Ökölvívás: elhunyt Joe Frazier, Muhammad Ali legendás ellenfele

Vágólapra másolva!
2011.11.08. 05:34
null
Joe Frazier 67 évet élt (fotó: Action Images)
Címkék
Hatvanhét esztendős korában elhunyt a korábbi nehézsúlyú profi ökölvívó-világbajnok és amatőr olimpiai bajnok, Joe Frazier. Az egykori kiváló sportolónál nemrégen diagnosztizáltak májrákot.

Joe Frazier a profi ökölvívás egyik legnagyobb alakja volt a világon, nevét elsősorban a Muhammad Alival vívott mérkőzések kapcsán emlegetik.

A duó háromszor csapott össze egymással a ringben, első alkalommal 1971. március 8-án. Ekkor a címvédő Frazier a 15. menetben győzte le kihívóját New Yorkban, az „Évszázad mérkőzésén". Ez volt Ali első veresége profi pályafutása során.

Frazier 1973 januárjában már elveszítette a WBA és a WBC világszervezet nehézsúlyú övét, amikor a második menetben kiütötte őt George Foreman. Az Alival vívott további két mérkőzésén is vesztesen hagyta el a ringet, előbb 1974 januárjában New Yorkban, majd 1975 októberében Manilában.

Frazier 1976-ban vonult vissza, igaz, 1981-ben rövid időre visszatért a ringbe. Profi pályafutását végül 32 győzelemmel (27 K.O.), 1 döntetlennel és 4 vereséggel zárta.

Az 1964-es olimpia nehézsúlyú bajnokánál október elején diagnosztizáltak májrákot, azóta rengeteget volt kórházban.

AZ ÖKÖLVÍVÓ-TÁRSADALOM IS MEGEMLÉKEZETT FRAZIERRŐL
„Egy nagy bajnokot veszített el a világ – méltatta Fraziert Muhammad Ali. – Joe-ra mindig nagy tisztelettel gondolok. Sokat gondolok a családjára és a barátaira is ezekben a nehéz pillanatokban."

George Foreman, egy másik egykori nehézsúlyú világbajnok is meleg szavakkal búcsúzott Fraziertől, míg Manny Pacquiao szerint egy nagy sportoló és az ökölvívás igazi nagykövete ment el.

„Elképzelhetetlen, hogy Philadelphiában valaki ne tudná, ki is az a Joe Frazier – nyilatkozta Bernard Hopkins. – Nem is fogtuk fel, hogy egy milyen nagyszerű ember élt közöttünk."
ALI VS. FRAZIER – AZ „ÉVSZÁZAD MÉRKŐZÉSE” (ELSŐ ÖSSZECSAPÁSUK)

ALI VS. FRAZIER MÁSODSZORRA – RÉSZLET

ALI VS. FRAZIER – A „MANILAI THRILLER” (A 3. MÉRKŐZÉS)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik