Európai Uniós pénzből védi meg világbajnoki címét Olaszország?

Vágólapra másolva!
2008.09.26. 19:28
Egész Európa egyik legszegényebb régiója, a dél-olaszországi Calabria tartomány lett a világbajnok olasz válogatott új szponzora. Calabria Európai Uniós pénzből finanszírozza a szponzorációt, a tartomány vezetősége a turizmus fellendülését várja az együttműködéstől. Brüsszelben ugyanakkor nem veszik jó néven, hogy a pénz a világ egyik leggazdagabb futballszövetségéhez kerül.
"Szegényházból" kapott pénz is segít az olasz válogatottnak
Képünk illusztráció
"Szegényházból" kapott pénz is segít az olasz válogatottnak
"Szegényházból" kapott pénz is segít az olasz válogatottnak
Képünk illusztráció
"Szegényházból" kapott pénz is segít az olasz válogatottnak

A találkozó nulla nullára állt, a toszkánai Pistoia városka stadionjába kilátogató nézők unatkoztak. Olaszország és Románia olimpiai válogatottjainak mérkőzésén a tizenegyedik perc kezdődött. Ekkor történt valami, amire a stadionban kevesen figyeltek fel, de pár száz kilométerrel délebbre nagy izgalmat váltott ki: a pályát szegélyező reklámtáblákon változott a felirat. A hirdetésen az olaszországi Calabria tartomány neve volt olvasható, majd pár másodperccel később újabb váltás: "Calabria többet ad neked".

A hirdetés annak volt köszönhető, hogy a világbajnoki címvédő olasz labdarúgó-válogatott új szponzorra tett szert, de egy ilyen támogató szerepvállalására senki sem számított: az új szponzor ugyanis a dél-európai ország egyik legszegényebb tartománya, Calabria.

A tartomány kormányzata azzal a céllal támogatja a squadra azzurrát, hogy ezáltal turistákat csalogasson Calabriába. Abba a tartományba, amely kicsi, szegény, ahol elterjedt a bűnözés (az ország egyik legnagyobb maffiacsaládja, a N'Drangheta klán is itt székel), és amelyet az Olaszországba érkező turisták alig ismernek.

A politikusok most azt remélik, hogy a válogatott mérkőzései alatt megjelenő reklámok felhívják a hazai és külföldi turisták figyelmét is a félsziget déli részén fekvő tartományra. Természetesen a reklámoknak ára van: egész Európa egyik legszegényebb régiója 1,8 millió eurót fizet a nemzeti csapatnak.

A történet csattanója pedig az, hogy Calabria Európai Uniós pénzből finanszírozza a reklámkampányt. Ez azért különösen érdekes, mert az EU nem támogatja a sportot, ugyanis Brüsszel nem szól bele sem a sport, sem az oktatás, sem a kultúra kérdéseibe – meghagyva ezeket a területeket tagországai hatáskörében.

A reklámkampányra kifizetett pénz az Európai Regionális Fejlesztési Alaptól származik, amelyen keresztül az Unió az elmaradott régiók infrastruktúrájának fejlesztését, munkahelyek teremtését szeretné elérni – nem pedig a világ egyik leggazdagabb futballszövetségének anyagi támogatása a célja.

Természetesen az EU-pénz ilyen „nem rendeltetésszerű” használata Brüsszelben sem maradt visszhang nélkül, az Európai Parlament egyik olasz liberális képviselője, Benjamino Donnici tiltakozott ellene – pedig Donnici úr történetesen calabriai. A képviselő egyetértett azzal, hogy jó ötlet a turizmus fejlesztése, de véleménye szerint a pénzből a megfelelő infrastruktúrát kellene kiépíteni, nem pedig a már így is milliomos olasz válogatott játékosok zsebébe tenni.

„Miért engedi Brüsszel a fejlesztési célokkal kifizetett összegeket ellenőrizetlenül egy olyan regionális kormányzat kezébe, amely az elmúlt évtizedekben számtalanul bebizonyította, hogy nem tudja, vagy nem akarja értelmesen felhasználni a pénzt?” – utalt Donnici a régiót behálózó maffiára, és ha ő mondja, hinnünk kell neki. A képviselő úr brüsszeli karrierje előtt ugyanis maga is tagja volt Calabria vezető testületének.

Donnici aggodalma ugyanakkor jogos, hiszen félő, hogy a hatalmas EU-tól kapott pénz ellenére Calabria továbbra is ugyanolyan szegény marad, mint most – csupán az olasz válogatott gazdálkodhat több pénzből.

Ugyanakkor nincs kizárva, hogy a kezdeményezés sikeres lesz, és turisták tömege indul Calabriába, miután például Luca Toni meccs utáni interjúja közben felfedezik a tartomány logóját a paravánon… Amennyiben ez lesz a kimenetel, ne legyen kétségünk afelől, hogy az EU hallat még magáról, a hivatásos sport és az EU viszonya ugyanis roppant kényes kérdés.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik