Haye keveset ütött, Klicskónak sikerült a címegyesítés

Vágólapra másolva!
2011.07.02. 22:54
null
Nagy taktikai csata dúlt a ringben, döntően Klicsko akarata érvényesült (Fotó: Reuters)
Az ukrán Vladimir Klicsko nyerte meg a hamburgi profi ökölvívógála főmérkőzését, miután egyhangú pontozásos győzelmet aratott a brit David Haye ellen. A címegyesítő meccs ukrán győztese az IBF, a WBO, az IBO és a WBA szervezet nehézsúlyú világbajnoka lett. 

David Haye (25–1–0, 23 K. O.–T. K. O.) az összecsapást megelőző időszakban módszeresen és szándékosan sértegette a Klicsko fivéreket. Egyrészt azért, hogy ily módon „ajánlja" magát, egyúttal hergelje ellenfelét, hátha elveszíti a fejét.

SZAVAZÁS

Vladimir Klicsko egyhangú pontozással nyerte meg a David Haye elleni címegyesítő profi ökölvívó mérkőzést. Ön szerint igazságos eredmény született?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Az IBF, a WBO, az IBO nehézsúlyú világbajnoka, Vladimir Klicsko (55–3–0, 49) be is pipult, korábban mérgesen emlegette, hogy a britet tiszteli mint bokszolót, de megveti mint embert. Aztán a mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón már csak úgy aposztrofálta Haye-t, mint 50. olyan ellenfelét, akit kiütéssel tesz ártalmatlanná.

1. MENET

Klicsko meglepően aktívan kezdett, ment ellenfele után, Haye ugrálva kereste az ütőtávot. A brit a menet második felében beugrásból megütötte az ukránt. Kevés tiszta ütés alapján talán Haye elvitte a menetet.

2. MENET

Mindketten továbbra is óvatosak voltak. Haye rájött, hogy Klicsko nem Valujev, de Vladimir is érezte, ha kinyílik, Haye beugrik. Maradt a tánc, s néhány pazar elhajlás David részéről.

3. MENET

Az ukrán nem találta el a britet, nem jöttek a jabek, Haye váratlanul közbe is vert, de Klicsko is bevitt egy jobbkezes ütést. Sőt, átvette a kezdeményezést, mindenesetre a feszültség nagyobb volt, mint az ütésváltás.

NEHÉZ MÉRKŐZÉSEN ŐRIZTE MEG VERETLENSÉGÉT VETŐ GÁBOR

Szinte a sírból hozta vissza és nyerte meg 25. profi mérkőzést Vető Gábor. A 22 éves várpalotai származású, de jelenleg Svájcban élő kisváltósúlyú magyar bunyós szombat este a hamburgi Klicsko–Haye gála programjában csapott össze a 33 éves kenyai James Kimorival, aki valószínűleg győzelemre állt, de Vető kiütéssel idő előtt befejezte az összecsapást.

Bővebben itt olvashat a találkozóról!

4. MENET

Haye bravúrosan védekezett, lábon elmozgott, Klicsko nem mert teljes erővel belefeküdni az ütéseibe, ha elindult is, hamar meggondolta magát. Nem volt igazán értékelhető ütés, de Haye három kontrája azért hozhatott pontot.

5. MENET

Továbbra is taktikai csata folyt, a brit szinte kivette a fejét a balegyenesek elől, emiatt Klicsko nem is tudott kombinációt ütni. A menet végén azonban az ukrán végre elengedett egy követő jobbegyenest, de Haye kilépett a balhéból.

6. MENET

Az ukrán próbált balfelütés, jobbegyenes kombinációt ütni, egy támadás talált is, Haye bal szeme alatt felrepedt a bőr, de a nagyobb baj az volt, hogy támadásban nem tudott mit kezdeni a nagyobb termetű ellenféllel. Pattogott, be-beugrott, de eredmény nélkül.

ERDEI ZSOLT TÖBBET VÁRT
„Egyértelmű volt Klicsko győzelme, de magától a találkozótól azért többet vártam – nyilatkozta a mérkőzést közvetítő Duna Tv-ben némi csalódottsággal a hangjában Erdei Zsolt. – Főként Haye-től vártam volna többet, aki kifejezetten keveset ütött. Egyes vagy kettes ütésekkel itt nem lehetett nyerni. Mindketten sokat szabálytalankodtak, Klicsko valóban túl sokat fogott, Haye viszont sokat rájátszott, ettől függetlenül az utóbbi évek legjobb nehézsúlyú mérkőzését láthattuk."

7. MENET

A nagy kérdés az volt, a meccs második felére ki tud-e valamit találni Haye? Be is robbant az első támadásnál, ami után Klicsko lenyomta, ezért a mérkőzésvezető megintette az ukránt. Klicsko a menet nagy részében levédte Haye ütéseit.

8. MENET

Haye az első percben ütési kísérletet sem tett, ezt látva Klicsko megnyugodott, ami arra volt elég, hogy domináljon, ha aktivitását egyáltalán így értékeljük. A britnek egyre inkább szembe kellett néznie azzal, hogyan oldja meg a problémát.

9. MENET

A brit nem tudott megindulni, Klicsko egyeket ütött, roppant feszültnek látszott. Haye tudatosan testre próbálkozott, az ukránnak egy jobbfelütés volt a legjobb megmozdulása.

KOVÁCS ISTVÁN: A KLICSKÓKNAK NEM LEHET ELLENFELET TALÁLNI
„Vova az elején nem találta az ütőtávot, Haye viszont igencsak elemében volt – nyilatkozta a gálát hivatalos minőségben a helyszínen megtekintő Kovács István a Duna Tv-ben. – Ahogy azonban telt az idő, Vova magára talált, és akkor már éreztem, hogy végigmegy a mérkőzés. Szorosabb találkozóra és végeredményre számítottam, és most már nem nagyon hiszem, hogy a Klicsko fivéreknek lehet ellenfelet találni nehézsúlyban. Haye volt az egyetlen, akiben erre potenciál volt, ráadásul gyorsabbnak és mozgékonyabbnak bizonyult, de végül még ő sem tudott nyerni.”

10. MENET

Klicsko egyenesekkel operált, néha a jobbost is elengedte, ezért Haye úgy ítélte meg, továbbra is kockázatos, ha belép az ukrán kezei közé. Ha ez sikerült, Klicsko azonnal lefogta, Haye nyakába csimpaszkodott, kicsit vitette magát, hogy ezzel is fárassza Haye-t.

11. MENET

Haye-re egy sikertelen támadása után rászámolt a mérkőzésvezető, döbbenetes bírói hiba volt. Azt pedig nem vette észre, hogy Klicsko rutinosan fogott, de az utolsó percben kétszer betalált egyenesekből.

12. MENET

A záró szakaszban sem változott a koreográfia, Genaro Rodríguez hagyta Klicskót fogni, de Haye sem volt szuperaktív.

Klicsko egyhangú pontozással nyerte meg a mérkőzést (117:109, 118:108, 116:110), ezzel begyűjtötte a WBA nehézsúlyú világbajnoki címét is. Egyértelműen nyert az ukrán, ez azt jelenti, hogy a négy nagy szervezet vb-öve közül három (WBO, WBA, IBF) Vladimir derekát díszíti, a WBC vb-címe Vitalij Klicskóé.

A találkozó után Haye elmondta, azért ütött keveset, mert három hete edzés közben eltörte az egyik lábujját.

VLADIMIR KLICSKO VS DAVID HAYE

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik