érdekes, hogy a Manchester United is érdeklődik Vidal iránt, ugyanis a sajtóban konstans téma egy Paul Pogba, L. Martínez csere, a nagy Gianluca Di Marzio szerint az olaszok inkább Ashley Young kegyeit keresték Manchesterben...

A Barca egyébként 20 milliót kér egy chilei TV-adó szerint Vidalért, az Inter ajánlata már 15 millió, de kölcsönös opció formájában, és a középpályást Conte edzette már a Juventusban, A. Sánchez pedig nagy cimborája.

Nainggolan egyébként magára talált a Cagliariban, az Inter ott is hagyná, beszámolva Nahitan Nández árába, Radu visszatérhet a Genoától kölcsönből Mattia Perin miatt, és kiszemelt még a sajtó szerint: Olivier Giroud, Marcos Alonso (érte 40 milliót kér a Chelsea), Emerson Palmieri, Sead Kolasinac, Leonardo Spinazzola, a nápolyi Fernando Llorente (kölcsönbe jönne Politano kölcsönadásáért) és Dries Mertens, a hellasos Szofjan Amrabat, a nagy olasz ígéret Sandro Tonali a már felnőtt válogatott kerettag védővel, Andrea Cistanával együtt, a sportingos Marcos Acuna és az udinei szélső, Rodrigo de Paul, ha már Dejan Kulusevskiről lemaradt az Inter.

No és ott a Christian Eriksen-saga: a nyáron „szabaduló” dán karmester törvényesen tárgyalhat már a kérőivel, és a Tottenham húszmillió euróért odaadná januárban, egy dán lap szerint Eriksen már meg is egyezett az Interrel, de az olaszok igazgatója, Beppe Marotta cáfolta ezt, azt azonban nem titkolta a szakvezető, hogy egy szélsőt és egy középpályást vennének januárban. Angol értesülések szerint távozhat még a télen Matías Vecino is.

 

AC MILAN

A másik milánói gigásznál sincs mostanában kolbászból és BL-sikerekből a klubház, annyit azért elértek, hogy Rafael Leao, Theo Hernández, Iszmael Bennaszer, Léo Duarte, Ante Rebic és Rade Krunic nyári megszerzése után leigazolták az egykori közönségkedvenc Zlatan Ibrahimovicot, aki a nyárig írt alá, hosszabbítási opcióval. Aprócska gond: a svéd gólikon már 38 éves.

A svéd sokszor „isteníti” magát, mondhatni, a Milanhoz egy isteni csillag, az Interhez meg egy pokoli nagy csalódás tért vissza.

„Visszajövök, hogy megfordítsam a bajnokság menetét” – szerénykedett az ék. A nagy reményekkel vett középcsatár, Krzysztof Piatek nem remekel, a Hoffenheim, a Leverkusen, a Lipcse, a Roma, a Newcastle, az Atlético Madrid, a Dortmund, az Aston Villa és a Genoa nyújtana neki mentőövet és új lehetőségeket (a Genoát és a Crystal Palace-t már visszautasította a lengyel, a legutóbbi ajánlat a Villáé, harmincmillió euróról szól, a Milan nyolcmillióval többért vette).

Rebic kölcsönvétele akkora sikertörténet, hogy máris visszaviheti a Frankfurt, Hakan Calhanogluért a Newcastle, Ricardo Rodríguezért a Fenerbahce és a PSV (a védő állítólag a törökök ajánlatát fogadta el, 8-10 millió lehet a vételár), Samu Castillejóért az Espanyol jelentkezett be hivatalosan is, utóbbit hírbe hozták az Atléticóval is.

A karmester Lucas Paquetá és a védő Alessio Romagnoli Ibrahimovic és Thiago Silva örökébe léphet, lévén mindkettőt vinné a PSG, összesen 80 millió euróért, legalábbis esküszik erre a Corriere dello Sport, a nyáron a Juventustól 35 milliós értékben megszerzett védő, Mattia Caldara egy percet sem játszott még az idényben, talán visszatér regenerálódni az Atalantához, Fabio Boriniért a Fiorentina, a Genoa és a Sampdoria érdeklődik. Mehet Franck Kessié is, érte a nyáron a Monaco, a West Ham és a Wolverhampton érdeklődött, húszmillióért vihető, Rodríguezt egyébként a Napoli és a Watford is szívesen látná.

Mivel a tabella 12. helyét foglalja csak el a csapat, veszítenivalója nincs az októberben kinevezett Stefano Piolinak az igazolásokkal: a biztonsági játék kölcsönkérni opcióval a Barcától Jean-Clair Todibót, húszmilliós opcióval, a többi kiszemelt meg jól mutatja a Milan kínjait, mert ahol a dobogóra Diego Perottival, Simon Kjaerrel, Andrea Cistanával, Paolo Ghiglionével (Genoa), Noah Okaforral (Basel), Stanislav Lobotkával, Nabil Bentalebbel, Omar Colleyvel (Sampdoria), Wesley Fofanával (St.-Étienne), Mohamed el-Nenivel vagy Becir Omeragiccal (FC Zürich) igyekeznének...

Nem fiatal már, de azonnali erősítés lenne a manchesteri Nemanja Matics, még inkább a párizsi Julian Draxler, de ők túlságosan is jól, évi hétmillió euró körül keresnek a milánói pénztárcához képest, és ilyen nagyságrendben csak Ibrát becsülik meg a Milannál (fél évre 3.5 milliót kap). A Todibo-üzlet alternatívája a talján sajtó szerint a juvés Daniele Rugani és a chelsea-s Andreas Christensen.

SERIE A
ÁTIGAZOLÁSOK, 2020 TELE

ATALANTA

Érkezett:
Kölcsönből vissza: Joao Schmidt (Nagoja Grampus), Dejan Kulusevski (Parma)
Távozott: Dejan Kulusevski (Juventus, 35 000 000 euró)
Kölcsönbe: Mbaye Seck (Brusaporto), Eyob Zambataro (Ravenna)

BOLOGNA
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Orji Okwonkwo (Montreal Impact), Hamza el-Kauakibi (Piacenza), Juan Manuel Valencia (Cesena)
Távozott: Szafir Taider (Montreal Impact, kölcsön után végleg, ingyen)
Kölcsönbe: Mattia Destro (Genoa), Juan Manuel Valencia (Reggio Audace)

BRESCIA
Érkezett:
Távozott:

CAGLIARI
Érkezett:
Távozott: Simone Aresti (Olbia)

FIORENTINA
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Maximiliano Olivera (Olimpia Asunción)
Távozott: Gilberto (Fluminense, 80 000)
Kölcsönbe: Michele Cerofolini (Casertana)


GENOA
Érkezett: Valon Behrami (egyesület nélküli)
Kölcsönbe:
Mattia Perin (Juventus), Mattia Destro (Bologna)
Távozott: Sandro (szerződését felbontották)

HELLAS VERONA
Érkezett:
Távozott:

INTERNAZIONALE
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Gabriel Barbosa (Flamengo)
Távozott:

JUVENTUS
Érkezett: Dejan Kulusevski (Atalanta, 35 000 000)
Távozott: Mario Mandzukic (al-Duhail, ingyen)
Kölcsönbe: Dejan Kulusevski (Parma), Mattia Perin (Genoa)

LAZIO
Érkezett:
Távozott:
Kölcsönbe: Riza Durmisi (Nice)

LECCE
Érkezett: Giulio Donati (egyesület nélküli)
Távozott:
Kölcsönbe:
Luka Dumancic (Gozzano)

MILAN
Érkezett: Zlatan Ibrahimovic (LA Galaxy, ingyen)
Távozott: Gustavo Gómez (Palmeiras, kölcsön után végleg, 4 500 000)

NAPOLI
Érkezett:
Távozott:

PARMA
Érkezett:
Kölcsönbe: Dejan Kulusevski (Juventus)
Távozott: Gianni Munari (visszavonult),Abdou Diakhate (Stratford Town)
Kölcsönbe:Luca Zamparo (Reggio Audace)
Kölcsönből vissza: Dejan Kulusevski (Atalanta), Luca Zamparo (Rimini)

ROMA
Érkezett:
Távozott:
Kölcsönből vissza: Davide Zappacosta (Chelsea, 2020.01.31.)

SAMPDORIA
Érkezett: Andrea Bertolacci (egyesület nélküli)
Kölcsönből vissza: Dodo (Cruzeiro)
Távozott: Dawid Kownacki (Fortuna Düsseldorf, kölcsön után végleg, 7 500 000)

SASSUOLO
Érkezett:
Távozott:

SPAL
Érkezett:
Kölcsönből vissza:Shaka Mawuli (Zlate Moravce)
Távozott: Gabriele Moncini (Benevento, 2 500 000), Everton Luiz (Salt Lake, kölcsön után végleg),Shaka Mawuli (Ravenna, i.)

TORINO
Érkezett:
Távozott:

UDINESE
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Felipe Vizeu (Gremio), Ewandro Costa (Fluminense)
Távozott:
Kölcsönbe: Felipe Vizeu (Athletico Paranaense), Ewandro Costa (Sport Recife)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik