Férfi ökölvívó-vb: Akilov Pilip éremért bokszolhat Taskentben!

L. P. I.L. P. I.
Vágólapra másolva!
2023.05.09. 17:45
null
Akilov Pilip remekelt
A súlycsoport első kiemeltje, az olasz Salvatore Cavallaro ellen iskolaboksszal nyert az ukránból lett magyar középsúlyú bunyós, Akilov Pilip.

 

A győzelem napja túl sok győzelemmel nem kecsegtetett a magyar válogatottnak Taskentben, hiszen az 54 kilós Szaka István és az 57 kilós Veres Roland után a két, még versenyben lévő magyar, Akilov Pilip és Kovács Pál is kifogta súlycsoportja első kiemeltjét – azaz héttagú csapatunkból négyen is. (Eleve egyedül Kovács Richárd kapott ki nem kiemelt bunyóstól.)

A 80 kilós Kovácsnak egyenesen Rio és Tokió olimpiai bajnoka, a verhetetlennek hirdetett kubai Arlen López jutott, aki gyorsan érvényre juttatta a papírformát, hiszen az első pillanattól kezdve, takaréklángon bokszolva is uralta a meccset. Kovács minden ereje arra ment el, hogy tompítsa a keményen és pontosan ütő kubai próbálkozásait, de ez csak annyira sikerült neki, hogy végigment a mérkőzés, a pontozók szórták a 10:8-as meneteket is, az egyértelműen az aranyért Taskentbe érkező Arlen López egyhangú győzelméhez nem fért kétség.

Akilov Pilip maradt utolsónak, és az ukránból lett honvédos középsúlyú oda is tette magát az olasz Salvatore Cavallaro ellen – ő is érezhette, hogy Lópezzel ellentétben itt azért van keresnivalónk. Az első menetben igencsak meglepte az inkább méretre vágott szakállával és belőtt frizurájával kitűnő olaszt, a folytatásban a rendre szabálytalanul induló rivális el is bizonytalanodott, a harmadik menetben pedig valóságos iskolaboksszal tett Akilov arról, hogy az éremcsatákban is érdekelve legyen a magyar válogatott. Folytatás a hazai ringben bokszoló életveszélyes üzbég, ugyanakkor a nyolcaddöntőben nem kis csalással győztes Alokhon Abdullaev ellen – már a világbajnoki dobogóért!

Szerdán már minden meccsen ez lesz a tét, hogy aztán a csütörtöki szünnapot követően péntektől vasárnapig eldőljön, ki milyen érmet vihet haza Taskentből. Onnantól pedig a júliusi Európai Játékok áll majd a fókuszban, ha már egyszer a világbajnokság a nemzetközi szövetség (IBA) és a NOB kibékíthetetlen viszonya miatt nem adhatott párizsi kvótákat.

22. FÉRFI ÖKÖLVÍVÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, TASKENT
Nyolcaddöntő. 75 kg:
Akilov Pilip–Cavallaro (olasz) p. gy.80 kg:López (kubai)–Kovács Pál p. gy.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik