Vladimir Klicsko nehéz moszkvai feladat előtt

Vágólapra másolva!
2013.10.05. 16:33
null
Klicsko hét kilóval nehezebben mérlegelt Povetkinnél (Fotó: Reuters)
Vladimir Klicsko és Alekszandr Povetkin lép a ringbe ma este Moszkvában, az IBF, a WBA, a WBO és az IBO nehézsúlyú világbajnoki címe a tét. Povetkinről azt tartják, ha valaki, ő képes legyőzni Klicskót. Azért a mondatban az is benne van: ha valaki…


Ma este Moszkvában Vladimir Klicsko (61–3–0, 51 K. O.–T. K. O.) trónfosztására készül az arra legalkalmasabbnak tartott nehézsúlyú bokszoló, Alekszandr Povetkin (26–0–0, 18). Ennek ellenére nagyobb a valószínűsége, hogy az ukrán győz. Az idősebb Klicsko fivér, Vitalij szerint mindenképpen:

EGY FEJ ÉS HÉT KILÓ
Rácz Félix nem sok esélyt ad Povetkinnek. „Jó képességű, csak ez kevés Klicsko ellen. Vladimir sokkal nagyobb termetű, hét kilóval több és majdnem egy fejjel magasabb, ami azt az érzetet is kelti, hogy nehéz vele mit kezdeni – és egyébként nehéz is. Povetkin már évek óta erre a meccsre készül, ezért meglep, hogy váltogatja az edzőit. Ez a stabilitás hiányára utal. Arra sem látok sok esélyt, hogy végigmegy az összecsapás – nyilatkozta a menedzser.
„Még sosem láttam Vladimirt ennyire jó formában, meccsről meccsre javul, egyre stabilabb. Bár a közönség Povetkin mögött lesz, ami biztos segít a harci szellem megerősítésében, a győzni akarásban, de a siker nem csak ezeken múlik. Én pedig nem látom azokat az eszközöket, amelyekkel le tudná győzni Vladimirt. Úgy érzem, hogy nem igazán bízik magában, elég sok hibát és gyengeséget látok a védekezésében és abban, ahogy bokszol. Elég jó közelről vagy ütőtávnál, de messziről nagy hátrányban van. Emellett a lábmunkája sem nyűgözött le, amikor támadásban van. Nem hiszem, hogy hosszabb távon bírni fogja Vladimir tempóját, éppen ezért jóval nagyobb esélyt látok testvérem idő előtti győzelmére, mint hogy pontozással verje meg Povetkint” – nyilatkozta a 42 éves Vitalij, aki kézsérülése miatt nem tudta megvédeni WBC címét Bermane Stiverne ellen.

Azért idéztük Vitalij Klicskót, mert mondandójában benne van a lényeg, s nem csupán azért, mert öccsét élete formájában látja. Egyfelől Povetkint erősítheti, hogy a közönség zöme mögötte áll, de nagy kérdés, hogy ez nem üt-e a visszájára? Mert nagyobb a nyomás, ami még a rutinos oroszt is belehajszolhatja meggondolatlan akciókba vagy a szükségesnél nagyobb iramba. Márpedig a 37 esztendős Vladimir Klicsko ellen igencsak szükség lesz az erejére és főleg a gyorsaságára. Az alapvető kérdés: be tud-e bújni Klicsko karjai közé a 34 éves orosz, emellett ki tudja-e zárni Vladimir megelőző egyeneseit?

A gyorsaság mellett döntő tényező a dinamika. Utóbbiban a lábmunkának nagy szerepe lehet – márpedig Vitalijt nem nyűgözte le Povetkin mozgása.

Talán jelzésértékű, hogy az orosz stábjában megfordult Stacy McKinkley, aki korábban Mike Tyson mellett is ott volt. Tény, hogy Iron Mike stílusával lehetne mit keresni Klicsko ellen, csak éppen Tyson kellene hozzá. Ahogyan minden idők legfiatalabb nehézsúlyú világbajnoka pusztító erejű ütéseivel és főleg mindent elsöprő dinamikájával befért nagyobb termetű ellenfelei ütőtávjába, azt tanítani kell. Tanítják is, csak éppen megtanulni nehéz…

De tételezzük fel, hogy Povetkin jó tanítvány, ám azért nem mindegy, ki áll a másik oldalon. Ez a Klicsko már nem az, akit 2003-ban és 2004-ben Corrie Sanders, illetve Lamon Brewster legyőzött. Sanders megrendítette, majd technikai K. O.-val végzett vele, akárcsak Brewster. Csakhogy azóta Vladimir védekezése nagyságrendekkel jobb lett, az ütéseket is jobban állja.

Érdemes az egykori nehézsúlyú világbajnok, Oleg Maszkajev véleményét is meghallgatni:

„Povetkin gyors akciókkal tudna előnyt kovácsolni, folyamatosan nyomás alatt kell Klicskót tartania. Ha ez nem sikerül, akkor Klicsko akarata érvényesül.”

Vladimir Klicsko és Alekszandr Povetkin is nyert amatőrként olimpiai bajnoki címet szupernehézsúlyban (1996, illetve 2004), mindketten az utóbbi három év legalacsonyabb súlyával mérlegeltek (109.6 kg, illetve 102.4 kg). Povetkin képességei nem lebecsülendőek, de az évek során Klicsko megtanult bunyózni. Azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy közel azonos kvalitású bokszolóknál a méret számít, márpedig ha más nem, ez a tény Klicsko mellett szól.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik