Gracsov és a bírók elvették Erdei veretlenségét

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.03.30. 21:43
Erdei Zsolt Monte-Carlóban lépett a ringbe, az ún. „millió dolláros szupernégyes” fantázianevű minitorna első fordulójában: az orosz Gyenyisz Gracsovot a bírók megosztott pontozással jobbnak látták, így Madár elveszítette veretlen mérlegét.

Erdei Zsolt Gyenisz Gracsov ellen hiába igyekezett megtartani veretlen mérlegét... (Fotó: Hegedüs Gábor)
Erdei Zsolt Gyenisz Gracsov ellen hiába igyekezett megtartani veretlen mérlegét... (Fotó: Hegedüs Gábor)
Erdei Zsolt Gyenisz Gracsov ellen hiába igyekezett megtartani veretlen mérlegét... (Fotó: Hegedüs Gábor)
Erdei Zsolt Gyenisz Gracsov ellen hiába igyekezett megtartani veretlen mérlegét... (Fotó: Hegedüs Gábor)
Erdei Zsolt Gyenisz Gracsov ellen hiába igyekezett megtartani veretlen mérlegét... (Fotó: Hegedüs Gábor)

ELŐZMÉNYEK

A magyar öklöző profiként eddig 33 mérkőzést vívott, s valamennyit megnyerte, 18-at kiütéssel vagy technikai K. O.-val. Legutóbb 2011 júniusában lépett szorítóba, akkor a hatodik menetben kiütötte Byron Mitchellt. 1982-es születésű orosz riválisa a hivatásosok táborában 14-szer bokszolt eddig, s egy-egy döntetlen és vereség mellett 12 meccsén győzött, nyolc alkalommal K. O.-val.

A monte-carlói négyes tornán a másik „elődöntőben” a dominikai Edwin Rodríguez találkozik a hozzá hasonlóan veretlen argentin Ezequiel Osvaldo Madernával. A két győztes július 13-án küzd meg egymással, az egymillió dolláros díjon 60-40 százalékos arányban osztoznak.

A MÉRKŐZÉS

Majd' két év, pontosabban 665 nap után újra felcsendült a Republic most különösen szívhez szóló slágere, és megérkezett Erdei Zsolt. Ezúttal nem jött közbe sérülés, nem kellett röntgenfelvételekkel foglalkozni, a félnehézsúlyú magyar bunyós megjelenhetett a monte-carlói Csillagok Terme közepén felállított ringben. Bokszolt volna ő már jóval hamarabb is, hiszen fél évvel legutóbbi, Byron Mitchell elleni győzelmét követően le volt szervezve neki egy meccs Tavoris Clouddal, akkor azonban megsérült Erdei keze. Tavaly szeptemberben is jó esély nyílt a visszatérésre, amikor az egyik edzésen a bordája tört el a 38 esztendős bunyósnak. Ezúttal azonban végre minden akadály elhárult.

Bevonulás – szokás szerint a Republicra (Fotó: Hegedüs Gábor)
Bevonulás – szokás szerint a Republicra (Fotó: Hegedüs Gábor)

21.45-kor elkezdődött a mérkőzés

1. menet

Hamar kiderült, hogy Szántó Imre óvatossága jogos volt a mérkőzés előtt. Az amatőr ökölvívó válogatott korábbi szövetségi kapitánya a Nemzeti Sportnak adott szakvéleményében figyelmeztetett Gyenyisz Gracsov küzdősportos múltjára, kiszámíthatatlanságára is, amit az orosz egy váratlan bal egyenessel bizonyított is. Erdeit szerencsére csak kicsit tántorította meg az ütés, és kicsit fel is ébresztette. Attól kezdve ő dominálta az első menetet, amit mindenféle elfogultság nélkül behúzhatunk neki.

Fotó: Hegedüs Gábor
Fotó: Hegedüs Gábor

2. menet

A darabos mozgású orosz hosszabb karjaival maszatol, és olykor talál is. Erdei beszedett egy-két erősebb ütést, de őt sem kell félteni. Láthatóan nem ijed meg az orosz semmiből lecsapó horogjaitól, és az utolsó percben jobban érezte a távolságot is, többször remekül elhajolt.

3. menet

Az ezer fő befogadására alkalmas Csillagok Termén még érződik kicsit az arisztokratikus hangulat. Persze nem csoda, ha a jelen lévők fegyelmezik magukat, hiszen Albert monacói herceg is a ring mellett ül. Azért így is beszűrődik egy-két biztató magyar kiáltás, amely láthatóan jót tesz Erdeinek, aki ezúttal a korábbiaknál sokkal kevesebb izgalommal tudta le a 3. menetet.

4. menet

Biztató, hogy inkább Gracsov sietteti a bunyót, ő próbál belépni, amivel többnyire rosszul jár. Erdei nagyon zártan védekezik, egyelőre sem a 22 hónapnyi kihagyás, sem a kora nem látszik rajta, a menet vége felé egy-két válasszal már meg is rendítette Gracsovot, aki már nehezebben talált vissza a ringsarokba a gong után.

5. menet

Az összecsapásokból általában Erdei kerül ki jobban, ezúttal egy jobbhorgot helyezett el ellenfele fülén, de továbbra sem árt az óvatosság, hiszen az orosz hatalmas horgai közül egy is végzetes lehet. Féltávnál mindenesetre pontozással Erdei tűnik jobbnak.

Fotó: Hegedüs Gábor
Fotó: Hegedüs Gábor

6. menet

Erdei reakcióideje sokkal kisebb, gyorsaságban általában megelőzi ellenfelét, aki láthatóan stratégiát változtatott, és kevésbé bátran lép be, várja, hogy Erdei kezdeményezzen. Az elmúlt menetek rossz tapasztalatai mellett ebben szerepet játszhat a fáradtság is, ami ne feledjük, hogy Erdei esetében hátráltató tényező lehet. Még akkor is, ha az ő állóképessége tökéletesnek tűnik.

7. menet

Erdei legutóbb tíz menetre tervezett meccsen már a hatodik menetben kiütötte Byron Mitchellt, Gracsov viszont ezúttal a hetediket is „túlélte”, és láthatóan továbbra is bírja szuflával, még ha jóval kevesebbszer indít is ütést, mint a mérkőzés elején. És kevesebbszer talál…

8. menet

Erdei még mindig villámgyors, 25 perc bunyó után is villámgyors balegyenessel találja meg az utat Gracsov fejéhez, és felütésekkel is megfogja az egyre több kockázatot vállaló oroszt. A védekező taktika tökéletesen beválik.

Hiába indította Madár az ütéseket: a bírók Gracsovot látták jobbnak (Fotó: Hegedüs Gábor)
Hiába indította Madár az ütéseket: a bírók Gracsovot látták jobbnak (Fotó: Hegedüs Gábor)
9. menet

Gracsov legutóbbi mérkőzésén a román Lucian Bute ellen is végigbírta az akkor 12 menetet, de egyhangú pontozással veszített. Most már egyértelműen csak a kiütésben bízhat, amire tesz is néhány kósza kísérletet, de Erdei észnél van, nemcsak kivédi az orosz támadásait, de vissza is szúr, amivel egyre inkább elbizonytalanítja Gracsovot. Már „csak” három percet kell végigbokszolnia ebben a szellemben…

10. menet

Erdei gyönyörű sorozatokat tartogatott az utolsó menetre, láthatóan nehezen tudja visszafogni magát, egy bal felütéssel tisztán eltalálta Gracsovot, aki lábon kihordta ezt is, de valószínűleg ő sem sajnálja, hogy ezúttal bármi történik, 10 menetnél többet nem kell bokszolnia. Bezzeg Erdei! Benne elszántsága és lendülete alapján még benne lenne két menet. Hihetetlenül jó erőben küzdötte végig ezt a mérkőzést, és búcsúzóul még megkínálta ellenfelét egy jobbegyenessel is.

AHOGY A PONTOZÓK LÁTTÁK
Stanley Christodoulou 96:94
Terry O' Connor 94:96
Philippe Verbeke 94:96

A pontozók véleménye megoszlott, ám sajnos nem a nekünk jó irányban: a három bíróból kettő is Gracsovnak adta a mérkőzést, így Erdei – profi pályafutása során először – alulmaradt. A pontozás: 96:94, 94:96, 94:96. Ha visszafogottan fogalmazunk, akkor a pontozói vélemény nem feltétlenül tükrözi a ringben látottakat. Ha nem fogalmazunk visszafogottan, akkor az „elcsalás” szó is bekerülhet a mondatok közé...

Albert monacói herceg véleménye is sokatmondó volt: a miniállam első embere is – akinek Erdei az eredményhirdetés előtt odaajándékozta kesztyűit – nemtetszésének adott hangot.

Nem ő volt az egyetlen.

A MÉRKŐZÉS UTOLSÓ MENETE ÉS AZ EREDMÉNYHIRDETÉS

kerdes=Elcsalták a meccset?|opcio1=Igen|opcio2=Nem|
cikkertekelo_szavazas
Szavazás

Elcsalták a meccset?

IgenNem

Szavazásomat meg akarom írni cikkhozzászólásként (csak bejelentkezett felhasználóknak):



mceBlockPasteEnd
PROFI ÖKÖLVÍVÁS
MONTE-CARLÓI MILLIÓ DOLLÁROS SZUPERNÉGYES
Erdei Zsolt–Gyenisz Gracsov (orosz) – megosztott pontozással (96:94, 94:96, 94:96)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik