Hanyatlás után sztárigazolások: indul a Juve-vadászat és a Serie A!

CSILLAG PÉTERCSILLAG PÉTER
Vágólapra másolva!
2015.08.22. 10:42
null
Vajon a 2015–2016-os szezon végén is a Juventus örülhet? (Fotó: Action Images)
Szombaton a Hellas Verona–AS Roma és a Lazio–Bologna mérkőzéssel megkezdődik a labdarúgó Serie A 2015–16-os idénye, melyben a Juventus sorozatban ötödik bajnoki címére tör. Megakadályozhatja-e ebben a 2015-ös BL-döntőst valamelyik riválisa? Beharangozó.

„Mozdulatlan államban a futball is nehezen újul meg” – kezdte a Serie A 2015–2016-os idényének rajtjára időzített jegyzetét a La Gazzetta dello Sportban Arrigo Sacchi.

A rendkívüli megbecsültségnek örvendő olasz futballprofesszor, a Milan korábbi sikeredzője, az olasz válogatott szövetségi kapitánya annak az időszaknak az emblematikus alakja, amely az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) hivatalos rangsora szerint egybeesett a Serie A uralmával. A bajnokságokra vonatkozó együtthatók alapján 1986 és 2000 között – az 1990–1991-es idényt leszámítva – az olasz élvonal számított Európa, következésképpen a világ legerősebb ligájának, ezért meglepő, ahogyan Sacchi folytatja a gondolatmenetét.

SZAVAZÁS

Melyik csapat nyeri meg a Serie A-t?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A 69 éves szakember ugyanis negatív párhuzamot von a maga dicskorszakával: „Valószínűleg megismétlődik, amit húsz-harminc éve tapasztaltunk. Öreg, alkalmatlan stadionok, erőszakos szurkolók, viták, botrányok és hiteltelen, nem mindig tiszta klubvezetők. A pénzügyi mutatók sok csapatnál már amúgy is a vörös zónában voltak, az átigazolási időszak túlzott költekezése miatt pedig mára még ijesztőbbek – mindennek a hátterében a döntéshozók saját szakértelmükbe vetett, vak és elbizakodott hite áll.”

Túlsúlyban a külföld:266 olasz, 302 légiós

Nem folytatjuk az idézetet, nem mintha nem lenne érdemes odafigyelni Sacchi szavára, csakhogy a szombati idénykezdet kapcsán mégis próbáljuk megtalálni azokat a jeleket, amelyek valamiféle változásra utalnak. Itt van például a tulajdonosok és az edzők névsora. A tendencia egyértelmű, az olasz futball globalizálódása a reprezentáns résztvevőket elnézve pontosan érzékelhető: ahhoz képest, hogy a 2006–2007-es szezonban még mind a húsz csapatot olasz klubvezér és tréner irányította, ma három együttesnél (Bologna, Internazionale, Roma) külföldi a többségi tulajdonos és három együttesnél (Fiorentina, Milan, Roma) külföldi a vezetőedző.

Ez nemzetközi összevetésben még mindig visszafogott térhódításnak számít, a játékosok körében mutatkozó arány (266 olasz, 302 légiós) ilyen szempontból hívebben mutatja a fejlődés irányát.

Fejlődés? Kérdés, hogy a Juventus tavaszi BL-szereplését leszámítva évek óta hanyatló Serie A esetében beszélhetünk-e egyáltalán előremutató villanásokról. Ha végignézünk a nyári átigazolásokon, beszélhetünk!

Hármas torinói csapás:Pirlo, Vidal, Tévez elment

Noha a Juventus három emblematikus alakját veszítette el Andrea Pirlo, Arturo Vidal és Carlos Tévez személyében, Paulo Dybala, Alex Sandro vagy Mario Mandzukic képes lehet pótolni a hiányt, a bajnoki címvédő közvetlen vetélytársainál pedig vitathatatlan a javulás. Ha túlzás is Edin Dzekót az utóbbi negyedszázad legjobb Roma-igazolásának tekinteni (néhány fellelkesedett „farkas” ezt üvöltötte világgá), a bosnyák csatár nagy fogás, ám ami ennél is meglepőbb, az elmúlt hónapokban a Milan és az Internazionale is kibújt a bőréből és vásárolt.

AZ OLASZ ÉLCSAPATOK ÁTIGAZOLÁSAI, 2015 (frissítve szombaton délben)

„Szeretem az epret, de miért kell osztrigaárat fizetni érte?"”– sokallta a kiadásokat Szinisa Mihajlovics, a Milan új edzője, aki a jelek szerint nem értékelte eléggé a tényt, hogy Carlos Baccára (30 millió euró), Alessio Romagnolira (25 millió euró) vagy Andrea Bertolaccira (20 millió euró) egyáltalán pénzt költött az eddig ügyeskedéséről, spórolásáról híres Silvio Berlusconi-csapat (Mr. Bee-csapat?). Ügyesen sáfárkodott a lehetőségekkel az Internazionale is, a fizetős szerzemények közül a 30 millió eurós Geoffrey Kondogbia emelkedik ki.

A városi derbikszezonja következik

Ha már a milánói óriásoknál tartunk, jegyezzük meg, hogy a város futballtörténetének rettentő kínos hónapjai következnek: amióta léteznek nemzetközi kupák, sohasem fordult elő, hogy a Milan és az Internazionale egyaránt távol maradjon Európától. Az meg már külön fricska, hogy a 2016-os Bajnokok Ligája-döntőt éppen a Giuseppe Meazza Stadionban rendezik, garantáltan a házigazdák távollétében...

OLASZ ÁTIGAZOLÁSOK, II. RÉSZ

Amúgy a városi derbik évadja következik, az egységes országos bajnokságban mindössze harmadszor fordul elő, hogy öt markáns település is helyi rangadót vív az élvonalban: Genovában Genoa–Sampdoria, Milánóban Milan–Internazionale, Rómában Roma–Lazio, Torinóban Juventus–Torino, Veronában Chievo–Verona párharc teszi tüzessé a légkört. És ha még idevesszük a regionális derbiket (Fiorentina–Empoli, Carpi–Sassuolo), kimondhatjuk, amit régóta sejtettünk: a Serie A kissé provinciális.

OLASZ SERIE A
1. FORDULÓ

Augusztus 22., szombat
18.00: Verona–Roma (Tv: DIGI Sport1)
20.45: Lazio–Bologna (Tv: DIGI Sport1)
Augusztus 23., vasárnap
18.00: Juventus–Udinese (Tv: DIGI Sport2)
20.45: Empoli–Chievo
20.45: Fiorentina–Milan (Tv: DIGI Sport2)
20.45: Frosinone–Torino
20.45: Internazionale–Atalanta
20.45: Palermo–Genoa
20.45: Sampdoria–Carpi
20.45: Sassuolo–Napoli

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik