Ennek rossz vége lesz: felével nőtt tavaly az olasz klubok vesztesége

Vágólapra másolva!
2012.03.09. 17:09
null
A Juventus termelte a legnagyobb veszteséget a 2010–2011-es szezonban (Fotó: Action Images)
Címkék
Lesújtó adatokat közölt pénteki számában a La Gazzetta dello Sport az olasz első osztályú labdarúgóklubok 2010–2011-es szezonbeli gazdálkodásáról. A számok alapján felével nőtt a klubok vesztesége, a képet azonban árnyalja, hogy ennek nagy részét a Juventus, Internazionale, AC Milan triónál felgyűlt összeg teszi ki.

Ha csak az összesített adatot nézzük, elkeserítő lehet a kép az olasz kluboknál: felével nőtt a veszteségük a 2010–2011-es évadban. Míg egy idénnyel korábban ez 193 millió eurót tett ki, addig tavaly már 285 millióra rúgott. Árnyalja a képet, hogy a fő bűnös a Juventus, Inter, Milan hármas, amely együtt 252 milliós részt vállal a „tortából".

A Juve a listavezető ebben a statisztikában, a „zebrák" 95.4 millió eurós veszteséget regisztráltak a szezonban. A torinóiak legalább hivatkozhatnak az új stadion építésével kapcsolatos költségekre, bár aggasztó lehet, hogy a televíziós jogok értékesítéséből származó bevételek elosztásánál a jövőben a kisebb klubokat szeretnék helyzetbe hozni az olaszok. Az Inter 86.8 millió, míg az AC Milan 69.8 millió euróval dobogós a listán.

A legtöbb pénz egyébként nem meglepő módon a játékosok fizetésére megy el, a Juventusnál például 89 százalék az aránya, de az Inter (88 százalék) és a Milan (85 százalék) sincs messze tőle.

Persze vannak olyan klubok, amelyek láthatóan fenntarthatóbb módon gazdálkodnak, sőt profitot is termelnek. A Bajnokok Ligájában még álló Napoli 4.2 milliós plusszal zárt, a játékosok fizetése pedig csak 42 százalékát teszik ki a költségvetésnek. De a Lazio és az Udinese, amelyik idén versenyben van a dobogóért, szintén nyereséget könyvelhetett el. A Palermo is profittal zárt, bár ez megtévesztő lehet, hiszen sokat nyomott a latba Javier Pastore 42 milliós eladása.

A topklubok számára mindenesetre vészjósló az UEFA idén életbe lépett rendelkezése: a 2010 májusában elfogadott pénzügyi fair play értelmében a kontinentális futballszövetség eltilthatja az európai kupaporondtól azokat a klubokat, amelyek tartósan veszteségesen működnek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik