Vladimir Klicsko „fél kézzel” is megvédte címét Povetkin ellen

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.10.05. 22:04
null
Klicsko (jobbra) mintha csak játszott volna Povetkinnel, aki kihúzta a végéig (Fotó: reuters)
Az IBF, a WBA, a WBO és az IBO nehézsúlyú világbajnoki címéért rendezett mérkőzésen Vladimir Klicsko 12 menet után egyhangú pontozással legyőzte Alekszandr Povetkint.

Vladimir Klicsko már hét éve uralkodó a nehéz súlyban, s ezúttal sem forgott veszélyben a világbajnoki címe. A 37 éves ukrán bokszoló az IBF, a WBA, a WBO és az IBO nehézsúlyú vb-címét tette kockára az orosz Alekszandr Povetkin ellen. Illetve dehogy tette kockára. Bár az összecsapáson végigment mind a tizenkét menet, az ukrán győzelme egy pillanatig sem forgott veszélyben.

Klicsko egyhangú pontozással nyerte meg az ütközetet. Mindhárom bíró 119–104-re adta oda a meccset az ukrán bokszolónak.

A nézők számára viszonylag unalmas csata után Klicsko 17 és fél millió dollárral, a legyőzött pedig 5.8 millió dollárral gazdagodott.

Povetkin (26–1–0, 18) bokszolóhoz méltón viselkedett a ringben. Az egyetlen lehetséges taktikával lépett fel az ukránnal szemben a találkozó elején: gyors beugrásokból próbálta megütni, az első menetben többször is elérte Klicskót (61–3–0, 52). A másodikban is ment előre, mindaddig, amíg az ukrán egy szűk balcsapott ütéssel jobb halántékon nem találta. Povetkin meg is tántorodott, majd a padlón landolt, rá is számolt a mérkőzésvezető.

Ettől függetlenül Povetkin nem bátortalanodott el, csak éppen kevésnek bizonyult a tudása. Ment előre, de az ukrán rendre megelőzte. A hatodik menet után Povetkin jobb szemének környékét kezelésbe vette a cutman – bár úgy nézett ki, feleslegesen, mert a hetedik menet majdnem a végzetet hozta az oroszra. Ugyanis egy belharcból kialakuló összekapaszkodás – amelyben Povetkin beszedett ütéseket – után az oroszra számoltak, majd nem sokkal ezt követően még egyszer.

Povetkin jól állta a sarat a hazai ringben, lankadt, de ment előre, beugrásból támadott, ám Klicsko lefogta. A kilencedik menetben Povetkin lökéstől került a padlóra, a tizedik menetben Klicsko hatalmas egyenesei állították meg. Az utolsó előtti menetben Klicskót lökésért megintették. Az utolsó etapban Povetkin hősiesen próbálkozott, de eredménytelenül.

Povetkin a tőle elvárható módon harcolt, de ez sem vezetett eredményre Klicsko ellen, aki ha kellett, fogással és lökéssel rutinosan is „elhárított". Hiába volt az orosz gyorsabb Klicsko korábbi ellenfeleinél, az ukrán talán sebességben sem maradt el tőle. Megelőző egyenesei pedig egy hegyet is lebontanának.



1. MENET

Az első menetben ismerkedtek egymással a felek. Povetkin zártan védekezett, Klicsko igazán nagy ütést nem tudott bevinni, de egyértelműen irányított.

2. MENET

A menet közepén Klicsko eltalálta Povetkin fejét, de úgy tűnt, ez nem okozott problémát az orosznak. A menet végén azonban egy balhorog után megszédült és elesett Povetkin, így először számoltak rá.

3. MENET

Összeszedte magát Povetkin, de ez nem azt jelentette, hogy bármilyen veszélyt is jelentett volna Klicskóra. Povetkin ütései maximum kettős fedezéket találtak.

4. MENET

Hiába ment előre Povetkin, Klicsko rendre beleszúrta a balosát, amit az orosz fejjel tompított. Rengeteg fogás jellemezte a találkozót. Sok látványosság ezidáig nem volt a küzdelemben. Az ukrán valószínűleg eddig nem vesztett menetet.

5. MENET

Povetkin mintha már most fáradna. Állandóan keresi a fogást az orosz olimpiai bajnok – gyakorlatilag Klicsko testén pihen. Egyelőre nehéz elképzelni, hogyan akarja megnyerni a találkozót. Talált ütése nem volt az orosznak, ezzel szemben Klicsko a balos közbeütésekkel tiszta találatokat szerez.

6. MENET

Semmi sem változott. Erdei Zsolt szakkommentátor a „Lassú víz partot mos” mondással jellemezte a szünetben a mérkőzést, illetve Klicsko bunyóját. Ha így folytatódik, akkor valóban nyer az ukrán – de sokan nem fognak emlékezni a mérkőzésre.

7. MENET

VÉGRE VALAMI! Ebben a menetben kétszer is számoltak Povetkinre. Először egy bal, jobb, bal kombináció után Klicsko kicsit a földre húzta Povetkint, majd szintén egy balos után lépett közbe a bíró. A megpróbáltatások után a szíve vitte még előre az oroszt – az újabb szünetig ki is húzta lábon.

8. MENET

Minden tisztelet Povetkiné! Bár az előző menetben talán már le kellett volna léptetni, most mégis újabb energiákat mozgósítva küzd Klicskóval. Az ukrán nem erőlteti a kiütést – persze egy-két balhorog azért most is talált.

9. MENET

Povetkin ezúttal is padlóra került, de nem számoltak rá. Közben szép monokli kezd fejlődni a jobb szeme körül. Persze a bal sem tökéletes már. Az ukrán továbbra is a balosokkal próbálná előkészíteni a jobbal a kiütést, de nem sikerül lezárnia a mérkőzést. Povetkin ezt a menetet is túlélte.

10. MENET

Klicsko mintha tartalékolna a következő mérkőzésére. Valószínűleg, ha ma kellene még egyet bunyóznia, menne neki. Semmit sem kockáztat. Elismerés illeti Povetkin hozzáállását, mindent megtesz – már ami tőle elvárható. Egy kósza ütéssel esetleg nyerhetne is.

11. MENET

És ott is van! Egyszer végre eltalálta az esélyesebb Klicskót, persze komolyabb gondja nem volt ebből az ukránnak. Sőt! Egy komolyabb hármas kombináció után a padlóra került Povetkin. A mérkőzésvezető azonban nem számolt Povetkinre, sőt, megintette Klicskót.

12. MENET

Povetkin minden mindegy alapon ment előre, de csak ő volt veszélyben, Klicsko győzelme nem. Mintha már az ukrán sem szerette volna kiütni az oroszt. VÉGE! Ha Povetkint hoznák ki győztesnek, akkor az is biztos, hogy valamikor a hét folyamán már bejelzett a monitoring rendszer…

Hamarosan megismerjük a pontozók döntését.

Egyhangú pontozással Klicskóé a meccs…

ELŐZMÉNY

Vladimir Klicsko (61–3–0, 51 K. O.–T. K. O.) trónfosztására készül az arra legalkalmasabbnak tartott nehézsúlyú bokszoló, Alekszandr Povetkin (26–0–0, 18). Ennek ellenére nagyobb a valószínűsége, hogy az ukrán győz. Az idősebb Klicsko fivér, Vitalij szerint mindenképpen – részletek a beharangozónkban, amelyet itt olvashat!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik