HIRDETÉS
HIRDETÉS
MTI 2017.12.07 12:02 Frissítve: 2017.12.07 13:43

Ökölvívás: a NOB felfüggesztette a kifizetéseket az AIBA-nak

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) felfüggesztette a Nemzetközi Ökölvívó-szövetségnek (AIBA) járó pénzek kifizetését, amíg a szervezeten belüli helyzet nem normalizálódik.

HIRDETÉS

 

A NOB végrehajtó bizottsága azért döntött így, mert az AIBA-ban július óta vezetői válság van, októberben felfüggesztették Vu Csing Kuót, aki csődközeli helyzetbe vezette a szövetséget, majd novemberben lemondott tisztségéről. A szövetséget ideiglenesen az olasz Franco Falcinelli vezeti, egészen a január 27-re kiírt rendkívüli kongresszusig, amelyen vélhetően megválasztják az új elnököt.

„Vezetési gondok vannak és a szövetség gazdálkodása sem teljesen átlátható, ráadásul továbbra is problémás a bíráskodás, a pontozási rendszer, és a doppingellenes tevékenységgel kapcsolatban is felmerülnek kérdések” – sorolta a döntés hátterében álló okokat Thomas Bach, a NOB elnöke, aki közölte azt is, hogy januárban részletes beszámolót várnak az AIBA-tól, s azt, hogy komoly lépéseket tegyen a problémák megoldására.

A tajvani Vu 2006-tól irányította a szervezetet, de az utóbbi években már folyamatosan támadások kereszttüzében állt. Hatalma nyáron rendült meg végleg, amikor az AIBA végrehajtó bizottsága szavazást kezdeményezett leváltásáért és létrehozott egy ideiglenes vezető testületet.

Vut többek között azzal vádolták, hogy csődközeli helyzetbe hozta a szervezetet, ellenfeleit el akarta távolítani a végrehajtó bizottságból, jóváhagyás nélkül hozott fontos, anyagi jellegű döntéseket, miközben félrevezette a médiát és a nemzeti szövetségeket az AIBA pénzügyeiről, illetve korábban megakadályozta, hogy bizalmatlansági szavazás legyen ellene. A jelenlegi, ideiglenes vezetőség adatai szerint a szervezet adóssága több mint 15 millió dollár (4 milliárd forint).

A NOB nem most először függeszti fel az AIBA-nak járó pénzek kifizetését: a 2004-es athéni olimpia után a botrányos bíráskodás miatt közel egy évig nem kapta meg a szövetség a televíziós jogdíjakból neki járó több mint egymillió dollárt.

 

HIRDETÉS

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

HIRDETÉS
2018.07.12 11:30:55

Ökölvívás THURY GÁBOR

A fehér német Max Schmeling és Joe Louis, a színes bőrű amerikai bunyós csatája.

2018.06.01 19:47:14

Ökölvívás THURY GÁBOR

Interjú az Európai Bokszunió végrehajtó bizottsági tagságára pályázó Győryné Tóth Zsuzsannával.

2018.03.30 18:45:34

Ökölvívás THURY GÁBOR

A WBA és az IBF brit világbajnoka címegyesítő mérkőzésen csap össze a WBO új-zélandi bajnokával.

2018.02.21 12:32:37

Ökölvívás HEGYI TAMÁS

DDD a britek új(abb) nehézsúlyú reménysége • Profinak állt egy komplett „olimpiai dobogó”.

2018.01.18 23:51:43

Ökölvívás DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. Az idei ifjúsági Eb egyetlen magyar érmét, egy ezüstöt hozó Bernáth István a hajdúhadházi cigánysoron – ahogy arrafelé mondják, a »vasúton túl« – mélyszegénységben él.

HIRDETÉS
HIRDETÉS