A szeretethiányos Benítez Nápolyban otthonra lelne

Vágólapra másolva!
2013.05.28. 17:33
null
Kékre kék: Benítez a sikeres londoni fél évet követően próbál szerencsét Nápolyban (Fotó: Action Images)
Rafael Benítez, az SSC Napoli hétfőn kinevezett új vezetőedzője kedden hivatalos honlapján úgy fogalmazott, izgatottan várja, hogy munkába álljon új munkaadójánál, és reméli, gyorsan egymásra találnak majd a város különleges szurkolóival, ellentétben a 2010-es milánói és 2013-as londoni fél évével.

 

Az 53 éves spanyol mester két évre, szezononként 3.5 millió eurós fizetésért írt alá a nápolyi klubhoz, a sajtó ezt már egy hete megírta, a hivatalos bejelentésre azonban hétfőig várni kellett, majd a hét első napjának estéjén meg is érkezett a különc nápolyi elnök, Aurelio De Laurentiis előre beígért Twitter-bejegyzése.

Benítez annak a Walter Mazzarrinak lesz az utóda, aki négy Nápolyban töltött szezon után az újjászületésre készülő Internazionaléhoz távozott. A korábbi mester 2011-ben bajnoki bronz-, 2013-ban bajnoki ezüstéremig vezette a Napolit, ami a Diego Maradonával 1990-ben elhódított scudetto óta a klub legjobb eredménye a Serie A-ban. Egy évvel ezelőtt (és 22 ínséges év után) trófeát is nyert a városnak, elhozva a Napoli történetének negyedik Olasz Kupáját, az ősi rivális Juventust legyőzve a fináléban.

Az előző évek eredményeit elnézve nem lesz könnyű dolga Beníteznek, ha nem szeretné leverni a kétség kívül magasra helyezett lécet, és ki akarja elégíteni a fanatikus nápolyi szurkolók elvárásait, főleg akkor, ha az európai élcsapatok által kiszemelt uruguayi gólgyárostól, Edinson Cavanitól megválnak a nyáron. Érdekes kérdés, Mazzarri miért akart elmenni egy olyan klubtól, amelyet ő maga vezetett egészen a BL-főtábláig, és inkább egy másik edzőnek engedi learatni a nemzetközi szereplés babérjait, de nyilván Benítez sem ült volna le a kispadra, ha nem kap a klubvezetéstől hiteles ígéretet a kitűzött célok (kieséses szakasz a BL-ben, bajnoki dobogó) teljesítéséhez szükséges erősítésekre.

Ez persze még a következő két hónap zenéje lesz, per pillanat a kinevezésen is alig vannak túl a felek, de Benítez derűlátó a jövőt illetően:

„Most, hogy a megbízatásom hivatalossá vált, elmondhatom, milyen különös izgatottsággal tekintek a Napolinál végzendő munka elé, megtisztelő a felkérés, boldog vagyok, hogy egy olyan nagyszerű klubnál dolgozhatok a jövőben, mint az SSC Napoli" – írta Benítez hivatalos honlapján.

Majd így folytatta: „Tisztában vagyok a klub gazdag történelmével, és azzal is, hogy a futballcsapat milyen szorosan hozzátartozik a város mindennapjaihoz, hagyományaihoz, kultúrájához. Én legalább annyira szenvedélyes érzelmeket táplálok a futball iránt, mint Nápoly lakói, akik már számos alkalommal bizonyították, milyen kiemelt helyet foglalnak el a világ futballszurkolóinak palettáján. Számítok a támogatásukra, hiszen nélkülük az én projektem sem lehet sikeres."

A fogadtatással nincs gond: kedden már árulták is a Benítez-babákat Nápolyban (Fotó: 101greatgoals.com)
A fogadtatással nincs gond: kedden már árulták is a Benítez-babákat Nápolyban (Fotó: 101greatgoals.com)

Nem véletlen, hogy a spanyol mester már az elején a szurkolókkal ápolandó kapcsolatra helyezi a hangsúlyt, hiszen legutóbbi két munkahelyén, az Internél és a Chelsea-nél sem volt a drukkerek kedvence (sőt!), de még a BL-címig és az FA-kupa-győzelemig vezetett Liverpool szimpatizánsait is megosztotta a személye, legfőképpen a kupasikerekhez képest gyenge bajnoki szereplés miatt.

Nápolyban is ez lesz a legnehezebb feladata: egyensúlyt teremteni a bajnoki és a nemzetközi szereplés között, elődjének, Mazzarrinak is ez volt a legnagyobb problémája, éspedig a rövid kispad miatt. A viszonylag sikeres BL-szereplés évében (2011–2012) a bajnokságban csak az ötödik helyen végzett a Napoli, a 2012–2013-as szezonban pedig úgy sikerült elérnie a BL-főtáblát érő második helyet, hogy az Európa-ligában rendszeresen a cserecsapat szerepelt.

„Örülök, hogy Nápoly életének és a Napoli nagy családjának részese lehetek, bízom benne, hogy szép sikereket érhetünk el közösen. Mindent elölről, tiszta lappal fogunk elkezdeni, de a végsőkig harcolni fogunk, az SSC Napoli szurkolóinak boldogságát szem előtt tartva" – zárta köszöntésnek szánt írását Benítez.

A Chelsea-nél töltött fél évét Európa-liga-serleggel és BL-főtáblát jelentő harmadik helyezéssel teljesítő Benítez Nápolyba is hozza magával hűséges stábját: Francisco de Miguel Moreno erőnléti edző és Vicente Javier Berchili kapusedző már a Liverpoolnál, az Internél és a Chelsea-nél is együtt dolgozott vele – az érdemi munkát júliusban kezdik el.

A távozás előtt álló Cavani
pótlása (vagy megtartása) lesz
Benítez első nagy feladata (Fotó: AI)
A távozás előtt álló Cavani pótlása (vagy megtartása) lesz Benítez első nagy feladata (Fotó: AI)

Arról, hogy kik távozhatnak, illetve kik érkezhetnek Nápolyba a nyáron, egyelőre keveset hallani. Edinson Cavani eligazolása papírforma lenne, 70%, hogy a Serie A gólkirálya elhagyja Nápolyt, de biztosra veszik, hogy Olaszországot is, lehetséges célállomásai között leggyakrabban a Manchester Cityt, a Chelsea-t és a Real Madridot emlegetik. A távozók között lehet még a svájci válogatott védekező középpályás, Valon Behrami, akit még Mazzarri hozatott Nápolyba, és most az Interhez is vinné magával, akárcsak a kolumbiai szélsőt, Juan Zunigát. Érkezőkről egyelőre keveset tudni, Benítez kinevezésével egy időben a liverpooli Lucas Leiva neve bukkant fel a leggyakrabban, de elsősorban a csatárkérdés (és a távozó 25+ bajnoki gól) megoldása lesz égető Nápolyban.

Magyar szempontból számunkra az lehet a legfontosabb kérdés, mi lesz a sorsa a nyártól a Napoli 19 éves magyar csatárának, Novothny Somának, aki 2012-ben ötéves szerződést írta alá a klubbal, a mögöttünk hagyott szezonban pedig kiválóan (és gólerősen) teljesített a korosztályos bajnokságban vitézkedő tartalékcsapatban. A csatár a Nemzeti Sport Online-nak korábban többször is elmondta, nagy eséllyel kölcsönben, egy Serie B-ben (olasz másodosztály) szereplő együttesnél bizonyíthat a következő szezonban, de azt se felejtsük el, Rafa Benítez kiemelt figyelmet szentel a fiataloknak klubjainál, az olasz edzőkre pedig ez nem igazán jellemző. Így akár ezen a téren is várható pozitív fejlemény a nyári hónapokban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik